Hae
Mari Valosaari

Jotain on tehty oikein suoliston suhteen

Kävin tänään lääkärin vastaanotolla sairauteni koliitin (colitis ulcerosa) vuoksi. Mulla piti ensin olla kolonoskopia eli tähystys pari viikkoa sitten, mutta raskauden ja taudin rauhallisuuden vuoksi lääkäri päätti että tähystystä ei tehdä vaan ainoastaan otetaan näytteet ja kontrollikäynti. (tähystystä ei yleensä tehdä raskaana ollessa, mutta jos tilanne vaatii niin alkuraskaudesta sen voi kyllä vielä tehdä) Näytteet jätin pari viikkoa sitten ja tänään kurkattiin tuloksia.

(Varoitus: tulee suoraa ja hieman ällöttävää infoa!)

Viime keväänä maaliskuussa mun ulosteen tulehdusarvo oli reilu 4700!! normaali on jotain alle 100. Voitte siis kuvitella että ihan kaikki ei ollut kunnossa. Ja siitäpä sitten hetken päästä oltiinkin sairaalahoidossa.. Mutta tänään tuo arvo oli vain 14. Voitteko kuvitella 14!?! Siis reilusti alle jopa normaalin tulehdusarvon. Voin olla ylpeä valinnoistani ja iso kiitos tästä Elinvoiman Saritalle joka on neuvonut minua oikealle polulle. (www.elinvoimaa.fi) (tuolta osoitteesta löytyy apua jos on vatsan/suoliston tms kans ongelmia)

Yksi suuri tekijä kyllä varmasti oli myös se kortisonikuuri jota en olisi halunnut syödä. Mutta kyllä se taisi olla ihan kohdallaan. Se laski tulehduksen ja nyt ruokavalio on varmasti pitänyt tasot halutussa ja jopa alle sen.

Tämä sairaus on tosi inhottava kun ei ole yhtä ainoaa oikeaa tietä joka toimisi kaikille. Jokainen on yksilöllinen ja kaikille toimii jokin hoitokeino. Tuo tulehdusarvokin voi olla että jollekin 500 on jo tosi paha ja mulla näköjään lähempänä 5000 on se tosi paha..

Mulle on toiminut kun olen pitänyt ruokavalioni lähes viljattomana ja maidottomana. Kauraa pystyn syömään, siitä ei tunnu tulevan oireita. Ja sekä viljaa että maitoa kestän pienissä määrin silloin tällöin, mutta heti jos sortuu suurempaan satsiin niin sen kyllä tietää. Ja pidemmän päälle noiden käyttäminen johtaa varmasti pahempaan tulehdukseen suolistossa.

Voin kertoo että maitorahkaa ja ruisleipää tekee mieli ja paljon… mutta ei auta lujana on pysyttävä.

Ja varmasti lujana jaksaa pysyä kun tulokset on olleet näin hyvät. Tänään on helppo hymyillä =) Toivotaan nyt vain että tauti pysyy kurissa edes tämän raskauden ajan..

Mukavaa päivää kaikille

image

-Mari-

0 kommenttia

 1. Johanna kirjoitti:

  Ootko kokeillu tummaa tattarileipää? Menee aika hyvin ruisleivästä ja on siis gluteeniton. Se on hellempi vaihtoehto rukiille. Hienoo kuulla et sun olo on nyt parempi, vatsa vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti mielialaan ja fiilikseen.

  • Mari kirjoitti:

   En oo ehkä kokeillu. Jotain vuohelan leipiä mitkä vaikuttaa aika kivasti ruisleivältä oon mut en tiedä mitä sisältävät. Kiitos vinkistä =)

 2. Tuija kirjoitti:

  niin ikävä tuo sinun sairaus 🙁 onneks nyt kuitenkin olet saanut hyviä uutisia 🙂

 3. Susanna kirjoitti:

  Hei Mari! Minä sairastan myös colitis ulceroosaa ja minulle myös toi gluteeniton ja maidoton ruokavalio ollut tosi hyvä! Ihme ettei lääkärit jo suosittele tätä ruokavaliota suolistosairaudesta kärsiville kun selvästi ainakin vähän hyötyä. Minullakin tulehdusarvot oli koholla ja lääkäri olisi halunnut aloittaa solusalpaaja-hoidon mutta itse en suostunut vaan kokeilin ruokavalio-hoitoa ja kaikki arvot oli tosi hyvät puolen vuoden jälkeen. Kiitos sinulle tästä
  blogista ja siitä että puhut näistä asioista niin avoimesti. Ihanaa odotusaikaa sinulle!

  • Mari kirjoitti:

   Kiitos Susanna. Täytyy myöntää että ei tämä helpoin puheenaihe ole kun on kyseessä niinsanottusti nolo sairaus. Mutta se tuntuu olevan niin yleinen että yhtään ei kaduta että päätin puhua julkisesti.
   Ja itse olen ihmetellyt myös miksi länsimainenlääketiede ei tätä ruokavalion merkitystä ymmärrä.. Ehkä joskus..

   • Susanna kirjoitti:

    Niinpä, ruokavaliomuutoksista ei puhuta mutta lääkkeitä kyllä määrätään lisää ja vahvempia. Minulla tämä sairaus puhkesi toisen raskauden yhteydessä ja meillä on perheessä myös pikkuveljellä sama sairaus. Lisäksi kaveripiirissä useita suolistosairaita. Ruokavaliomuutosten lisäksi olen myös lisännyt liikuntaa ja se myös auttanut kovasti, ainakin piristää ja parantaa yleisvointia jos ei muuta. Joululahja- toiveena minulla onkin BUNDA- nilkkapainot. Kävin sinun ohjaamallasi tunnilla Helsinki workout- tapahtumassa ja tykkäsin kovasti! 🙂

    • Mari kirjoitti:

     Kiva että tykkäsit Bunda-tunnista. Toivottavasti joulupukki kuntelee toiveesi =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.