Hae
Mari Valosaari

Tutkimus suoritettu – Tee tämä tutkimus myös itsellesi

Toistaiseksi saan huokaista helpotuksesta, mutta tarkkailua on syytä jatkaa. Tässä kohtaa siis lääkäri teki tutkimuksen (ei ultraa niin kuin aluksi luulin) ja hän tuli tulokseen että kyseessä on suurentuneet imusolmukkeet mutta lääkärin mielestä ne eivät ole suurentuneet niin paljoa että olisi syytä huoleen. Myös se että suurentumaa on nyt molemmin puolin viittaa siihen että kyseessä ei olisi ainakaan rintasyöpää. Mun täytyy nyt tunnustella ja tutkailla tilannetta ja jos rintoihin ilmestyy pattia on syytä mennä uudelleen tutkimaan asiaa. Ja toisaalta myös jos patit suurenee niin silloin uudelleen tutkimus on aiheellinen.

Ei ollut siis mistään vaarallisesta kyse, ja tavallaan tuli tyhmäkin fiilis että menimpä nyt käymään turhaan lääkärissä kuluttamassa heidän aikaa kun olikin vain suurentunut imusolmuke. Mutta toisaalta taas ehkä parempi näin päin kuin että olisin vähätellyt ja jotain olisikin ollut oikeasti vialla.

Tässä on teille ohjeet rintojen tutkimiseen (lähde: terve.fi sivusto)

Rintojen omatoiminen tutkiminen

 1. Tutki rinnat kuukautisten jälkeen, jolloin rintakudos on mahdollisimman pehmeä. Voit tutkia rinnat ensin peilin edessä yläruumis paljaana, kädet alhaalla riippuen. Nosta kädet ylös (pään yläpuolelle) ja tarkkaile liikkeen aikana, sekä alkuasennossa seisten, onko rinnoissa muodonmuutoksia tai sisäänvetäytymiä. Tarkasta myös nännit ettei niissä ole muodonmuutoksia, pysyviä sisäänvetäytymiä tai esim. veristä vuotoa.
 2. Käy selin makuulle, siten rintarauhasten tutkiminen on helpompaa. Tutki rinta pehmein painalluksin ja liikkein. Mikäli kovettumia on, ne tuntuvat käden ja rintakehän välissä. Tee tutkimus sekä toinen käsi alhaalla että ylhäällä.
 3. Tunnustele lopuksi kainalokuopat samoin kuin rinnatkin. Rintasyöpä voi aiheuttaa suurentuneita imusolmukkeita kainalokuoppaan. Suurentuneet imusolmukkeet tuntuvat pikkurillinpään/sormenpään kokoisina nysterminä.

Rintojen tutkimiseen voit aina pyytää apua ja opastusta terveydenhoitajilta esim. omasta terveyskeskuksestasi.

Milloin lääkäriin?

 • Jos tunnet kovettuman
 • Jos rinnan ääriviivat ovat muuttuneet
 • Jos iho vetäytyy kuopalle
 • Jos nännit ovat sisäänpäin vetäytyneet
 • Jos nännistä alkaa tulla nestettä

P.S. kiitos kaikille tsempistä ja mukana elosta <3 <3 <3

-Mari-

10 kommenttia

 1. JH kirjoitti:

  Koin saman taannoin. Suihkussa huomasin molemmissa kainaloissa n. 2-3 imusolmuketta, jotka tuntuivat selvästi. Olivat pehmeitä ja liikkuvia, mutta hyi hitto millä paniikilla äkkiä ultraan ja mammografiaan. Ei pahanlaatuista. Mistä lie suurentuneet. Kuulemma ainakin sheivaaminen ja deodorantit niitä aiheuttaa ja hoikalla ihmisellä tuntuvat paremmin muutenkin.

 2. MI kirjoitti:

  Hyvä, ettei kyse ollut vakavammasta. Aina kannattaa käydä varmuuden vuoksi tutkituttamassa epäilyttävät löydökset. Kokemusta on! Löysin itse patin rinnastani viime vuoden lopulla – tällä hetkellä tilanne on se, että olen käynyt läpi kemoterapian ja parhaillaan juoksen sädehoidoissa. Ja ikää nyt 30 vuotta!

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Näin muakin neuvottiin että mene ihmeessä.

   Toivon sulle voimia ja paranemista <3 sä voitat sen!!!

 3. Leena kirjoitti:

  Moikka.
  Antoihan lääkäri ohjeen, ettei potteja saa olla koko ajan tunnustelemassa?parit helposti ärsyyntyy tunnustelusta ja näin ollen saattavat siitä kasvaa, eivätkä näin ollen häviä helposti. Jos kuukauden päästä patit edelleen on vaikket tunnustele niitä usein niin sitten ehdottomasti kuvauksiin (en muista kuinka kauan ne sulla ollu nyt tunnusteltavissa). Imusolmukepatit herkästi nousee jos on elimistössä tulehdusta.

  Toivottavasti nää oli sulla tiedossa 🙂

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Moi, ei hän sellaista sanonut, mutta olin ajatellut noin. En oo niitä juurikaan ”räpläilly” ja jätän jatkossakin rauhaan. Kiitos kun kerroit vielä.

   Toisessa kainalossa ollut nyt reilu 2kk ja toisessa noin 2 viikkoa.

   Ajattelin kyllä kans et jos ei häviä niin käyn vaikka yksityisellä kuvauttamassa, ihan vaan varmuudeksi.

   • Leena kirjoitti:

    Hmmm, eikö tosiaan lääkäri laittanut sulle lähetettä tutkimuksiin vaikka patti on ollut jo 2kk? Periaatteessa se pitäisi tai ainakin olisi hyvä katsoa. Sinuna menisin varmuuden vuoksi vaikka yksityiselle tarkistuttamaan kuvauksella patin. En missään nimessä halua pelotella tai aiheuttaa hysteriaa, itsellä vain oppi siitä jos ei kuukaudessa ole hävinnyt, niin silloin kuvataan (ultrataan siis). Oon siis hoitoalalla niin nää jotenkin tuttuja asioita ?

    • Mari Valosaari kirjoitti:

     Ei laittanut. Mäkin oletin että tämä käynti ois ollu ultra mutta ei ollu. Kyllä mä varmaan siellä yksityisellä vielä käyn.

 4. 222 kirjoitti:

  Hieno juttu että kaikki oli hyvin! Mä oon alle 30 joten lääkärissä suhtaudutaan siihen tyyliin että ”ei noin nuorella mitään syöpää ole” .. kerran ultrattu kun niin suuret rinnat että tutkiminen käsin hankalaa. Ei ollu mitään, pahkuraista kudosta ja kipu johtuu koosta. Vaikka nuoremmilla se syöpä on harvinaisempi, niin silti potilaaseen tulis suhtautua niin että tämä nuori ihminen saattaa olla just se harvinaisuus jolla syöpä on. Sama juttu munasarjasyövän kanssa. Mulla on siihen sukurasitetta, mutta suhtautuminen on samaa että ”se on vaihdevuosi-ikästen syöpä”. Mun äiti ei ollu edes 50 kun sairastu. Hän on kuulema vaan tilastopoikkeus. Niin voin olla minäkin, kun lähisuvussa ollut syöpä nostaa riskiä monella kymmenellä prosentilla.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Toi on kyllä todella väärä suhtautumistapa, ei koskaan voi tietää mitä tapahtuu nuorellekkin ihmiselle.

   Toivon syvästi että sinä säästyt noilta kaikilta <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.