Hae
Mari Valosaari

Varoitus FIDGET SPINNERISTÄ

Fidget Spinner on lasten uusi hittilelu joka voi olla myös vaarallinen. Ainakin pienemmille ihmisenaluille.

Spinneri on toki tarkoitettu hieman isommille lapsille, mutta ikävän tilanteen se aiheutti tänään meidän 1v pojalle. Ja tarkistinpa pakkauksen tapahtuneen jälkeen niin ei siinä ole edes varoitusta että ei soveltuisi esim alle kolme vuotiaille. Ainakin meidän perheessä tiedetään NYT että pikku Jäbän ulottuviin ei spinneriä saa jättää.

Mitä sitten tapahtui.. Ei mitään hengenvaarallista, mutta ukkeli oli saanut tungettua sormensa spinnerin reikään ja se oli jäänyt siihen jumiin. Tämä tapahtui hoitajamme kans niin en itse nähnyt tapahtunutta, mutta kuulema sormi oli jäänyt pahasti jumiin ja vasta kunnon saippuointi oli irroittanut sormen. Sormi oli alkanut jo menemään tummaksi ja verestäväksi. Jäbä oli myös ollut itkuinen ja aristanut sormea pitkän aikaa joten se oli tehnyt ikävän pipin vaikka ei onneksi pysyvää haaveria. Mutta tuokin tilanne jos olisi jostain syystä jatkunut vielä pidempään olisi voinut kääntyä pysyvämmäksi vammaksi tai jotain muuta inhoittavaa.

Kauheen kiva lelu se on noille isommille, Mila 3v tykkää kovasti sillä leikkiä, mutta tämä siis varoitukseksi että ei ole hyvä sellaisille jotka saattavat työntää sormen spinnerin reikään.

Turvallisia leikkihetkiä kaikille <3

EDIT noin tunti julkaisun jälkeen:

Tämä mikä meille sattui onkin erittäin pieni haitta siihen nähden mitä muuta vaarallista fidget spinnereistä löytyy. Nimittäin mun facebookiin jaettiin linkki jossa kerrotaan niiden sisältävän myös huomattavan määrän lyijyä sekä elohopeaa. Mutta tämä ilmeisesti vain sellaisissa versioissa joissa on on LED valo. Ilman valoa olevat ovat käsittääkseni myrkyttömiä.

Tästä linkistä pääsette lukemaan testeistä joissa osoitetaan lyijyn (lead) ja elohopean (mercury) esiintymisestä spinnereissä.

Ja tuolta videosta tuli myös mieleeni että niistä tosiaan irtoaa osia myös todella helposti jotka voivat mennä pienten lasten kurkkuun. Milan spinneristäkin lähti heti yksi osa irti kun se tippui maahan.

-Mari-

11 kommenttia

 1. js kirjoitti:

  Nuohan on tarkoitettu keskittymishäiriöihin ja adhd/add-ihmisten keskittymisen parantamiseen. Eli ei oikeasti ole lasten leluja. Lapsi työntää sormensa ihan mihin vaan sen saa mahtumaan ja kyllähän se tiedetään ilman varoituksia tuotepakkauksissa.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Se pakkauksen varoituksen puuttuminen oli extra huomio.
   Keskittymiseen ilmeisesti alunperin mutta niistä on tullut lasten hittilelu.

 2. Haloo?? kirjoitti:

  Miten voi tulla edes mieleen antaa 1-vuotiaan käsiin spinneri??? Eikä ole mielestäni vielä 3-vuotiaankaan lelu. Järkihoi…

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Hoitaja ei ollut antanut spinneriä käteen vaan se oli jäänyt sellaiseen paikkaan mistä poika oli sen saanut. Nyt pidetään paikassa mistä sitä ei saa.

 3. Laura kirjoitti:

  Niistä lähtee juuri henkitorveen mahtuvia pyöreitä osia irti. Ei siis alle 6-vuotialle missään nimessä!

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Varmasti riippuu lapsesta. Jos lapsi laittaa suuhun esineitä niin tuo ei ole oikea lelu.

 4. pPerttu kirjoitti:

  Voi antaa huoletta turhaa vouhotusta

 5. Spinnerin pyörittäjä kirjoitti:

  Nyt on kuultu maailmalta että nää spinnerit räjähtelee käsiin, niistä irtoaa pieni osia, ne aiheuttavat vakavia vammoja sormiin ja kasvoihin sekä niihin voi tukehtua. . Monessa koulussa spinnerit on kielletty koska ne häiritsevät opettajan työtä ja koulurauhaa välitunneilla. Jotkut on kuitenkin sitä mieltä ettei se vielä riitä vaan nämä niin kutsutut hittilelut on kiellettävä kokonaan ja hävitettävä välittömästi. On kuitenkin jokaisen oma päätös miten suhtautuu tähän spinneriin ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen. Itse, vaikka aikuinen olenkin, jatka siitä huolimatta spinnerin pyöritteli.

 6. Pelokas spinnerin pyörittäjä kirjoitti:

  Voiko spinnerit oikeesti räjähtää käsiin ?

 7. Marko kirjoitti:

  Niin on tositosi vaarallinen kannattaa heittää ne roskiin ei kannata ostaa koska te lapset voi kuolla koska se te ette voi herran vaarallinen ei kannata ostaa ihmiset vaan halua et te ootte sitten tämä on vaarallinen Älkää ottako En mä ikinä

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Juu ja kannattaa myös hakea naapureilta ja naapurin naapureilta ne pois ja polttaa roviolla. Sit vois kans vaikka koulujen pihoilla hengaa ja bongata niitä ja hävittää ne sieltäkin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.