Hae
Mari Valosaari

Nyt jäitä hattuun ja rusinat pois TEILTÄ kaikilta

Minusta tehtiin monsteri vaikka meillä kotona ei ole ollut minkään sortin riitelyä rusinoiden vuoksi.

nyt meille rusinoita ja teiltä ne pois =)

nyt meille rusinoita ja teiltä ne pois =)

Ihmiset jotka eivät tiedä tapauksesta hölkäsen pölähdystä tekevät johtopäätöksiä iltapäivälehtien karkeiden otsikoiden perusteella. Tai ihan vaan jonkun muun oman päätöksensä perusteella.

Kyllä, meillä kiellettiin rusinat noin viikoksi. MUTTA kertaakaan, siis EI KERTAAKAAN Milalle esimerkiksi korotettu ääntä sen vuoksi. Ei silloin kuin se tapahtui eikä kertaakaan sen jälkeen kun hän rusinoita uudestaan pyysi vaan selitettiin erittäin rauhallisesti ja selkeästi että nyt ei oteta rusinoita koska niistä tuli niin kova kiukku viimeksi. Ja oikeesti sanoipa mitkä ”asiantuntijat” mitä olen 100% varma että tyttäreni ymmärsi ettei saanut rusinoita koska käytös oli niiden suhteen joskus huono. Tuon viikon jälkeen Mila on pyytänyt rusinoita vain ja ainoastaan erittäin kauniista jopa hymyillen ja sanoen ”saisinko rusinoita”

Ja kiukkua/raivoa/uhmaa tyttäremme saa kyllä osoittaa. Lapsi saa tuoda tunteensa, niin hyvät kuin huonotkin esille. Jos Mila suuttuu niin hän saa suuttua ja purkaa tunteensa. On eri asia jos hän käyttäytyy huonosti, lyö, kiukuttelee tai jotain muuta vastaavaa. Silloin tunteeseen tai reaktioon puututaan.

Mä ymmärrän kyllä puhumiset ja spekuloimiset, mutta pitäisi ensin ottaa selvää asioiden oikeista laidoista ennen kuin lähtee esimerkiksi syyttelemään.

Kiitos todella paljon kaikille teille jotka osaatte katsoa asiaa niin kuin se on. Ja teille jotka tuomitsette ja huutelette keskustelupalstoilla tai tälle iltasanomien asiantuntijalle: olette väärässä meidän tapauksen suhteen! Mutta kiitos teillekin siitä että olette huolissanne tyttärestämme, mekin olemme 24/7

Erityiskiitos pikkusiskolleni joka kirjoitti kauniisti asiasta omassa facebookissa

<3 EVE <3 ja ottakaa huomioon että näin kirjoittaa ihminen joka oikeasti tuntee meidät ja tietää millaista meillä kotona on.

”Ihmiset hei.. Mua vaan jaksaa ihmetyttää ja kummastuttaa tää keskustelu. Päivittäin näkee niitä lapsia, jotka huutaa ja itkee niinku sikaa tapettais. Heittäytyy lattialle makaamaan eikä suostu liikkumaan. Ja syy on se että jäätelöpalloon ei tällä kertaa saanut strösseliä. Ja järkyttävintä on se että yleensä ne saa sen shown jälkeen sitä strösseliä. Ja kierre on valmis, nyt ne tietää että ne saa aina sitä strösseliä kunhan vaan huutaa tarpeeksi lujaa.

Mila 2v (rusina-episodin ja ”natsi-äidin” uhri) on ehkä kiltein lapsi ikinä. Ehkä just siksi että ne rusinat joskus kiukuttelun jälkeen kielletään. Marin kasvatusta seuratessa oon ajatellut että haluan joskus olla just samanlainen vanhempi. Johdonmukainen ja skarppi mutta silti lasten kanssa leikkivä, rakastava äiti.”

Rauhaa ja rakkautta ystävät (saatte rusinoita taas kun olette rauhoittuneet) =)

-Mari-

0 kommenttia

 1. Asiapohjalta kirjoitti:

  Totuuden kieltäminen on varsin ymmärrettävä reaktio, kun kokeneen lastenpsykiatrin arvio ei miellytä. Sääli sua Mari.

  • Ripa kirjoitti:

   Mä säälin ennemin sua ”muka asiapohjalta ” Hanki elämä?

   • Nimetön kirjoitti:

    En halua tietää mitä tälle kasvatusprosessille tapahtuu kun lapsi tekee oikeasti jotain pahaa. Mihin hänet sitten suljetaan?

    • Tidii kirjoitti:

     Heh no todennäköisesti mitään oikeasti pahaa ei tule tapahtumaan kun pienenä jo opitaan, että miten sitä ihmisten kanssa toimitaan ja miten kuuluu käyttäytyä 😉

    • Karoliina kirjoitti:

     Mikäli lapsi tekee jotain ”oikeasti pahaa” luultavasti häneltä kielletään jotain, mikä harmittaa ja pistää miettimään enemmän, kuten vähennetään ruutuaikaa ja KESKUSTELLAAN asiasta rakentavasti. Tässä kiellettiin rusinat (ei kaada lapsen maailmaa) ja asiasta keskusteltiin ja lapsi oppi tapauksesta!

     • Nimetön kirjoitti:

      Höpö höpö Karoliina tässä oli pointti se että rusinoista keskustellaan tilanteessa, ei vuonna 15 tai yleensä jälkeenpäin. Voi miten joillekki on vaikeeta käsittää mistä keskustellaan. Luetunymmärrys, luetunymmärrys ???

 2. Sara kirjoitti:

  100 %:sti. Tämä Mari tietää paremmin kuin psykiatrit, kuinka lapsen hahmotuskyky kehittyy.

 3. Hohhoijaa kirjoitti:

  Ei kukaan väittänyt että teillä riidellään. Ihmeteltiin, mitä pääkopassa liikkuu kun pitää joka lehdessä päteä kaksivuotiaan rangaistuksilla.

 4. Oho kirjoitti:

  Kontrollimari. Tuukko vahtii meitäki millon syödään rusinoita?

 5. Äiti kans. kirjoitti:

  Nyt on kyl kasvanu mittasuhteet järkyttäväks tän asian suhteen. En tiedä pitäskö itkee vai nauraa. Ihan käsittämätön haloo tämmösestä… Tsemppiä sulle Mari. <3 Et varmasti olis ikinä uskona mitä tapahtuu kun kieltää rusinat. 😀

 6. Anna Ahven kirjoitti:

  Oisko syytä miettiä pari kertaa mitä sanoo ja kirjottaa, niin ei tartte inistä että mua pidetään hirviönä. Ihan oikeesti, täysikasvuinen nainen pitää blogia ja antaa lehtihaastatteluja siitä, miten kieltää lapseltaan rusinat. Turha vikistä sitten, että jengi kirjoittaa rusinoista. Vaikka Mari sanoisit mitä, niin brassailit sillä miten lastasi kuritat.

  • Eri mieltä kirjoitti:

   Marin blogi on sen elämästä ja LAPSISTA!!!Oon ite 16v mut silti ymmärrän näit juttuja!!!jis blogissa kerran puhutaan lapsista niin silloin on ymmärettävää että tänne kirjoitetaan muuyakin kuin ” lapsini kasvaa hyvin” vaan esim. Mitä se lapsi on yehnyt.
   Jos lapsi kiukuttelee niin sille pitää selittää jo pienestä saakka mikä on oikein ja mikä väärin, koska jos ei selitä niin ne ei ymmärrä. Ne aikuiset jotka eivät sano lapsilleen mitään huomiota käytöksestään eivät vain siia välitä. Mari kun välittää ja haluaa että hänen lapsesta tulee hyväkäytöksinen niin miksi ei saa opettaa lasta olemaan kiltistä? Mari olet mahtava äiti olen lukenu blogiasi jo kauan ja huomannut että todella välitää lapsistasi.

 7. Ulosanti kirjoitti:

  Taidat olla vähän kontrollifriikki.

 8. Friikki kirjoitti:

  Koulutettu lastenpsykiatri on tosta noin vaan ”asiantuntija”. Millähän haballa nuo lainausmerkit laitat? Nauran sulle.

 9. Anna kirjoitti:

  Kunnioitettava tapa kasvattaa lasta. Näin vältytään ärsyttäviltä huutavilta kakaroilta. Ei kaikki jaksa olla näin johdonmukaisia kasvatuksessa ja niitä tapauksia näkee liian usein julkisilla paikoilla. Eli siis pisteet Marille!

  • Auli kirjoitti:

   Kyllä vältytään huutavilta kakaroilta kun manipuloidaan nämä kieroon jo kaksivuotiaana.

 10. Maimu kirjoitti:

  Mä en ole edes viitsinyt lukea näitä juttuja. Ihmisillä on aivan liikaa aikaa keskittyä muiden asioihin. Tämäkin homma saanut naurettavat mittasuhteet! 😀 Kyse kuitenkin aika arkipäiväisestä lapsiperheen asiasta..
  Tsemppiä Mari loppuodotukseen!! 🙂 itsellä ois vielä
  pari kk laskettuun ja jaloissa pyörii myös pari vuotias rusinahirmu <3 😉

  • Mörkö kirjoitti:

   No ei kyllä ole lapsiperheen arkea pulista joka lehden palstalla miten kaksivuotiasta kidutetaan.

   • jonski kirjoitti:

    Ai lasta kidutetaan kun ollaan pari päivää ilman rusinoita huonon käytöksen takia? Kidutusta olisi ehkä pahoinpitely tai nälässäpito, joista tässä ei ole kyse. Ja tietääkseni ihmiset ei itse soita lehtien toimituksiin että hei haluaisin nyt että kirjoitatte musta tämmösen artikkelin.. eiköhän ne artikkeleiden ja haastatteluiden kirjoittajat itse valitse aiheensa 🙂

    • No älä ny viitti naurattaa kirjoitti:

     Kyllä antoi Mari itse haastattelun, olis voinu olla antamatta. Ihan nimenomsisesti hamus kertoa esim. portaikkorangaistuksen.

 11. Hahahaha kirjoitti:

  Pitääki kertoo kaikille, et rusinoiden syönti kielletty.

 12. Saraseeni kirjoitti:

  Miten Mari voitolla huolissaan, ettei ihmisettiedä hölkäsen pöläystä kun annat päivittäin lausuntoja blogissa tai iltapäivälehdissä. Jos et halua että rusinoistasi kirjoitetaan tuki toki turpasi äläkä pöläytä rusinoita kaiken kansan luettavaksi.

 13. Rusinarouva kirjoitti:

  Kun rusinat on pöksyssä on turha itkeä!

 14. Haloo Mari kirjoitti:

  No johan vitsin pukkasit! Kun oot ite kirjottanut tapauksesta niin mite voit väittää että kukaan ei tiedä hölkäsen pöläystä. Ei pidä kirjottaa jos ei kestä kommentointia. Ja kyllä se asiantuntija puhui ihan asiaa, ja olis voinu kuvitella että se olisi edes herättänyt jotain muita ajatuksia kuin totaalikiellon. Ehkä voisit olla vähä vastaanottavaisempi että muutki tietää jotakin kun sinä. Sun siskos lausunto viittaa vanhempiin lapsiin kun sun, ei kaksvuotias mitää strösseliä osaa vaatia. Eli ei mikään kovin vakuuttava puolestapuhuja.

  • Nimetön kirjoitti:

   Kyseinen sisko tässä hei. Otit ehkä turhan kirjaimellisesti nuo strösselit jotka oli vertauskuva. Kun lapsi oppii että huutamalla saa mitä vaan, totta kai lapsi alkaa huutamaan heti kun haluaa jotain. Nämä vapaan kasvatuksen lapset ovat juuri niitä, jotka riehuvat julkisilla paikoilla eikä heihin saa mitään kontaktia eikä auktoriteetit toimi. Miksi toimisikaan, kun on opetettu siihen että tahdon saa läpi huutamalla. Sääli näitä lapsia, eihän se heidän vikansa ole että nykyajan vanhemmat pelkäävät omia lapsiaan.

   • Serious writer kirjoitti:

    On eri asia asiallisesti kieltää lapselta kiukuttelun vuoksi rusinat, kuin satuilla että kun joskus muinoin vuonna öö (lapsi ei muista että on kiukutellut) kiukuttelit et saa nyt rusinoita. Ei tällainen selityssuhde toimi noin pienelle lapselle. Toki pieni lapsi tajuaa että rusinoita tässä ja nyt -tilanteessa pitää pyytää nätisti. Mutta mutta, tämä Valosaaren lapsi varmaan kehittyy eri lailla kuin mitä psykologiantutkimus esittää ja Mari tietää kaiken paremmin kuin koulutetut psykiatrit. Kyse ei siis ollut rusinoiden kieltämisestä, vaan lapselle absurdin syy-seuraus -suhteen esittämisestä. Me muut ihan tavalliset ihmiset saatamme olla kiinnostuneita lastenpsykiatrisesta tiedosta vaikka emme lapsiamme piiruntarkasti niiden mukaan kasvatakaan. Sellaista blogia jonka pitäjä on ylimielinen ja kaikkitietävä on vaan ikävä lukea, ja mietipä vaan sisko miksi. Jos tuuttaa omaa raskauttaan ja äitiyttään joka mediatuutissa pitäisi ehkä olla hiukan avoimempi keskustelulle kuin täysin keskenkasvuinen minä teen kaiken oikein asenne. Mari voi pitää lastaan niin helvatusti portaikossa kuin haluaa,ei kai ylitä minkäänlaisen pahoinpitelyn kriteereitä, mutta jos tuo ajatuksensa julkisuuteen ja julkiseen mediatilaan, ei pidä naiivisti odottaa että kaikki ovat sitä mieltä että hyvä juttu. Ihmisillä on oikeus käydä keskustelua, rusinoissa voi joskus piillä iso periaatteellinen ajatus siitä, kuinka suuri oikeus aikuisella on selittää lasten käytöstä oman mielensä mukaan. Ei kai nämä kaksplus -blogit olemassa vain Marin kritiikitöntä ihailua varten? Olen samaa mieltä kuin moni muu kirjoittaja, vain siksi ettei jonkun asuantuntijan lausunto miellytä itseä, ei oikeuta kieltämään lastenpsykiatrian tai käyttäytymistieteen asiantuntemusta. Mieti oikeasti sisko millainen maailma olisi ilman näitä. Moni apua tarvitseva lapsi jäisi ilman sitä. On viime kädessä hyvä että meillä on asiantuntijoita, vaikka joku itserakas blogisti ei kestäisi sitä. Ja on tässä itsekin kasvatettu lapsia. Sanonpa vaan, että miettikääpä, miksei kukaan kirjoita lapsiblogia teini-ikäisistä? Jos rusinat ovat nyt ongelma, what about uhmaikä, teini-iän ongelmat?

    • Nimetön kirjoitti:

     PS Mari en halua rusinoita, en ainakaan sinulta.

     • Lässyn lässyn kirjoitti:

      Minäkään en halua rusinoita.

    • Nimetön kirjoitti:

     En ole nyt aivan varma, oletko juttujesi kanssa tosissasi vai et, mutta oletetaan että olet. Mari pitää blogia kaksplus-sivustolla, joka keskittyy lapsiin. Jutut keskittyvät siis lapsiin, eikä tämä ole mitään oman äitiydensä tuuttaamista. SINÄ teit valinnan lukea Marin blogia, kukaan ei siihen pakottanut. En tiedä onko sinulla omia lapsia. En myöskään voi olla varma, seuraatko Marin perheen elämää heidän kotonaan päivittäin, uskaltaisin veikata että et. Sinulla ei ole mitään tietoa siitä, millaista heidän perhe-elämänsä on. Joten suosittelisin sinua ja näitä muita mielensäpahoittajia keskittymään tästä lähtien omaan perheeseen. Teillä on varmasti erilaiset kasvatusperiaatteet, lopputuloksen näkee sitten 10 vuoden päästä. Kuten Marikin jo sanoi, kiitos huolenpidostanne. Meillä on ihana perhe ja kaikki hyvin 🙂

     • Nimetön kirjoitti:

      Hei, fanikerholla ja blogilla on jotain eroa. Mietipä mitä? Kaks plus voi poistaa myös blogeista kommentointimahdollisuuden. Älä huoli, omat lapseni on kasvatettu ja tarvitsin matkalla tässä blogissa paskakasaan manattujen asiantuntijoiden apua. Olen todella onnellinen siitä kaikesta tiedosta ja osaamisesta jota tämä fitnesstähti blogissaan mollaa. Kiitos näiden asiantuntijoiden ja sinnikkyyden, kiitos seisoo lopussa. Hieno lopputulos. Ilkeys toimii täysin myös toisin päin: mikä oikeus on halveksua asiantuntijoita, kun toisten elämä voi dramaattisesti joissakin tilanteissa riippua heistä? Elämä kun ei aina ole fittnesspäiväkirjoja.

     • Nimetön kirjoitti:

      Minä olen kyllä lukenut tästä rusinarangaistuksesta iltapäivälehdustä ja näyttää aikaisemmin sopineen blogistin pirtaan tämä julkusuus ???

     • Nimetön kirjoitti:

      Eiköhän tämä ole aika julkisuudenhakuista koko tämä blogitouhu.

  • Eri mieltä kirjoitti:

   Kun lapso takuaa että vaatimalla saa haluamansa se twjee sitä jatkossakin ja mari teki ihan oikein lasta pitää opettaa alusta lähtein.

 15. Nimetön kirjoitti:

  No voihan rusina!

  Äiti pois kotoa, lapsi kahden uuden au pariin kanssa. Lapsi toivoo saavansa rusinoita. Kielimuuri estää paikalla olevaa aikuista ymmärtämästä, mitä lapsi tahtoo. Lapsi hermostuu, kun ei tule ymmärretyksi. Lastenhoitaja soittaa apua lapsen äidiltä, joka kieltää lapselta rusinat.
  Kiellettiinkö au pairilta myös rusinat, kun hän ei ymmärtänyt, mitä lapsi tahtoi?

  • Aaaaaarggghhhhhh kirjoitti:

   Just näin. Luojan kiitos näitä ”johdonmukaisia” Mareja ei ole enempää.

 16. kaikkierilaisiakaikkisamanarvoisia kirjoitti:

  Jos lapsi olis huutanut vaikka suklaan ja karkin perään niin sittenkö niiden kieltäminen olisi ihmisten mielestä ollut suvaittavampaa? Kaupassa työskennellessä näkee ja kuulee kaikenlaista, mutta sen olen huomannut että jos muksu saa kaiken periksi huutamalla ja huonolla käytöksellä niin teininä se ei usko enää mitään.
  kasvattakaa kaikki omat kakaranne miten tykkäätte ja älkää käykö toisten kasvatusmetodeita arvostelemaan.

 17. Asiantuntija ilman lainausmerkkejä kirjoitti:

  THL:n lastenpsykiatri puhui asiaa!

 18. Rudinatohtori kirjoitti:

  Mitä Mari kerropa meille nyt julkisesti, oletko sitä mieltä, että lastenpsykiatrit eivät osaa mitään tai ylipäänsä moderni psykologia ei pysty tuottamaan tietoa lapsen kehityksestä? Miten ajattelit esim. lasten psyykkisiä häiriöitä autettavan, koulutetun asiantuntijan avulla vai esimerkiksi sinun blogisi ohjeiden mukaisesti? Ajattelitko sinun aivorusinoillasi ajaa koko psykologisen tietämyksen maantasalle?

  • Oho kirjoitti:

   Aika ylimielinen asenne käyttäytymistieteitä kohtaan, jotka kuitenkin ovat tuoneet meille paljon arvojkasta tietoa ihmisestä ja – myös lapsista.

 19. Tiukkatäti kirjoitti:

  Tiedätkö Mari kuinka paljon rusinoissa on sokeria? Noin pieni lapsi ei kaipaa sellaista soketipommia laisinkaan! Ihmetyttää kuinka fitnessin ammattilainen syöttää lapselleen sellaista, mitä ei oma ruokavalio ehkä sisällä?

 20. Paula kirjoitti:

  Tsemppiä ihana ja aito äiti Mari!! Kyllä on nyt joillakin mennyt rusina nenään ja syvälle! ? Siskosi kirjoitus oli loistava!

 21. Nonii kirjoitti:

  Meinaatko ettei lastenpsykiatreja tarvita? On sulla kanttia ja asiantuntemusta haha…

  • Surkumuikku kirjoitti:

   Kyllä THL:n lastenpsykiatrin kirjoitus herätti ajatuksia. Ei menny rusinat nenään, tuli paha mieli. Surkeaa kun blogeissa täytyy elvistellä tällaisilla asioilla, että minäpä olen hyvä ja paras kun uskalkan kieltää lapselta rusinat.

 22. Nimetön kirjoitti:

  Mari, et vaan kyenny hyväksymään, että THLn lastenpsykiatri oli OIKEASSA ja sinä väärässä….

 23. Rusinasitruuna kirjoitti:

  Lapset on rusinoita…

 24. Valo Marisaari kirjoitti:

  Täytyy kyllä sanoa, että elän mieluummin maailmassa, jossa on asiallisia lastenpsykiatreja ja muita pitkällä koulutuksella alalleen omistautuneita asiantuntijoita, jotka tosissaan kamppailevat lisätäkseen tietoa niin lapsista kuin aikuisista kuin että vaihtoehto olisi, että valideja kasvatusvinkkejä jakaisivat tälläiset täysin tyhjäpäiset fitnesstähdet, joilla ilmeisesti ei ole muuta elämänsisältöä kuin kuvata itseään joka kulmasta ja miettiä rasvaprosenttia. Eikö blogin kirjoittajalla ole mitään itsekritiikkiä sen suhteen, että hän tähtisilmäisenä kertoo kaikissa medioissa, kuinka rankaisi lastaan ja kuinka hyvä hän nyt on. Lastenpsykiatria on tuonut paljon hyvää maailmaan, mutta sitä tällaiset valosaaret eivät koskaan voi käsittää. He eivät ymmärrä, että myös asiantuntijat tietävät jotakin. Ja jos julkisuudessa aloittaa keskustelun ja se ei mene ihan niinkuin strömssössä on aika lapsellista alkaa selitellä joka välissä ja kinuta hyväksyntää. Sinusta syntyy aina vain omituisempi kuva, kun et edes ymmärrä mistä keskustelua on käyty. Olet halunnut esitellä kasvatusmenetelmiäsi, mutta heti kun tulee kommenttia, uikutat. Eikö ole lapsellista.

 25. Pauliina kirjoitti:

  En ole aiemmin edes ottanut kantaa koko asiaan vaan olen van vierestä seurannut ihmisten typeryyttä. Näyttää olevan monilla tylsä elämä kun aika kuluu huolehtiessa saako lapsi rusinoita. Samaan aikaan joku lapsi ei saa ruokaa ollenkaan tai asiat on vain muuten huonommin. Kaikista asioista ollaan aina sataa eri mieltä ihan asiantuntijoidenkin taholta. Olen varma että Mila on selvinnyt mainiosti ilman rusinoita ja hän on kyllä suunnattoman suloinen tyttö. Jo fitnespäiväkirjojen aikaan huutelin kaikki katsomaan tv:tä aina kun mila vilahti kuvissa ja hehkutin kuinka suloinen lapsi kyseessä 😀

 26. minäkin laittaisin rusinat jäähylle, jos niitä huuon ja riehumisen kera koitettaisiin saada :D kirjoitti:

  Ehkä orjallisesti lastenpsykiatrien neuvoja kuuntelevat äidit onki vaan kateellisia,kun eivät kykene itse käyttämään omia aivoja lapsen kasvatuksessa. Nenä kiinni kirjassa etsimässä ratkaisua joka kohtaan. Plaah plaah.

 27. Who needs to get a life? kirjoitti:

  Mulla on lapsi, joka on joutunut turvautumaan lastenpsykiatrin ammattitaitoon, josta olen syvästi kiitollinen. Blogisti ei varmaan ymmärrä tilannetta, kun hänellä on niin täydellinen lapsikin, ja hän itse tietää enemmän kuin asintuntijat. Olen kuitenkin iloinen, että asiantuntijoita on, vaikka blogisti on sitä mieltä ettei heitä tarvita. Ehkä blogikin on tarkoitettu niille, joilla ei ole näitä sekundalapsia. Niin minäminäminä -ihminen blogisti on.

  • Surusilmä kirjoitti:

   Ei oo tää blogi tarkoitettu sekundalapsille ja sekundaäideille, jotka tarttee asiantuntijoita…

 28. Ganga kirjoitti:

  Lapsi saa suuttua mutta ei saa kiukutella… öh, mitähän Mari mahdoit tarkoittaa?

 29. mikäonongelma?? kirjoitti:

  Tosi naurettavaa kun aikuiset ihmiset nostaa jostain rusinoista tällaisen myrskyn. 😀 Ihan hyvä vaan että lapselle opetetaan ettei aina voi saada mitä haluaa. Oli sitten kyse karkeista tai rusinoista, kiukuttelemalla lapsen ei niitä kuulu saada.

  • Mad Maxina kirjoitti:

   Aikuisten ylemmyyteen on aina kuulunut mitätöinti. Älä aliarvioi rusinoita!

 30. Emma kirjoitti:

  Menkää ihmiset nauttimaan keväästä ja hankkimaan ihmeessä se kuuluisa oma elämä 😉 <3

 31. Nimetön kirjoitti:

  Ehkä sun Mari pitäisi alkaa pitää sensuroitua blogia, jonne saa kommentoida vaan sun kanssa samaa mieltä olevat.

 32. Nimetön kirjoitti:

  Mä en halua rusinoita.

 33. sanonpa vaan.. kirjoitti:

  Ihan oikeasti eikö ihmisillä oo muuta tekemistä, ku nostaa haloo jostain rusinoista?? nämä uutisetkin voi jättää lukematta, jos niin pahasti mielensä pahoittaa, siitä et Mari avautuu tavastaan kasvattaa lastaan. Se, että Mari on eri mieltä lastenpsykiatrin kanssa, ei tee hänestä millään tapaa huonoa äitiä. Eiköhän Marilla oo oikeus kasvattaa lapsensa niinku parhaaksi näkee ja vaikka se kuinka avautuis asiasta medialle, niin ei siitä tarvi rusinoita nenään vetää. Niin yksinkertaista ku se onkin, niin jättäkää ne uutiset lukematta, mistä pahoitatte mielenne. Minä ainakin arvostan Marin tapaa kasvattaa lastansa ja en voi muuta sanoo ku jatka samaan malliin?

 34. Nimetön kirjoitti:

  Luin oikein ajatuksella tuon Ilta-Sanomien jutun, ja todella asiallisesti perusteli THLn lastenpsykiatri kantaansa. Eipä tässä kukaan sano, etteikö Mari voi kasvattaa lastansa niin kuin haluaa, tai että hän on äitinä sitä tai tätä. Mutta kyllä näihin tosiaan aika jyrkkiin kantoihin saa sanoa mielipiteensä. Lastenpsykiatrien pitäisi olla hiljaa, kommentoijien pitäisi olla hiljaa. Ei minusta tässä blogissa ole kovin epäasiallista keskustelua verrattuna moneen muuhun blogiin. Jos haluaa, että suut tukitaan, ei ehkä kannata jatkaa kirjoittelua näin avoimessa foorumissa.

 35. Suhis kirjoitti:

  Minäkin näen tämän keskustelun lähinnä sellaisena, että kuinka psykologista tietämystä tulisi käyttää osana lastenkasvatusta. Onko se sellaista että kuitataan vaan ettei mitkään ilkeät otsikot voi mitään tietää. Olihan IS otsikko vähän paha, mutta muuten oli asiallinen juttu siitä miten mielekäs tällainen ”ei rusinoita kun kiukuttelit rochellelle” tuuba on. Mari olisi tehnyt viisaasti, jos olisi edes hiukan pohtinut omaa tulokulmaansa. Ei ole mitään mieltä pitää tällaista blogia, jos ei kestä keskustelua siitä millainen lapsenkasvatus on mielekästä. En tiedä, keskustelkaanko tässä enää nyt niistä nimenomaisista rusinoista, mutta jos on egoisti, niin tietty ottas itteensä ei kestä mitään kritiikin tynkääkään.

 36. Nimetön kirjoitti:

  Joo on natsin elkeet. Ei kukaan saa olla eri mieltä kun mä.

 37. Annukka kirjoitti:

  Onko sulla ihmelapsi, joka on kehityksestään niin paljon edellä, että ymmärtää viikon pituisen rangaistuskuurin? Rusinoista? Vai muutenko vaan lyttäät ikävällä tavalla lastenpsykiatrin osaamisen?

 38. Julia kirjoitti:

  Mihin on kadonnut toisten ihmisten kunnioitus ja käytöstavat???? Ei ainakaan tänne ?

  Kenellä on oikeus arvostella toisen ihmisen tekemisiä, varsinkaan kun niistä ei todella mitään tiedä?
  Kenellä riittää energiaa siihen?
  Eikö teillä ole muuta tekemistä? Mitä jos kasvattaisitte niitä omia lapsianne teidän oikeaksi valitsemillanne kasvatusmetodeillanne?
  Keskittäisitte energianne siihen?

  Toivon että tällä psykiatrilla on omia lapsia ja hän tiedostaa sen että mikään ei mikään mene niinkuin niissä kirjoissa. Voikun menisikin..

  Miettikää omalle kohdalle; jos teidän äitiyttänne arvosteltaisi näin rajulla kädellä?
  Sitä että kun te rakastatte lastanne täydestä sydämestä ja haluatte tehdä kaiken mahdollisen sen eteen että lapsi kasvaa turvallisessa ja rakastavasta ympäristössä. Annatte kaikkene että saisitte annettua lapsellenne oikeat eväät tähän suureen maailmaan.
  Varsinkin joku sellainen ihminen joka ei teidän jokapäiväistä arkea ja sitä rakkauden lastanne kohtaan näe.
  Miltä se teistä tuntuisi kun joku tulee sitä moittimaan?

  Haluatteko että teidän lapset oppii mallin että on oikein tuomita ihmisiä joita ei tunne?
  Tehkää kaikkene sen eteen ettei opi, sitä on täällä jo ihan tarpeeksi.

  Annetaan Marille nyt rauha loppu raskauden ajaksi ja siitä eteenpäin, että hän voi jatkaa olemaan äiti lapsilleen. Juuri sellainen äiti mitä hänen lapset tarvitsee ❤️

 39. Tuulitukka kirjoitti:

  Jokainen, joka astuu julkisuuteen, ottaa riskin, että ihmiset eivät ole samaa mieltä. Mari opettaa lastaan kovalla kädellä, mutta ei pysty ottamaan vastaan itselleen hiukan kielteistä palautetta. Oiskohan tää strösseliraivari nyt Marilla. Ehkä Kaks plussan kannattaisi miettiä moderointia tai jotain muuta sensuuria. Tosiasia on, että noin jyrkkä kannanotto tuntuu mielivallalta lasta kohtaan, ja kyllä siihen saa YLEISELLÄ tasolla suhtautua kriittisesti. Tehdäänkö tätä blogia lukijoita vai Maria varten, kannattaisi ehkä selkiyttää ensi tilassa. Tai ehkä Marin pitäisi perustaa fanikerho?

 40. Henna O kirjoitti:

  Höh no kyllä ei lapsi siitä vahingoitu jos kielletään rusinat muutamaksi päiväksi. Mieluummin liikaa rajoja kuin liian vähän niin lapsella on ainakin turvallisuuden tunne eikä ole tuuliajolla. Höpöhöpö pienistä jutuista tehdään joku hölmö uutinen. Ei taida tuolla asiantuntijalla olla töitä riittämiin muuten kerta tämmösiä pitää höyrytä. 😀 Iloista ja rauhallista kevättä kaikille!

 41. Nimetön kirjoitti:

  Asiantuntija oli terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ladtenpsykiatri, jonka viesti oli että rusinakiukuttelu tulee ratkaista itse tilanteessa eikä vatvomalla sitä kaksivuotiaalle päiviä jälkeenpäin. Mielipide oli täysin asiallinen ja perusteltu. Mahtaako fitnessmissi muistaa itsekään kovin paljon kaksivuotisajastaan. Meillä on jatkuvasti hoidossa 2-v lapsenlapsi, eikä totisesti tulisi mieleenkään selitellä, ettö kun viime viikolla riehuit ei tällä viikolla leikitäkään mitään. Jeesus, kaikenlaisia blogisteja sitä on. ISn kommenttiketjuissa näkyy, miten kaiken maailman luunappien antajat ja lastenkurittajat ylistää Valosaarta. IS oli tosi asiaa, jos vaan on tuota lukutaitoa.

 42. Opettaja kirjoitti:

  Siitä olen kiitollinen, että tästä nousi tällainen haloo! Ehkä tässä nyt muutkin kun Mari saavat vähän uutta näkökulmaa ja ajateltavaa kasvatukseen liittyen!

  Yllä oli hyviä kysymyksiä, vastaan nyt omalta osaltani niihin:
  Kenellä on oikeus arvostella toisen ihmisen tekemisiä, varsinkaan kun niistä ei todella mitään tiedä? -> Jokaisella meistä on oikeus sanoa oma mielipiteensä. Erityisen tärkeää se on silloin, kun julkisesti puhutaan/annetaan ohjeita, jotka voivat olla haitallisia jollekin toiselle! Haastatteluissa kannattaa sitten olla hiljaa tai kertoa kaikki oleellinen ettei asioista nouse turhaan kohua. Eli on turha ensin sanoa jotain, josta toiset raivostuvat, ja sitten korjata ettei asia olekaan niin tai jotain jäi puuttumaan jne.

  Kenellä riittää energiaa siihen? Meitä kasvatuksen ammattilaisia kiinnostaa erittäin paljon nämä asiat, meillä on siihen aikaa ja energiaa ja osa meistä saa siitä jopa palkkaa.

  Eikö teillä ole muuta tekemistä? On meillä. Välillä olemme oman perheen kanssa, teemme kaikkea muuta jne. Mielellämme myös osallistumme näihin keskusteluihin, jaamme omaa tietämystämme ja opimme koko ajan uutta itsekin sekä kehitämme tutkimustiedon avulla kasvatusta yhä parempaan suuntaan.

  Mitä jos kasvattaisitte niitä omia lapsianne teidän oikeaksi valitsemillanne kasvatusmetodeillanne? Sitä teemmekin! Ja opettajana minä kasvatan myös urani ja elämäni aikana aika monta sataa muutakin lasta. Ehkä jopa sinunkin lastasi. JA YRITÄN MYÖS KORJATA NIITÄ TRAUMOJA JA KASVATUSVIRHEITÄ, joita mm. vanhempien kasvatus tai kasvattamatta jättäminen on tuottanut.

  Keskittäisitte energianne siihen? KYLLÄ. Mutta on myös erittäin tärkeää osallistua keskusteluun tai puuttua tilanteeseen silloin kun jonkun lapsen etu sitä vaatii.

 43. Nimetön kirjoitti:

  Niin, summa summarum, lastenkasvatusohjeita ei kannata julkisella blogilla jaella, jos ei kestä keskustelua siitä. Miksi tällainen blogi on kommentointimahdollisuudella, jos ei saa olla blogistin kanssa eri mieltä. Kyllä THL on ihan asialafka, ja kyllä se psykiatrin lausunto on nähtävä mahdollisena vaihtoehtona. Nyt ei olisi kannattanut osoittaa moista löperöselkäisyyttä Valosaari, kyllä ihan selvät speksit kirjoitit itse taoahtuneesta, vaikka yrität väittää, etteivät ihmiset muka tiedä hölkäsen pöläystä. Kirjoittamaasi tässä kommentoidaan.

 44. Justjoo kirjoitti:

  Voi hyvänen aika ihmiset minkä show oottekaan pistäneet pystyyn. Ootteko muuten huomannu että näissä lasten kasvatusasioista on just niin monta oikeaa tapaa kuin on asiantuntijoitakin. Ihan sama sanoko sen joku thl:n lastenpsykiatri. Joku toinen lastenpsykiatri oli varmasti eri mieltä ja kolmas sitten taas kolmatta mieltä. Niinhän nämä menee ei ole sitä vain yhtä ja ainutta faktaa. Jokainen kaksvuotias on kuitenkin erinlainen. Minun tutun lapsi oppi jo alle kaksivuotiaana että huutamalla saa kaiken periksi.. Nyt hän on kolme ja yhä edelleen, joka asiassa osaa käyttää sitä huutokorttia ja näin saa aina kaiken mitä haluaa. Vanhemmat ovat nyt havahtuneet tähän, mutta kierre on jatkunut jo niin pitkää että aika vaikea saaha sitä loppumaan.
  Minulla on itselläkin neljä lasta ja kaikille on kyllä pienestä pitäen tehty selväksi että huutamalla ja kiukuttelulla ei saa yhtikäs mitään.
  Tuollasia lapsia, mistä Marin sisko kirjotti näkee aivan liikaa. Ja niitä vanhempia jotka antaa huuto toisensa jälkeen periksi. sekö se on se nykyajan ihanne?

  Tsemppiä Mari!!!

 45. Nimetön kirjoitti:

  Justjoo olet varmaan lukutaidoton tai jotain vastaavaa, yksikään ketjun kommenteista ei väitä että huutamalla pitää saada se mitä haluaa. Tai osoitatko ystävällisesti tällaisen kommentin? Ihmiset ovat puuttuneet siihen, että rangaistuksen ja teon pitää olla yhteydessä toisiinsa ja on kyseenalaista rangaista joskus vuonna nakki ja muusi tapahtuneesta kiukuttelusta kaksivuotiasta yhä uudelleen. Toivottavasti meni jakeluun, eikä taas joku valopää kirjoita, että lapselle pitää asettaa rajat. Ei kaksivuotias käsitä, että jostain viikko sitten tapahtuneesta rangaistasn yhä uudestaan.

  • Justjoo kirjoitti:

   Juu, olen lukutaidoton. Mä en niinku ymmärrä että miks teitä niin paljo haittaa, että he toimivat niinku parhaaksi näkevät?? Se on kuitenki heidän lapsi. Varmasti jokaisella meillä on erilaisia kasvatustapoja ja niin saa ollakin.

 46. Sufis kirjoitti:

  Justjoo ja muutkin, tämä on ”hyötytietoa” jakava blogi. Näin Kaks Plus blogistoa ja sivustoa mainostaa. Ei ole sama mitä sellaiselle kirjoittaa. Niin kuin opettaja sanoi, (tässä muuten jo yksi kasvatusalan asiatuntija joka noin aluksi oli samaa mieltä THL:n psykiatrin kanssa), jollekin voi olla tällaisesta haittaa. Ei tämä ole Marin yksityinen päiväkirja. Meillä kaikilla on tällaisissa blogeissa oikeus sanoa mielipiteemme. Eri asia jos Kaks Plus lopettaa blogin tai muuttaa sääntöjä. Kovin ilkeää ei ole kirjoittelu täällä ollut: ihmiset ovat lähinnä ilmaisseet olevansa eri mieltä. Itse ihmettelen, että blogisti rupesi noin raukkikseksi tässä vaiheessa.

 47. Noniin kirjoitti:

  Ei pyhä Sylvi! Mä olen kyllä asiantuntijan kanssa samoilla linjoilla, mutta kukin tavallaan! Tämä rusinajuttu on saanut niin jäätävät mittasuhteet että haloo ihmiset! Eiköhän tässäkin ”hyvinvointivaltioissa” ole lapsia jotka kokevat vanhempiensa osalta huomattavasti paljon järkyttävämpää kohtelua kuin kyseinen rusinakielto… Oikein paljon onnea loppuodotukseen ja jatka vain samaan malliin blogisi kanssa. Näitä huutelijoita riittä aina!

 48. Nimetön kirjoitti:

  Minua kyllä on ihmetyttänyt miten epäempaattinen Mari on tytärtään kohtaan: lapsella on vieraskielinen au pair, isä jossakin matkoilla ja uusi lapsi tulossa. Se on lapsen tunne-elämälle kovaa aikaa, ja Mari miettii, että onhan rusinarangaistus tarpeeksi johdonmukainen. I don’t get it. Miksei hanki lastenhoitajaa, joka osaa selvittää asiat heti lapsen kanssa niin ettei ne vyöry tällaiseksi kaaokseksi.

 49. Nimetön kirjoitti:

  Mä en oo nähny näin hassuu blogii vähää aikaa. ensi blogisi kirjoittaa tapauksesta. sitten ihmiset sanoo mielipiteensä. kun mielipide on väärä, bloginkirjotaja sanoo, ettette te tiedä hölkäsenpöläystä. Sama kirjoittaja opetaa lapselle suoraselkäisyyttä, vaikkei ite oo.

 50. Pandao kirjoitti:

  Herranjumala ihmiset. Mikä teitä vaivaa. En ole ikinä koskaan kuullut yhdenkään lapsen kuolleen kun on ollut pari päivää ilman rusinoita. RUSINOITA. Ja täällä joku jo syyttää lasten kidutuksesta.
  Menkää nukkumaan. Menkää lenkille. Menkää psykiatrille.

 51. Nimetön kirjoitti:

  En oo mitään mieltä Marista äitinä, mut Rusinagaten hoidosta 0 pistettä. Blogi on lukijaa aliarvioiva. Jos pänkkää ensin mielipidettään mutta sitten kun joku psykiatri sanoo jotain, alkaa heti pyörtämään ja vikisemään ja kieltämään ei osoita kovin suurta kypsyyttä.

 52. Nimetön kirjoitti:

  Joo tää blogi on niin dead, trollit on vainunnu tän ja tää ois paras lopettaa.

 53. PPP kirjoitti:

  Minun mielestä rusinajuttu on hoidettu Marin puolesta aivan hyvin. Kyllä tuon ikäinn fiksu muksu tajuaa, että mitä hänelle selittää. Ja muistaakin sen.

  Ja psykiatrien mielipiteistä voi sanoa, että niitä on yhtä paljon kuin psykiatrejakin. Ei ne mitään jumalia ole. Itse asiassa monella heistä on pahemmin päässä vikaa kuin asiakkaillaan.

 54. Tusinarusina kirjoitti:

  Kyllähän asiassa jotakin on kun niin moni on reagoinut. Blogisti on aina esimerkki ja jos on epäily ettei blogisti tee oikeutta lapsen kehitysvaiheelle, ei hyvä. Mari voi torjua psykiatrin mutta siitä ei ole muuta seurausta kuin että merkittävä joukko ihmisiä pitää hälyttävän tyhjäpäisenä ihmistä joka kuvittelee olevansa täysin psykologian yläpuolella. Ylimielinen blogisti ei ole kiinnostava. Ehkä moni herää huomaamaan mitä paskaa näissä blogeissa meille yritetään syöttää.Tusina

 55. Minä kirjoitti:

  Olet just niin hyvä äiti kun oletkin♡ Tsemppiä! Nämä huutelut saisi loppua jo… Jokainen kasvattaa lapsensa omalla tavallaan, siihen ei muilla ole oikeutta puuttua☺

 56. Anne kirjoitti:

  Kirjoitat ihanaa blogia ja vaikutat mahtavalta äidiltä ja kasvattajalta! Mukavaa vauva-arjen alkua piakkoin!

 57. Karoliina kirjoitti:

  KÄÄÄÄKS mitä kommentteja täällä on! Tottakai ihmisillä on mielipiteitä – mutta, että tämä täysin normaali arkipäiväinen hyvin hoidettu tilanne lapsiperheessä aiheuttaa tämmöisen haloon ja ääripää-mielipiteet.. surullista! Olisin toiminut kanssasi samoin ja koen, että olet huippu-äiti! Mukavaa kevättä! 🙂

 58. J kirjoitti:

  Ihmiset ovat välillä niin ilkeitä! Yksi syy miksi en välttämättä itse halua koskaan äidiksi. Mielestäni lapsilla pitää olla rajat ja jokainen vanhempi ne saa itse määritellä. Älä anna liikaa typerien kommenttien ärsyttää. 🙂

 59. Nimetön kirjoitti:

  Vielä riittää näitä idiootteja kommentoimaan, että jokainen kasvattaa lapsensa tavallaan. Tietenkin Mari saa kasvattaa lapsensa niin kuin haluaa, onko joku sanonut muuta!? Olisko kuitenkin syytä vetää jotakin johtopäätöksiä siitä, että keskustelua on syntynyt näin paljon? On aika ahterista väittää että se on vain ihmisten ilkeyttä ja huutelua. Taitaa olla tämä fitnesspoppoo niik omaan uraansa vajonnut, ettei edes tiedä mitä on keskustelu ja mitä on eri mielipiteet. Tässä ketjussa on minussa ollut sairaan hyvääkin analyysia, mistämon kysymys. On erittäin lapsellista väittää että rusinoita ne vaan, ei tässä mitään. Mari tuli ilmeisesti vahingossa antaneensa signaalin, kasvatusmallin, joka hyvin monella liittyy autoritääriseen, manipuloivaan kasvatukseen. Toinen ääripää taas on sitä mieltä, että penskat hiljaiseksi, ja kaikki keinot sallittu. Kun vahinko tapahtuu tällaisella julkisella blogilla, on helvetin keskenkasvuista alkaa itkeä, että te ette ymmärrä. Julkisten blogien onkin tarkoitus herättää keskustelua, ja jos kirjoittaa kovin voimakkaita mielipiteitä ja toistelee niitä haastatteluissa, on tosiaan naiivi kuvitellessaan, ettei kukaan reagoi. Kasvatus on monelle aika herkkä paikka ja aikuisuudessa tehdään psykoterapiassa paljon työtä, kun puretaan näitä lapsuuden ahdistavia kokemuksia. On aivan totta, että yksi rusina ei traumaa tee, mutta kokonaan toinen juttu on, jos kasvatus perustuu lapsen kehitystason ymmärtämättömyyteen kokonaisuudessaan. Ja vielä loppuun: en, en kirjoittanut tässä että huutamalla pitää saada rusinat. Marille vaan terveisiä, että blogin pitäminen ja avoimen kommentointimahdollisuuden salliminen ei aina ole mukavaam ja jos homma lähtee näin hanskasta, ettei selvösti edes tajua mitä tapahtui, niin oiskonsyytä harkita jotakin muuta?

 60. Tiedenainen kirjoitti:

  Lastenkasvatus on vähän kuin fitnessruokavalio. Varmaan ihan fitnessruokavaliokin perustuu tieteelliseen tietoon. Huvittavaa että lapsen kehittymisessä ei mitään tietoa voi olla, vaan kaikki asiantuntijat antavat ihan omaa tietoa! Sehän olisi sama asia, kuin jokainen fitnessruokavalio voisi olla ihan mitä vaan! Eiköhän kuitenkin esim. rasvat ole lihottavia jne. Sananlaista tietoa tuottaa nykytiede esim. lapsen kehityksestä. Se on oikeasti tietoa eikä jotain mistä jokainen asiantuntija syöttää mitä vaan. Ehkä fittnesstähden ei vaan pitäisi ruveta pitämään kasvatusblogia. On aika vaarallista kirjoittaa ihan hölynpölyä näistä asioista.

 61. Minävaan kirjoitti:

  Siis ihmiset, rauhoittukaa! Nyt puhutaan rusinoista ja joku kirjoittaa, että lasta on kidutettu. Ymmärrättekö, että Suomessakin on aivan surullisen paljon lapsia, jotka ovat joutuneet kärsimään esimerkiksi väkivallasta, oikeasta nälänhädästä ja vanhempien päihdeongelmasta. He eivät saa tuntea oloaan turvalliseksi kotona ikinä, koskaan. Se on heidän elämäänsä ja te kehtaatte raivota täällä siitä, että 2-vuotiaalta on viikoksi laitettu rusinat piiloon. Ja sekin sen takia, että hän ehkä myöhemmin osaisi säilyttää malttinsa paremmin. Tiesittekö, että ihminen pärjää vallan mainiosti ilman rusinoita? En minäkään kannata mitään natsikuria, mutta joku kuri täytyy olla, ettei lapsista tulisi mitään ”mulle heti kaikki nyt!”. En ota mitään kantaa siihen, oliko päätös rusinoiden eväämiseen oikea, koska jokainen kasvattaa lapsensa omalla tavallaan. Mutta sen vaan sanon, että nyt olisi oikea aika jo rauhoittua tämän asian suhteen ja miettiä ihan oikeasti, että mitä täällä kommenttibokseissa kirjoittelee. Kyse kun kuitenkin on vaan rusinoista.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Aamen =) ja kiitos

   • Kurahousujen keskeltä :) kirjoitti:

    Ihan turha täällä on yrittää saada aikaan mitään sivistynyttä keskustelua kasvatuksesta kun blogin pitäjän ja osan keskustelijoista mielestä on kyse vain RUSINOISTA! Antaa olla! Lapsi pärjää varmasti ilman rusinoita,vaikka koko elämänsä – siitä nimenomaan EI ole kyse.Ja lapsen käyttäytymiseen SAA ja PITÄÄ puuttua,mutta tämän blogistiäidin tapa oli nyt vaan totaalisen väärä.AAMEN.Ja sille ei sitten mahda kukaan mitään jos hän ei sitä itse oivalla. Mielipiteen ilmaisun vapaus on kaikilla tietysti.Niilläkin jotka eivät lue/ ymmärrä/ arvosta asiantuntijoita eivätkä tutkimustietoa.
    Lastentarhanopettajana en itse koskaan käyttäisi kaksivuotiaan kohdalla rangaistusta jossa muistutetaan viikko tai kaksi sitten tapahtuneesta kiukkukohtauksesta,oli sitten kyse rusinoista tai kaverin kädestä viedystä lapiosta.Kaksivuotias elää tässä ja nyt ja vastuullisen aikuisen tehtävä on ohjata häntä tässä ja nyt.Hän vasta opettelee syy- ja seuraussuhteita tekemisistään.

    • Naisten ja keskustelun puolesta kirjoitti:

     Samaa mieltä. Täällä on tunteet olleet selvästi kuumina, mutta mitään todellisesti loukkavaa ei ole kirjoitettu, pari pientä ylilyöntiä ehkä. Täällä on todella yritetty keskustella. Valosaari itse on ottanut kantaa esim. Teri Niitti -jupakkaan tässä blogissa. Missä on keskustelutahto, kun itseä kohtaan tulee hieman kriittisempää sävyä?

 62. Supernanny kirjoitti:

  Ei täällä kommenttibokseissa ole kirjoitettu rusinoista vaan lasten näkökulmasta kohtuuttomasta kasvatuksesta ja yleisellä tasolla mitä se on. Kannattaisi jo etukäteen pohtia, mitä blogin pelisäännöt tarkoittavat, eikä jälkikäteen voivotella kun ihmiset lukevat blogia ja kommentoivat. Jos on kyse vain vauvaäideille tarkoitetusta kirjoittelusta, sitä varten voi perustaa sulhetun ryhmän.

 63. Kyllä ne kaikki on väärässä kirjoitti:

  Tää blogi on aika kuvaava sen suhteen, mitä tapahtuu kun maailma ei ole kuin fittness, jossa kaikki on täydellistä. Kun persuedustaja kirjoitti yksityisellä Facebook -sivulla muslimitytöistä, jotka virpovat, niin siitä nousi valtakunnallinen keskustelu. Kun keskustelu nousee kyseenalaisesta esimerkistä jonka fittnesstähti antaa lukijoilleen, kaikilla on kiire hyssytellä. Olkaa hiljaa, olkaa nyt hiljaa, lopettakaa tää, olkaa hiljaa. Ei voi sanoa muuta kuin tämä on säälittävää, Mari Valosaari. Tietenkään et voi olla missään väärässä, olethan täydellinen. Myötätuntoa ei myöskään riitä selvästikään niille kirjoittajille, jotka ovat oikeasti joutuneet turvautumaan esimerkiksi lastenpsykiatreihin.

 64. Rosita kirjoitti:

  Kaikki ikävät rusinat nopeasti maton alle!

 65. Hannah ja sisaret kirjoitti:

  Keskustelu on nyky-yhteuskunnassa tärkeää!

 66. Sari Malovaari kirjoitti:

  Miksi itket, Mari Valosaari?

 67. Nimetön kirjoitti:

  Voiko sulta Mari edes kysyä oletko sä sitä mieltä että Kiemungin virpomiskohusta tsi Niitin imetyspäivityksestä ei olisi saanut puhua? Mitä sä olisit menettänyt jos olisit todennut, että psykiatrin näkemys on ihan mielenkiintoinen ja täytyy kstsoa, olisko siitä jotain hyödynnettävää? Olisit antanut keskustelukykyisen aikuisen vaikutelman ja kohu olisi ollut sillä kuitattu. Nyt ihmisille jää mielikuva luuserista, joka kaikin keinoin yrittää pitää julkisivua yllä.

 68. Kupla kirjoitti:

  Heipsan! En ole lukenut sen mainitun kasvatusammattilaisen mielipidettä, joka nähtävästi jossain on julkaistu – ja rusinaepisodiinkin tutustuin vasta sieltä täältä saatuina informaationpalasina, silti halusin oman sanani minäkin sanoa.

  Joku mainitsi, ettei (noin) pieni lapsi ymmärrä syy-seuraus-suhdetta niin pitkällisessä prosessissa, joku toinen taas että tämä jämäkkä rajojen asettaminen kantaa hedelmää pitkälläkin tähtäimellä. En voisi enempää olla samaa mieltä molempien kanssa! Luultavasti pieni lapsi (sanon luultavasti, koska en voi tietää ko lapsen kehitystasoa tai muutakaan) ei vielä ihan ymmärrä kokonaisuutta koin pitkään, ainakaan kovin monimutkaisia juonen käänteitä (hih), MUTTA sen lapsi varmasti ymmärtää ja tuntee, että tässä hänellä on turvallinen elää ja kasvaa, kun on rajat annettu ja lapsi niiden sisällä voi turvallisesti jatkaa kokeilua ja kehittymistä jatkossakin, koska tietää vanhempien kasvatusperiaatteiden olevan turvapuskurina pitkin prosessia JA se on tässä tärkeintä (tässä ja elämässä muutenkin). Koska niin paljon tässäkin maassa on lapsia, jotka ajelehtivat puolihukassa liian epävarmojen kasvattajien antaessa epämääräisen varovaisia (tai ei ollenkaan) opasteita, että kerrankin jonkun halutessa ottaa itse vastuun siitä miten lapsi käyttäytyy, on vain hatunnoston paikka.

  Varma rakastava kasvatus on aina lapsen etu, oli se oppaan/ammattilaisen mukaan suoritettu tai ei.

 69. Annuska kirjoitti:

  Oon Mari sun kanssa täysin samoilla linjoilla. On naurettavaa kuunnella aikuisten uhkailua, kun mikään uhkauksista ei kuitenkaan toteudu. Kokeilkaapas joskus kritisoijat pysyä kannassanne ja toímia uhkaustenne mukaan…tosin ei ehkä kannata huutaa kaupassa päivä ennen jouluaattoa, että Joulupukki on peruttu=D Jotenkin saattoi arvata ettei aivan toteudu…siskosi kirjoitti hyvin aiheesta!

 70. Kotona lasten kanssa nauttiva äiti kirjoitti:

  Luin jupakasta iltasanomista ja nyt löysin itseni eka kertaa blogiin. Luin muutamaa kommenttia mm tän päivän super opettajalta ym.
  On totta että lapsissa on eroja, ja ovat varmaan perineet vanhemmiltaan kapasiteettia.
  Oman sisareni kaksivuotias otti tavaksi kiukutella kaupassa. Sitten sisareni meni taas kauppaan, ja lapsi otti raivarin heti kauppakäytävällä jonkun keinuvan menopelin testaukseen. Äiti sanoi, että jos ei toimita äidin tahdon mukaan ruokaa ostaen, niin sitten lähdetään kaupasta. Totta kai muksu meinasi, että periksi vielä saa. Äiti lähti kaupasta kotiin kiukkuavan lapsen kanssa.
  Autossa lapsi katui jo, koska halusi kauppaan, mutta äiti lupauksensa mukaan vei lapsen isin kanssa kotiin, ja lähti yksin kauppaan suur ruokaostoksille.
  Lasta harmitti käytöksensä, ja hän todellakin ymmärsi ettei äiti voinut mennä kauppaan koska hän sai huutopotkuraivarin.

  Yllätys teille kaksivuotiaan tason aliarvioimisesta! Lapsi on viisaampi kuin moni vanhin luulee, ja tämäkin kaksivuotias muisti muistuttamatta, että kaupassa ostetaan ruoka silloin kun on kiire. Ja leikkipuistoon mennään silloin kun on sille varattu aika.

  On kai ihan kamalaa, että lapselta pitää kieltää jotain. Tämä lapsi on kuitenkin niin super ihana, ja koko suvun rakastettu, että tiedättekö, että äidin toimi lähti kasvatuksesta!

  Oma lapseni ei ole ikinä saanut itkupotkuraivaria, onko rauhallinen ja rakastettu lapsi. Kaupassa ei leikitä kauppiaan leluilla – ne ei ole meidän ennen kuin olemme ostaneet. jne säänöt ovat tulleet ymmärretyksi ihan maalaisjärjellä. Ei asioista tule vaikeita, kun ei tehdä niistä vaikeita.

  Sen verran olen eri lasten kanssa ollut tekemisissä, että voin ymmärtää psykiatrin lausuntoa, koska kaikkien lasten kehitys ei ole samalla viivalla. Joskus tuntuu että jollekin se mikä kaksivuotiaalle on selvää, avautuu toiselle vasta neljä vuotiaana. -vaiko onko kasvatus sittenkin viivästyttänyt.

  Rakkautta, itsensä uhraavaa rakkautta,- sitä todellista rakkautta, oman ajan ja itsensä uhraamista lastensa eteen, sitä toivotan kaikille. Rentoa koti arkea ja arkea ja arkea ja turvallista kasvua pienille toivotellen. Luontoa, tutkimista keväässä, kuralätäkössä. Ihan mielettömän huikeeta vanhemmuutta!

  • Kotona lasten kanssa nauttiva äiti kirjoitti:

   kirjoitin väärin, piti laittaa että äidin toimi lähti rakkaudesta

 71. jonna kirjoitti:

  Monelle tuntuu olevan yllätys että lapsen johdonmukainen kasvatus alkaa jo vauvan syntymästä, ei lasta kasvateta niin että tieteellisesti tiettyyn ikään asti lapsi saa elää kuin pellossa,ja kuin sormia napsauttaen säännöt astuu elämään. Ihan vauvasta asti lapsen kanssa on edettävä johdonmukaisesti, kuten tässä rusinatapauksessa olet ihan oikein toiminut. Lapsi oppii ja ymmärtää varmasti johdonmukaisuuden, ja ainakin minun muksut ovat kaksivuotiaana jokainen puhuneet selkeästi, ja ymmärtäneet puhetta ja ihan varmasti ymmärtäneet että kiukkuilulla tahto ei mene läpi vaan se minkä tähden raivottiin saattaa vaikka hävitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.