Hae
Mari Valosaari

Viljaton mantelileipä

mantelileipä

scd ruokavalioon soveltuva mantelileipä

Maidoton, viljaton ( gluteeniton )

Noudatan tällä hetkellä SCD ruokavaliota joka on ollut tosi toimiva mun vatsalle. Oon instagramissa ( @marivalosaari ) postaillu kuvia mun tekemistä burgereista ja leivistä ja monet kyseli ohjetta mantelileipään joten ajattelin sen teille jakaa. Näin siis valmistuu mantelileipä.

Ite löysin ohjeen SCD ruokavalion facebook ryhmän kautta ja se ohje on englannin kielinen,  päätin sen suomentaa kun ohjetta on kyselty. Alla löytyy se aika suorana suomennoksena. Itse teen ihan pikkusen eri reseptillä. Merkkaan muutokset ohjeeseen sulkuihin (MARI: xxx) merkinnällä.

 Mantelileipä – Suurin piirtein suora suomennos  

(voit käydä katsomassa alkuperäisen ohjeen täältä)

 Nämä ovat aika makeita leipiä, jos haluaa voi vähentää hunajaa tai laittaa ripauksen suolaa taikinaan.

Kookosmaito versiossa (tai jokin muu maito) taikina leviää itsestään pellille kun taas jugurttia käytettäessä taikinaa joutuu hieman levittämään pellille.

Maidottoman version saat kun korvaat jugurtin tai maidon maidottomalla versiolla

 Leivän päälle saat kiiltävän pinnan kun sivelet ne kananmunan valkuaisella 5 minuuttia ennen kuin ne ovat kokonaan valmiit uunista. 

Ainekset

  • 6dl mantelijauhoja (MARI: 4dl)
  • 1 tl ruoka soodaa
  • 2,3 dl jugurttia/kookosmaitoa/mantelimaitoa tai muuta maitoa (MARI: 1 dl mantelimaito)
  • ½ dl (60ml) suolatonta voita (sulatettu) /Gheetä/kookosöljyä (MARI: epämääräinen määrä gheetä tai tavallista suolallista voita)
  • 3 isoa kananmunaa
  • 2 rkl hunajaa tai vaahtera siirappia (MARI: 1 rkl hunajaa)
  • 1 tablespoon of toppings such as poppy seeds, sesame seeds (optional) rkl päällisiä kuten unikon tai seesamin siemeniä (MARI: en käytä päällisiä)

Valmistus

  1. Lämmitä uuni 175°C, levitä valmiiksi 2 tai 3 leivinpaperia (MARI: en laita valmiiksi tässä kohtaa ja kaksi pellillistä riittää, mulla tulee n 9kpl)

 

  1. Laita kaikki ainekset paitsi päälliset blenderiin kunnes kermaista. Tai vispaa/sekoita

 

  1. Laita 2 ruokalusikallista taikinaa leivin paperille. Jätä ympyränmuotoisiin leipiin noin 5cm väliä seuraavaan. Voit tehdä myös isompia lisäämällä taikinaa lusikallisen tai kaksi. Jos taikina on kovin paksua levitä sitä lusikalla hieman.

 

  1. Ripottele valitsemasi täytteet päälle ja paista 15 minuuttia tai kunnes leivät ovat ruskistuneet hieman päältä. Jos teet suurempia ne vaativat pari lisä minuuttia. Anna ruskistua reilusti jos haluat hieman rapeat reunat.

 

  1. Irrota leivät paperista paistinlastalla. Anna jäähtyä kokonaan, pakkaa pussiin tai rasiaan. Säilyy jääkaapissa noin viikon ja pakastettuna muutaman kuukaden.

 

Tulee noin 12 pientä tai 6 suurta leipää

mantelileipä kana-pekoni burger

viljaton burgeri

Mä käytin tämmösiä jauhoja. Varmasti muutkin mantelijauhot yhtä hyviä.

mantelijauho

-Mari-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *