Hae
Mari Valosaari

Rakennetaanko pumpulimaja

pumpulimaja

Pumpulimaja meidän kasvaville lapsille

Enkä nyt tarkoita pieniä vauvoja, taaperoita enkä vauhdikkaita viisi vuotiaita, vaan teinejä. Ettei he vaan joudu ongelmiin tai tee vääryyksiä!?

Kävin kahvilla mun pian 16 vuotiaan kummipojan kanssa Helsingissä kauppakeskus Kampissa ja hän heitti lauseen ”nii mieti sit kun Milakin hengailee täällä”..

Mun reaktio: ”APUA, EI HENGAA, EI MUN TYTTÖ, APUA, KASVAAKO HÄN OIKEASTI ISOKSI, EI VOI KYLLÄ HENGAA MISSÄÄN OSTARILLA…APUAAAA..”

Ja siis ihan oikeasti iski paniikki. Mitäs sitten kun oikeasti tämä hetki tulee. Olenko osannut kasvattaa lapseni niin että he eivät tee typeryyksiä vaikka nyt ostarilla hengaisivatkin. Olenko osannut kasvattaa heidät niin että osaavat pysyä erossa päihteistä. Olenko osannut kasvattaa/ohjailla heitä niin että valitsevat ystäväpiirinsä fiksusti.. ISOJA KYSYMYKSIÄ! Eikä näihin varmasti ole vastauksia..eikä varmaan edes oikeata kasvatustapaa..

Voitaisiko siis rakentaa pumpulimaja?

Sellainen pehmeä maja jossa teinit sitten voisivat mukavilla säkkituoleilla katsoa teletappeja ja syödä hattaraa.. Silloinhan ajatukset olisi täynnä ihanuuksia ja tappileipää sekä sanaa ”uudestaan” =D siellä teinit saisi hengailla hyvässä harmoniassa, kaikki aina sovussa, ilman kiusaamista, ilman kiusauksia päihteistä, ilman ongelmia.. ilman sydänsuruja..

Ei taida onnistua ei.. Tämä on varmaan vain kohdattava. Onneksi itsellä on tuohon aikaa vielä useampi vuosi. Millaisia kokemuksia teinien äideillä on? Olis kiva kuulla millaisia teinejä teillä on kasvanut tai millaisia pelkoja/ajatuksia on teiniaikana tai ennen sitä vanhemmilla tullut. Kommentoikaa kokemuksianne. <3

Itse voisin kummipoikani äidiltä kysellä vinkkejä sillä hän on kasvattanut fiksun pojan. Poika kertoi kuinka haluaa välttää tiettyjä kaveripiirejä joissa esim. käytetään päihteitä, kertoi kuinka tekee kotona kotitöitä oma-aloitteisesti että pääsee viettämään aikaa ystävien (niiden fiksujen) kanssa. Hän selkeästi arvostaa vanhempia ja pitää myös huolta nuoremmista sisaruksistaan. Fiksu poika. Jos omat lapset tulee olemaan jotain hänen suuntaan olen varmasti onnistunut kasvatustyössä.. Mutta sen aika näyttää. Vaikka olen kyllä myös sitä mieltä että pelkkä kasvatus ei ole täysin vastuussa siitä millainen nuori/aikuinen lapsesta kasvaa. Mutta varmasti sillä on suuren suuri rooli.

tämmöisiä kauhun sekaisia ajatuksia tällä kertaa

-Mari-

4 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Ystäviä ei niin vaan valita. Harvalla on jonoksi asti, toisten on otettava ne, joita saa ja jonkunnon oltava yksin. On siis vähän hassua ajatella, että teini voisi valita ystäviään (sen paremmin kuin aikuinenkaan). Samanlaiset mielenkiinnon kohteet ohjaavat osan ihmisistä yhteen. Päihteisiin voidaan haksahtaa ihan yhtä hyvin jääkiekkoporunassa kuin siellä ostarillakin. Moni asia on elämässä lopulta sattuman kauppaa ja monen asian summa.
  Teinin äitinä voin monesti vain toivoa parasta. Rakastaa, välittää ja pitää yllä hyvää tunnelmaa. Siitä vaan on pitänyt oppia luopumaan, että tämä on minun elämäni ja sillä teinillä on ihan omansa. Voin suositella ja jossain määrin myös kiristää sääntöjen muodossa, mutta en voi tehdä puolesta. Onneksi. Sillä kuka sitä tietää, kumpi meistä lopulta tekee ne fiksummat valinnat.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Ystäviä ei valita tietenkään, mutta aina voi valita millaisessa porukassa aikansa viettää.. Mutta meidän vanhempien päätettäväksi se ei tietenkään jää. Toivo onkin siinä että lapseni osaisivat sitten joskus tehdä oikeita päätöksiä tekemisistään.
   Samaa toivon kuin sinäkin teet: toivon parasta ja koitan pitää välit hyvänä lapseen.

 2. muija kirjoitti:

  No jos yhtään helpottaa niin lapset ja nuoret yleensä oppivat virheistään. Jos heidän ei anneta tehdä virheitä, kuten vaikka vetää kännejä niin eivät he silloin opi siitä mitään. Ja alkoholista kun puhutaan niin siitä ei saisi tehdä liiallista tabua, koska yleensä kaikki kielletty kiinnostaa. Entinen luokanopettajani kertoi että osti joskus 16-vuotiaalle pojalleen saunaillaksi ykkösoluen tai pari eikä se vienyt teiniä turmion tielle.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Helpottaa toki =) ja tabua ei ole tarkoituskaan tehdä. Toive olisi että juuri kotona tehtäisi testailut jos haluaa alkoholia testata tai siihen tutustua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.