Hae
Mari Valosaari

IBD sairaudet yleistyy ja samoin tähystykset – Näin valmistaudut

Tie tähystykseen

tähystys valmistautuminen

IBD sairaudet yleistyy koko ajan Suomessa ja tähystys on käsittääkseni ainoa tapa diagnosoida sairaus. Mulla ensimmäinen tähystys ja Colitis Ulcerosa diagnoosi tehtiin marraskuussa 2013.

Nyt joulukuussa 2018 olen menossa neljänteen tähystykseeni. Kirjoittelen tätä nyt illalla 2.12. ja tänään kun julkaisen kirjoituksen olen varmaan jo kohta puoliin matkalla Lohjan sairaalaan.

Tähystys ei ole ihan läpihuuto juttu. Se vaatii aika suuren valmistelun ja voi olla jopa todella kivulias kokemus. En halua pelotella kuitenkaan. Itsellä kaksi ensimmäistä tähystystä sujui oikein hyvin, joo se tuntuu epämiellyttävältä kun letkusta työnnetään ilmaa suolen sisälle, mutta ei mitään suuria kipuja.

Viimeksi vuosi sitten kun olin huonossa kunnossa, kivut olivatkin jo aivan toista luokkaa eikä tähystystä itseasiassa voitu suorittaa edes loppuun saakka. Lääkäri yritti antaa jotain kipulääkettä suoneen, mutta kivut vain jatkuivat, jolloin hän päätti että oli nähnyt jo tarpeeksi ja lopetti siltä erää.

Nyt vuosi tuon jälkeen on kontrolli tähystys

Tämän tähystyksen tarkoitus on tietenkin se että todetaan että noin vuosi sitten alkanut lääkitys olisi tehonnut ja suolen tulehdus ollaan saatu kuriin (toistaiseksi). Mutta sitä emme tiedä. Olen syönyt ja minuun on suonensisäisesti laitettu vahvoja lääkkeitä jotka ovat pitäneet oireet kurissa. Huomenna näemme mikä on todellisuus.

Se miten tähystys menee ja mitä sieltä löytyy voin kertoa huomenna. Tänään kerron hieman tähystykseen valmistautumisesta.

Tähystykseen valmistautuminen aloitetaan viikko ennen tähystystä:

Ja ohjeet sairaalasta on seuraavanlaiset:

voitte syödä:

-vaaleaa leipä, jossa ei ole siemeniä, leseitä, jyviä tia pähkinöitä

-puuroa, perunaa, riisiäja pastaa, kalaa, kanaa ja lihaa

-kasviksia jotka on kuorittu, pilkottu ja keitetty

-Maitotuotteita, jotka eivät sisällä marjoja, siemeniä, leseitä, jyviä tai pähkinöitä

-Kananmunia

ETTE saa syödä:

-Tummaa leipää

-Hedelmiä/hedelmälihaa

-Raakoja kasviksia/juureksia

-Punajuurta sekä kotitekoisia marjamehuja (värjää suolen)

-Marjoja

-Siemeniä, leseitä, jyviä tai pähkinöitä

ETTE voi käyttää suolen toimintaa edistäviä kuituvalmisteita (esim Vi-Siblin, Agiolax) Tilalle voitte ostaa apteekista esim Duphalacia tai Levolacia.

Tähystystä edeltävänä päivänä:

-Voitte syödä VAIN aamiaisen ja kevyen lounaan n klo 11-12

-Huomioikaa että juotte runsaasti nesteitä koko päivän ajan, sillä tyhjennysaine ei imeydy

-Juokaa vettä, mehua, teetä, kahvia tai lihalientä, EI maitoa

sitten tämän jälkeen on infoa jos käyttää tyhjennykseen colonsteriliä tai moviprepiä, mutta minä en enää niitä käytä kun sen juominen, NELJÄ litraa pahaa litkua on ihan jäätävää. Viimeksi kun tähystys oli olin sairaalassa ja siellä ei saanut muuta vaihtoehtoa kuin tuon ja huh mikä työ siinä oli. Mutta onneksi nyt kotona ja valitsin Picoprep merkkisen tuotteen jota juodaan vain yksi lasillinen kahdesti. Ensin 10-18h ennen toimenpidettä ja toinen satsi 4-6h ennen toimenpidettä. Ja kerrottakoon nyt että itselläni tuo aine aloitti toimintansa tällä kertaa 3h juomisen jälkeen. Luojan kiitos ei vielä silloin kun kävin tekemässä iltatallin. Ei ois ollu kauheen kivaa jos hätä ois tullu kesken hevosen taluttamisen. hahah joo mä tiedän, TOO MUCH INFORMATION. Mut tämmöst tää on!

Muita tyhjennysaineita ovat:

Lähde: Croch ja Colitis ry:

Ei tarvitse juoda muita nesteitä:
Colonsteril® 3–6 litraa
VistaPrep® 3–4 litraa

Tyhjennysaineen lisäksi runsaasti muita kirkkaita nesteitä tarvitaan seuraavissa tyhjennysaineissa:
Moviprep®, 2 litraa tyhjennysainetta
Phosphoral®, 2xpullo 1x½ lasilliseen vettä
Picoprep®, 2 pussia 1xlasilliseen vettä
Citrafleet®, 2 pussia 1xlasilliseen vettä
Muita kirkkaita nesteitä ovat esim. lihalientä, kasvislientä, kirkkaita mehuja, siemenettömiä mehukeittoja teetä, kahvia ja vettä sekä kivennäisvettä/virvoitusjuomia. 

Itse tähystys päivänä ohjeiden mukaan täytyy juoda tutkimukseen saakka vettä, mehua, teetä, kahvia tai lihalientä, EI maitoa

Ja arvatkaa vaan oonko vahingossa tässä viikon aikana tullut syötyä mm banaania, muutama viinirypäle ja tänään puoli vahingossa söin vielä lounaan jälkeen synttärikutsuilla vähä sitä sun tätä. Mutta toivotaan että tämä tyhjennys nyt toimii joka tapauksessa ja tähystys saadaan tehtyä.

NIIII ja unohdinhan mä verikokeetkin. Mulle lähetetyissä ohjeissa luki että olisi pitänyt käydä verikokeissa 30.11. mennessä, mutta niin no enpä käynyt. Onneksi tuolta facebook vertaistuki ryhmästä sain infoa että tuskin on este kuitenkaan tähystykselle. Kiitos jengille ryhmässä: IBD- vertaistukiryhmä suolistosairaille ja läheisille (Crohn ja Colitis)  ootte <3

Huomisaamuksi oon nakittanut Jonten hoitamaan lapset päiväkotiin, joten pieni helpotus aamuun lasten osalta, mutta heppahommat on edessä ja jännityksellä niitä siellä sitten kuskaillaan heh. Vaikka ei tähystys toimenpiteenä välttämättä mikään niin hurja ole, mutta onhan syömättömyys aina hieman voimia vievää. Ja toki se että silloin kun lapset pitäisi viedä tuonne Touhulaan niin minulla pitäis olla wc lähistöllä joten ei ehki kannata lähteä kotipihaa kauemmas.

tähystys mari valosaari

Tsemppiä kaikille joilla on myös tähy tänään, huomenna, ens viikolla, ens kuussa, ens vuonna, eilen tai vuosi sitten. I FEEL YOU!

-Mari

4 kommenttia

 1. Noola kirjoitti:

  Tsemppiä tähyyn! Kerro sit miren meni ja mitä sanovat 🙂 tuo vertaistuki ryhmä on kyllä jotain parasta <3

 2. Johanna kirjoitti:

  Oon sairastanut itse Chronin tautia nyt yli 10- vuotta ja tähystykset on tehty vuosittain. Muutamia vuosia nyt Saksassa asuneena, voin vaan olla onnellinen kuinka helposti homma täällä hoidetaan..
  Käytössä samat tyhjennysaineet kuin Suomessa, mutta itse toimenpiteessä humautetaan automaattisesti uneen ja tähystetään samalla myös suunkautta.
  Toimenpiteen jälkeen ollaan levossa puoli tuntia jonka jälkeen saa lähteä kotiin.
  Vaikka tyytyväinen olinkin Meilahden hoitoon, niin kyllä tää tällainen yksinkertainen ja kivuton tähystyspolitiikka miellyttää ?

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Oi, se ois kyl tosi kiva. Mitäpä sitä turhaan kärsii edes vähää..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.