Hae
Mari Valosaari

Lääkekuurini päättyy kun poikani menee eskariin


Eli viiden vuoden päästä. Kuulostaa hurjalta ja sitä se onkin. Varsinkin kun kyseessä on solunsalpaaja lääke, siis syöpälääke. Tai en tiedä varmaksi käytetäänkö tuota nykyään syöpään, mutta ainakin ennen on käytetty, tosin suurempina annoksina kuin suolistosairauksiin. Tuon viiden vuoden käytön jälkeen lääke pikkuhiljaa lopetetaan ja katsotaan pärjätäänkö ilman.

Mä oon niin sanotusti lääkevastainen, enkä mielelläni mitään hurjia lääkkeitä syö. Nyt tilanne on vain niin paha että aion tämän ”kuurin” syödä. Jos lääke minulle sopii. Oon kuullu nyt aika monta tarinaa joissa tästä lääkkeestä on ollut apua. Jospa kuuluisin siihen porukkaan. Mietin että nyt kun lapset on pieniä on tärkeintä saada mut kuntoon keinolla millä hyvänsä ja mahdollisimman nopeasti. Ja toki myös sitten myöhemmin nopeat reaktiot on parempia jos oireita vielä tulee.

Lisäksi minä uskon siihen että ruokavaliolla on myös merkitystä. Ruokavalion merkityksestä taudin oireettomuuteen ei ole lääketieteellistä näyttöä, mutta jotenkin maalaisjärkikin sanoo että jos ruoka on ainoa mitä suoleen tungetaan niin luulisi sillä olevan jotakin merkitystä sille mitä siellä suolistossa tapahtuu. Mutta tämä on vain minun mielipide. Hirmuisen tärkeää on myös ns suoliston floora, bakteerikanta.

Ruokavaliossa ja mm. oikeiden maitohappobakteerivalmisteiden, hivenaineiden, mineraalien, proteiinien, rasvojen jne jne valinnassa minua auttaa ihana ihminen Sarita Honkaharju, paikasta www.elinvoimaa.fi Saritan avulla monet ihmiset on saaneet suolisto-ongelmia kuntoon ihan täysin ilman lääkkeitäkin, mutta minä taidan olla hankala tapaus. Ja siis myönnän että ihan 100% en varsinkaan nyt kesän ja syksyn aikana Saritan neuvoja totellut, luulin olevani supervoimat omaava terästyyppi jonka ei tarvitse huolehtia itsestään.. mutta siitähän mä oon jo kirjoittanut (täällä)

Nyt otan tämänkin asian vakavasti

Tää lääke minkä eilen aloitin, Azamun sopii suurin piirtein 70% sen aloittaneista. Ensimmäinen yö mulla meni ainakin hyvin, ei tullut pahoinvointia. Kahden viikon pienen annostuksen jälkeen käydään verikokeissa ja tarkkaillaan miten annostusta voidaan nostaa. Käsittääkseni alkuun käydään 2 vko välein verikokeisa jonkin aikaa ja sen jälkeen loppu ajan 3kk välein. Eritoten maksa-arvojen nousua on havaittu lääkkeitä käyttäneillä. Nyt vaan toivon että lääke sopii mulle, ruokavalio omalta osaltaan helpottaa oireita ja tulen tästä täysin kuntoon pian. Tosin esim tämän lääkkeen varsinaine vaikutus alkaa ilmeisesti vasta n 1-2kk kuluttua.

Miinuspuoli tässä lääkityksessä on se että immuunisuojani tulee todennäköisesti laskemaan ja olen alttiimpi esim flunssalle. Tähän uskon kuitenkin että juuri oikeanlainen ravintorikas ravinto auttaa, johon Sarita minut ohjaa <3

 

-Mari-

 

 

29 kommenttia

 1. Virpi kirjoitti:

  Mukavaa, että voit paremmin. Mielestäni olet todella eohkea kun jaat tarinaasi muille <3 Uskon, että moni suolistosairauden kanssa elävä saa tästä hyvää vertauspintaa omaan tilanteeseen. Tsemppiä jatkoon <3

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Kiitos paljon.
   Viesteistä päätellen tämä on monelle avuksi, sen vuoksi tästä kirjoitan.

   • Jussi kirjoitti:

    Tuo lääke tehoaa monille, alussa voi tuntua ylävatsalla painon tunnetta mutta sekin menee aikanaan ohi. Itsellä tuo nosti maksa-arvot mutta on olemassa rinnakkainen valmiste Merkaptopuriini joka pelittää ihan yhtä lailla, tuon Azamunin hajoamistuote. Eikä aiheuta sivuoireitakaan, ainakaan mitään huomattavaa.

    Tsemppiä pikaisen paranemisen tiellä!

 2. Emilia kirjoitti:

  Minulla on tuo samainen lääke käytössä.. ollut nyt parisen vuotta ja lääkärin mukaan noin vuoden vielä (jos pysyn oireettomana). Minulla ei ole onneksi ollut mitään suurempia haittavaikutuksia, jos pientä aamupahoinvointia ei lasketa mukaan. Aluksi säikähdin todella paljon sitä, että kyseessä on solunsalpaaja ?
  Todella todella paljon tsemppiä sinne ja toivottavasti sairautesi pysyisi remissiossa ?❤️

 3. Susku kirjoitti:

  Samaa lääkettä olen syönyt samaan sairauteen jo useita vuosia ja sillä on saatu oireet kuriin -tosin välillä piti myös biologista lääkettä tiputella lisäksi. Pahoinvointia voi helpottaa jos ottaa lääkkeen illalla, käytännön vinkki.
  Tsemppiä, lepoa, kärsivällisyyttä ja uskoa, että jonain päivänä oireet helpottaa. Ole armollinen itsellesi 🙂

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Kiitos. Joo lääkäri neuvoi ottamaan myös lääkkeen illalla nimenomaan pahoinvoinnin vuoksi, mutta ilmeisesti olis tarkoitus lisätä jossain kohtaa niin että otetaan aamuin/illoin.

 4. Hanna kirjoitti:

  Azamunnon oikein hyvä lääke. Olen syönyt sitä cu nyt kai jo yli 10 vuotta. Salazopyriiniä ja biologista lääkettä tämän rinnalla. Itse sairastuin 13 vuotta sitten ja vaihtelevaa on ollut mutta tuon Azan aloituksen jälkeen tasaisempaa. Reilu vuosi sitten vasta hoksasin kokeilla ruokavaliomuutoksia. Nyt syön gluteenitonta ja laktoositonta ja kun vatsa oireilee vältän valkoista sokeria. Lisäksi syön päivittäin maitohappobakteereja ja boulardiita. Jokaiselle sopii eri jutut mutta itse harmittelin kun en tajunnut testata gluteenitonta aiemmin. Vaikutus alkoi oikeastaan heti. Hyvää vointia ja muistahan levätä ? Ei ole helppoa pysyä aloillaan, tiedän. Meidän tunnollisten ja ahkerien sairaushan tämä on.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Niin tuntuu olevan, ainakin tosi moni ketä tiedän ja viestejä on laittanut on juurikin suorittajatyyppiä. Kiva kuulla että sulle sopinut ja voit nyt hyvin

 5. Case kirjoitti:

  Tsemppiä Mari! Itsellä samaan tautiin sama lääke jo useamman vuoden ajan. Kyllä helpotti oireet kun saatin annostus kohdilleen, ja ovat oikeastaan pysyneet poissakin tosi hyvin. Mieluummin Azamunia vetelen kuin toistuvia kortisonikuureja. Ja on tässä Azamun-lääkityksen aikana tullut saatua kaksi ihanaa, tervettä lasta ( nyt 1- ja 4-vuotiaat), joten ei tuo mikään ihan mahdoton myrkky ole. Parempaa jatkoa sinulle!

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Kiitos. Ja kiva kuulla että oot voinu hyvin tuon lääkkeen kans.
   Kaikkea hyvää ja oireettomia vuosia sulle <3

 6. nobody kirjoitti:

  mullaki valehtelematta varmaan 10 vuotta ellei kauemmin azamunin ansiosta sairaus pysyny remissiossa eli oireettomana. Verikokeet itsella suunnilleen 3-4kk välein ja sillee..itsellä ruokavalio viimeisen vuoden aikana muuttu niin,että liha on kaikissa muodoissaan jääny pois kokonaan..mulla kroppa sano ei sille tossa 2016 syksyllä. itsellä ei oo flunssaa ollu vaikka tuo lääke saattaa immuunivastetta laskea, mut syön valkosipulitabletteja ja sinkkiä, jotka ainaki auttaa mulla. Mullaki yritettiin tota lääkettä lopettaa, mut ilmeisesti lääkärit huomas jotakin mitä minä en ja se alotettiin uudestaan jokunen vuosi sitten..toivon todellakin että siitä on sullekin apua ja ymmärsin kirjoituksistasi,että pahaksi oli sairaus päässy,no niin se pääs mullaki sillon aikanaan ja 13kg lähti painoa pois alussa..mulla on koko suoli päässy tulehtumaan se on todella laajalla alueella ollu.. 🙁 itsellähän ei ollu tämmöstä vertaistukea ku mitä nykyään on,kukaan tuttu tai kaveri ei tätä sairastanu ja vasta viime vuosina on tullu ihmisiä jotka antanu kasvot tälle sairaudelle. pidähän huoli itsestäsi ja ota iisisti,stressikään ei tälle sairaudelle tee hyvää..kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi 🙂

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   kiitos paljon. Onneksi nykyään taudista uskalletaan puhua ja vertaistukea saa. Harmi ettei sulle silloin ollut, mutta oot taistelija sielu kun oot ilmeisen hyvin selvinnyt =)
   Kaikkea hyvää ja oireettomia vuosia sinulle <3

   • nobody kirjoitti:

    No kyllähän siihen paljon tarvittin mun kohdalla,kuten lukuisat verensiirrot koska mulla oli anemia ja pitkä kortisonikuuri ja kun Azamun alotettiin ni sit kaikki rauhottu.Sulla on näemmä tuo sama vahvuus käytössä ku mulla on..(50mg) Ja kiitos kauniista sanoistasi <3

    • Mari Valosaari kirjoitti:

     Toivottavasti mullakin rauhottuu, nimittäin anemia on kulman takana, okei jo vähän päällä, mutta ei vielä liian paha.

 7. Riina kirjoitti:

  Tsemppiä! Täällä kans 11 vuotta colitista sairastanut 3 lapsen äiti. Eri lääkitys on käytössä, mutta kyllä tämä sairaus on niin sieltä! Kunpa joku parannuskeino keksittäis – muu kuin leikkaus. Jaksamista sinne ❤

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Kiitos, jaksamista myös sinne.
   Kyllä muakin jaksaa ihmetyttää ettei tähän mitään parannusta ole keksitty..ehkä vielä joskus

 8. Jenni kirjoitti:

  Miun miehellä on Crohnin tauti ja tuolla Azamunilla aloittivat hoitamisen, se hetken aikaa sopi mutta kun flunssan ajaksi piti sen käyttö lopettaa niin uudelleen aloitus ei enää onnistunutkaan. Tuli niin kamala pahoinvointi ja oksentelu että melkein joutui ambulanssin soittamaan 🙁 lääkäri kielsi mieheltäni sen lääkkeen, ei sopinut enää hänelle. Toistaiseksi kaikki ok ilman lääkettäkin, toivottavasti pysyisi näin! Tsemppiä siulle ja toivottavasti lääke auttaa!

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   kiitos.
   Toivottavasti teillä pysyy nyt sitten oireettomana edes todella pitkään.

 9. T kirjoitti:

  Mulla kanssa menee tällä hetkellä pari tablettia tota ja lääketippa välillä, toivottavasti olis hyötyä ja jossain vaiheessa pärjäis vähemmällä. Pelotti alkuun aloittaa, mutta oli pakko kun kortisonin kanssa jojoili koko ajan ja ei ollut oikein muuta lääkitystä sen lisäksi, kun yks ei sopinut.. Tsemppiä sullekin! 🙂

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Mua on pelottanu kans, onneksi meidän ei tarvi pelätä yksin <3

   nyt vaan toivotaan parasta =)

   tsemppiä

 10. Nimetön kirjoitti:

  Hei.Olisin kysynyt että miten raskaudet ja synnytykset ovat vaikuttaneen tautiisi. Ja onko suositeltavaa tulla raskaaksi jos sairastaa tätä tautia.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Ensimmäisen raskauden aikana koko tauti ylipäätään puhkesi, toisen aikana ei ollut mitään oireita… eli sanoppa siitä nyt sitten yhtään mitään..

   Mulle sanottiin ja oon samaa mieltä että tauti ei estä lasten hankintaa, mutta jos on todella kova akuutti juuri päällä niin kannattaa hoitaa tulehdus kuriin ja vasta sitten jättää ehkäisy pois.

 11. Maiju kirjoitti:

  Moi! Mulla itsellä on kokemusta azamu ista vaikka sairaus mulla eri mutta tehokas lääke ja onneks mulla pysy maksa arvot normaalina ja ei pahoinvointia,nyt kroppa toimii tän lääkkeen ansiosta ja pystyn normaaliin elämään ja tekemään fyysistä työtä yms,flunssat mulla pysyny poissa,mutta tietenkin kaikki yksilöllistä ja miten kenellekkin lääke vaikuttaa ja mitä sivuoireita yms…mutta tsemppiä,tiedän just miltä tuntuu olla tossa tilassa! ???

 12. Elisa kirjoitti:

  3 vuotta menty jo Azamunin kanssa ja olen sairastanut jopa vähemmän flunssia kuin aiemmin. Vaikka olen hoitoalalla töissä ja sairaita ihmisiä jatkuvasti ympärillä. Varmaan sekin vaikuttaa kun ravintoaineet imeytyy paremmin suolisto on kunnossa. Suoliston hyvinvoinnin pitäisi tukea immuunipuolustusta. Mitään ihmeempiä sivuvaikutuksia ei ole itsellä ollut onneksi. Ei edes pahoinvointia. Itse joudun ilmeisesti syömää vielä 4 vuoden ajan lääkettä ja sen jälkeen taas siirrytään miedompiin. Vaikka kova lääke onkin niin sen asiosta voi elää normaalisti! Kesällä täytyy muistaa suojautua auringolta!

 13. Tiia kirjoitti:

  Täällä myös yksi Azamunia pitkään käyttänyt. Taisin aloittaa sen toukokuussa 2003 ja siitä lähtien sitä syönyt. Lisäksi pistän Humira-piikin 10 päivän välein. Aza ei niinkään laske vastustuskykyä, Humiran adalimumabi taas tuhoaa vastustuskyvyn täysin. Silti olen ammatiltani erityisluokanopettaja (paljon räkää ja kuolaa ja aivastuksia ?) ja sairastelen erittäin vähän. Tsemppiä! 🙂

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Okei, sulla on aika kova lääkitys päällä. Mut hieno homma ettet oo sairastellu, toivottavasti sama meno jatkuu. Kiitos, tsemppiä myös sulle =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.