Hae
Mari Valosaari
Kaupallinen yhteistyö

Ositussopimus – käytimme lakimiestä erossa

Kaupallinen yhteistyö: sjokinen.fi/

ositussopimus valosaariOsitussopimus tehtiin lakimiehen kanssa, vaikka käytännössä sovimme asioista yhdessä ex mieheni kanssa keskenämme.

Meillä tosiaan onneksi ollaan oltu hyvissä väleissä erosta huolimatta eikä ole tarvinnut riidellä asioista. Silti kaiken varalta ja etenkin pankkeja ym varten virallinen ositussopimus oli tehtävä.

Googlettelin lakimiehiä ja oli todella hauska yhteensattuma, kun ensimmäinen vastaan tullut lakimies sattuikin olemaan lapsuudesta tuttu henkilö. Tarkemmin ottaen hän on ollut isosiskoni ystävä. Laitoin hänelle tarjouspyynnön ja hetken kuluttua juteltuamme huomasimme että olemmekin vanhoja tuttuja =).  Tuttavuuden vuoksi päädyimme vielä sopimukseen, että kerron hänen palveluistaan myös teille.

Vaikka meillä ei riitaisuuksien tai erimielisyyksien takia asianajajaa/lakimiestä tarvittu oli Susanna hyvä apu tässä prosessissa. Häneltä sai tarvittavat tiedot mitä kaikkea virallista paperia tarvitaan ja hän laati valmiin ositussopimuksen. Kiitos Susanna, voin suositella hänen palveluitaan lämpimästi kaikille <3

Tässä vielä virallista infoa tästä aiheesta ja lisää Susannan toiminnasta:

 

Miksi avioliiton päättyessä kannattaa tehdä kirjallinen ositussopimus?

Aikoinaan solmittu avioliitto voi jäädä kummittelemaan myös jälkipolville, jos ositusta tai omaisuuden erottelua ei ole tehty. Kirjallisen ositussopimuksen teolla vältät turhat riidat ja epäselvyydet. Mikäli avioerostasi on jo aikaa, mutta kumpikin puolisoista on edelleen elossa, ositussopimuksen voi vielä tehdä. Ositussopimuksen allekirjoittamisen jälkeen osapuolet eivät enää voi esittää uusia vaatimuksia ja näin saadaan osapuolten välille myös oikeusrauha.

Entinen puoliso voi vaatia ositusta tehtäväksi vuosienkin jälkeen. Ositusvaateelle ei ole asetettu laissa määräaikaa. On hyvä tiedostaa, että osituksen piiriin saattaa kuulua myös avioeron jälkeen syntynyt omaisuuden arvonnousu. Ellei muuta sovita, osituksessa omaisuus arvostetaan ositushetken, ei esimerkiksi avioeron vireilletulon mukaiseen arvoon. Esimerkkinä tästä voisi olla tilanne, että puoliso omisti avioeron viereilletulon aikaan arvopapereita, joiden arvo olisi vuosien saatossa noussut monikertaiseksi.

Puolison kuoleman jälkeen perunkirjoitusta varten on myös selvitettävä, onko ositus aikoinaan tehty entisten aviopuolisoiden välillä. Jos ei ole tehty, myös entisen puolison varat tulee kirjata perukirjaan, samoin kuin mahdollisen nykyisen lesken. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kuolinpesän osakkaita ovat niin entinen kuin nykyinenkin aviopuoliso. Tietyissä tilanteissa entinen aviopuoliso voi vaatia kuolinpesää maksamaan hänelle tasinkoa. On aika mahdoton tilanne lähteä selvittämään tilien saldoja monen kymmenen vuoden takaa.

 

Mitä ositus tarkoittaa?

Avioeron yhteydessä puolisoiden varat ja velat jaetaan laatimalla ositussopimus. Ositussopimuksessa sovitaan myös siitä, maksaako enemmän omaisuutta omistava puoliso toiselle tasinkoa. Tasinko on verovapaata. Puoliso saa myös kieltäytyä ottamasta vastaan tasinkoa ilman veroseuraamusta. Osituksen tekemisen jälkeen omaisuus rekisteröidään sen puolison nimiin, jonka omistukseen se on osituksessa tullut (esim. kiinteistö, auto jne.).

Varoja eli omaisuutta ovat mm. tilien saldot, asunnon-, auton-, ja sijoitusten arvo sekä myös omistusosuuksien arvo yrityksissä. Tästä syystä suosittelen varsinkin yrittäjille avioehtoa. Mikäli puolisoilla on avioehtosopimus, vaikuttaa sen sisältö siihen mitä omaisuutta osituksessa otetaan huomioon. Avioehdolla voidaan esimerkiksi rajata, että ennen avioliittoa hankittu omaisuus on avio-oikeuden ulkopuolista omaisuutta ja sitä ei huomioida osituksessa. Myös lahjanantaja tai testamentin tekijä voi vaikuttaa siihen, että häneltä lahjana tai testamentin nojalla tullut omaisuus on avio-oikeuden ulkopuolista omaisuutta.

Kirjoittanut 2.9.2019:

Susanna Jokinen, lakimies.

 

Lakipalvelut S.Jokinen Oy on nykyaikainen lakiasiaintoimisto. Hyödynnän työssäni teknologian tuomia mahdollisuuksia. Osa palveluistani onnistuvat etäyhteyksien kautta (puhelin, sähköposti, skype) ja verkkokaupasta ostat aina edullisempaan hintaan. Verkkokauppa sopii Sinulle, joka tiedät mitä haluat ja et tarvitse lainopillista neuvontaa. Näin voin palvella Sinua Helsingistä Utsjoelle ajasta ja paikasta riippumatta.

Palveluni ovat mm:

  • Perheoikeus: Lasten huolto- ja tapaamisoikeudet, avioerot, ositukset ja omaisuuden erottelut sekä avioehdot
  • Perintöoikeus: Perunkirjoitukset, ositus- ja perinnönjaot, testamentit
  • Sopimusoikeus: Kauppa-, lahja- ja velkakirjat sekä osakassopimukset
  • Työoikeus: Työehdot ja työsopimukset
  • Edunvalvontaoikeus: Edunvalvonta-asiat ja edunvalvontavaltuutukset
  • Riita- ja rikosasiat

Yhteystiedot:

Susanna Jokinen, lakimies

Lakipalvelut S.Jokinen Oy

Kauppakatu 5 A 2

40100 Jyväskylä

puh. 045-625 7998

susanna.jokinen@sjokinen.fi

www.sjokinen.fi

susanna jokinen ositussopimus

-Mari

-käy lukemassa myös eromme vaikein osuus eli lapsille kertominen-

Kaupallinen yhteistyö: sjokinen.fi/

4 kommenttia

  1. Niina Elina kirjoitti:

    Kiitos vinkeistä ositussopimuksen laatimiseen. Hyvä kuulla, että teilläkin on välit säilyneet kuitenkin erossa. On kuitenkin niin paljon sovittavaa. Itsekin olen etsinyt sopivaa asianajotoimistoa alueeltani.
    https://www.jonibrander.fi/

  2. Kati kirjoitti:

    Kyllä se on viisautta käyttää lakimiespalveluita avioeron sattuessa kohdalle. Eroon liittyy niin paljon lakipykäliä ja on hyvä pitää huoli että vuosien jälkeen vastaan ei tule mitään yllättävää, hienoa että selvensit paremmin tätä ositussopimusta. Hyvä kuulla että teillä on ero onnistunut sovussa, nauratti hieman tuo kuva sormusten pois ottamisesta mutta sitähän se on, elämässä tapahtuu muutoksia.
    https://kotkanlakitoimisto.fi/#yksityiset

  3. Pirkko kirjoitti:

    Ositussopimus kuulostaa järkevältä. Kuinkahan on, kun sisareni on eroamassa ja heillä on yhteisomistuksessa isohko kiinteistö, jonka haluavat myydä. Pitäisikö heidän ottaa yhteyttä ihan kiinteistölakimieheen vai riittääkö tuo ositussopimus ja tavallinen lakimies, joka hoitaa eroasian? Näissä eroasioissa on aina niin monta juttua kytköksissä, että saattavat olla hankalia hahmottaa maallikolle.
    https://www.heikkisillanpaa.fi/palvelut

    • marivalosaari kirjoitti:

      Mikäli avioero ei ole vielä vireillä käräjäoikeudessa, ositusperustetta ei ole syntynyt.

      Eli ei voida vielä tehdä ositussopimusta.

      Mikäli osapuolet ovat kiinteistöä myymässä ulkopuoliselle, he voivat näin vapaasti tehdä kauppakirjalla.

      Kauppahinta jaetaan osapuolille heidän omistussuhteensa mukaisessa suhteessa.

      Kiinteistön kauppakirjan osaa tehdä kiinteistönvälittäjä tai ko. asioihin perehtynyt lakimies/asianajaja.

      Kiinteistön kauppaan tarvitaan myös kaupanvahvistaja.

      Mikäli kiinteistöä on lunastamassa avioeron yhteydessä toinen osapuolista, suosittelen ensin laittamaan avioeron vireille ja tekemään ositussopimuksen, jossa samalla käsitellään tämä kiinteistön lunastus.

      Ositustapauksessa itse ositussopimus riittää, ei tarvita edelleen kiinteistön kauppakirjaa. Tähän tehtävään on paras ko. asioihin perehtynyt lakimies/asianajaja.

      Yleensä sama lakimies/asianajaja osaa hoitaa myös kiinteistöasioita ja ositusasioita, joten ei tarvitse erikseen palkata näihin tehtäviin omaa asiantuntijaa.

      Esim. minä teen kiinteistön kauppakirjoja, saan ne myös kaupanvahvistajana vahvistaa, ja osaamista löytyy myös avioero-osituksista.

      Ystävällisin terveisin,

      Susanna Tiainen

      asianajaja ja kaupanvahvistaja

      Asianajotoimisto S.Tiainen Oy

      Kauppakatu 5 A 2

      40100 Jyväskylä

      puh. 045 625 7998

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *