Hae
Mari Valosaari

Tutista luopuminen

tutista eroon

kuva: Tea J Photography

Näin meidän Mio 1v 11kk pääsi tutista eroon.

Päätin tehdä videon projektista ”tutista eroon”. Tästä tuli Jäbällekin hauska muisto siitä kuinka tutit vietiin lampaille <3

Videon lopussa vinkki mitä virhettä ei kannata tehdä =)

EDIT: Nimetön henkilä jätti erittäin hyvän kommentin tähän postaukseen ja haluankin nostaa sen tähän herättämään ajatuksia tutista luomisessa. Hän kirjoitti näin:

”Vinkkini tutista luopumiseen:
– ole ajoissa liikkeellä. Yli vuoden vanha ei enää tarvitse tuttia lainkaan. Tutit on vauvojen juttu, joten niistä kannattaa opetella eroon jo ennen ensimmäistä syntymäpäivää
– älä itse kiinni lapsesi tuttiin. Olen huomannut, että tuttu on monelle vanhemmalle vähintään yhtä rakas (tai rakkaampi) kuin lapselle. Pohdi omaa suhdettasi lapsesi tuttiin: mitä se sinulle symboloi? Onko se merkki pienenä olosta ja kasvaakonlapsi oikeasti yhtään sen isommaksi, vaikka luopuisikin tutista?
– ennakkoi. Järjestele arki jo vauvan kanssa niin, ettei tutti ole läsnä joka hetki. Tutti suussa ei leikitä, tutti suussa ei puhuta. Tutin käytön voi rajata vaikka vaunuihin, jolloin tutit aina myös säilytetään vaunuissa, eikä niitä kanneta sieltä pois. Päiväunilta herätessä tutti jätetään vaunuihin ihan samalla tapaan kuin kengät jätetään eteiseen.
– suosittelen myös jo pienien vauvojen vanhempia olemaan tietoisia siitä, että tutista joskus myös luovutaan. Itseäni on ohjannut vahvasti mielikuva, jossa tutista luovutaan ennen kuin lapsi oppii sanomaan ’tutti’. Tutin käytöstä ei pienen vauvan kanssa kannata stressata, mutta jo puoli vuotiaan vanhemman kannattaa aika ajoin kyseenalaistaa omat ”tuttiytännöt”. Esimerkiksi tarvitaanko autoon tuttia? Laitanko itse ui lapseni suuhun vain tottumistani, tarjoanko tuttia ensisijaiseksi lohdukkeeksi, kuinka puhun lapselle tutista: nouseeko tuo muovinpala teilläkin lähes inhimilliseen asemaan? Harva vanhempi keskustelee lapsensa kanssa kylpyankasta yhtä suurella tunnelatauksella.
– kun päätät luopua, kerää ja hävitä kaikki tutit kerralla. Älä jätä sitä yhtä ”varoiksi kuitenkin”. Tutista luopuminen on yleensä paljon helpompaa, kuin mitä aluiksi on ajatellut” -nimetön-

-Mari-

2 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Vinkkini tutista luopumiseen:
  – ole ajoissa liikkeellä. Yli vuoden vanha ei enää tarvitse tuttia lainkaan. Tutit on vauvojen juttu, joten niistä kannattaa opetella eroon jo ennen ensimmäistä syntymäpäivää
  – älä itse kiinni lapsesi tuttiin. Olen huomannut, että tuttu on monelle vanhemmalle vähintään yhtä rakas (tai rakkaampi) kuin lapselle. Pohdi omaa suhdettasi lapsesi tuttiin: mitä se sinulle symboloi? Onko se merkki pienenä olosta ja kasvaakonlapsi oikeasti yhtään sen isommaksi, vaikka luopuisikin tutista?
  – ennakkoi. Järjestele arki jo vauvan kanssa niin, ettei tutti ole läsnä joka hetki. Tutti suussa ei leikitä, tutti suussa ei puhuta. Tutin käytön voi rajata vaikka vaunuihin, jolloin tutit aina myös säilytetään vaunuissa, eikä niitä kanneta sieltä pois. Päiväunilta herätessä tutti jätetään vaunuihin ihan samalla tapaan kuin kengät jätetään eteiseen.
  – suosittelen myös jo pienien vauvojen vanhempia olemaan tietoisia siitä, että tutista joskus myös luovutaan. Itseäni on ohjannut vahvasti mielikuva, jossa tutista luovutaan ennen kuin lapsi oppii sanomaan ’tutti’. Tutin käytöstä ei pienen vauvan kanssa kannata stressata, mutta jo puoli vuotiaan vanhemman kannattaa aika ajoin kyseenalaistaa omat ”tuttiytännöt”. Esimerkiksi tarvitaanko autoon tuttia? Laitanko itse ui lapseni suuhun vain tottumistani, tarjoanko tuttia ensisijaiseksi lohdukkeeksi, kuinka puhun lapselle tutista: nouseeko tuo muovinpala teilläkin lähes inhimilliseen asemaan? Harva vanhempi keskustelee lapsensa kanssa kylpyankasta yhtä suurella tunnelatauksella.
  – kun päätät luopua, kerää ja hävitä kaikki tutit kerralla. Älä jätä sitä yhtä ”varoiksi kuitenkin”. Tutista luopuminen on yleensä paljon helpompaa, kuin mitä aluiksi on ajatellut.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Erittäin hyviä pointteja. Voisin nostaa kirjoituksesi osaksi tätä postausta niin muutkin varmasti sen lukee. Meillä tutti oli aikaisemmin vain sänkykäytössä, mutta loppua kohden riistäytyi hieman käsistä kun poika itse kipaisi yläkertaan sänkyyn hakemaan tuttia. Varmasti tuo 1v raja olisi paras tutista luopumiseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.