Hae
Mari Valosaari

Lannan varastointi ja hävitys selkokielellä

(tuote siirtolava, saatu alennus yritykseltä Fincumet)

kuva: Mikko Pekkarinen

 

Hevoset tuottaa lantaa ihan tajuttoman paljon. Lanta täytyy varastoida ja hävittää asianmukaisesti. Tässä kirjoituksessa yritän kertoa hyvin yksinkertaisesti mitä se tarkoittaa, nimittäin loppuen lopuksi kaikki virallinen info on yllättävän hankalaa tulkita.

Lantalan tulee olla todella iso. Mitoitus tulee olla:

  • Uudet lantalat (1.4.2015 jälkeen vireille tulleet rakennushankkeet, Vna 1250/2014): Hevonen >150 cm:17 m3 lantaa/12 kk. Poni 120-150 cm: 12 m3 lantaa/12 kk. Pienponi 8 m3 lantaa/12 kk.
  • Vanhat lantalat (Vna 931/2000)Hevonen: 12 m3 lantaa/12 kk. Poni: 8 m3 lantaa/12 kk. (lähde: hevostietokeskus)

 

Siis yhdelle hevoselle pitää varata 17 kuutiota tilaa per vuosi. Eli jos tallissa on vaikka 10 hevosta lantalan täytyy vetää vähintään 170 kuutiota. Tila voi olla pienempi jos hevoset laiduntaa asianmukaisella laitumella, eli sellaisella jonne lanta jää lannoitusaineeksi. Pienempiä tarhoja ei lasketa mukaan.

Tällöin laskenta menee siten että miinustetaan 1,4 kuutiota/laidunkuukausi. Jos siis hevonen on kaksi kuukautta laitumella voi tila olla 2,8 kuutiota pienempi eli 14,8 kuutiota/12kk, kymmenelle hevoselle 142 kuutiota/12kk

MUTTA toinen mahdollisuus on siirtolava jolloin ei tarvitse rakentaa suurta lantalaa.

Ja tämä silloin kun lantaa varastoidaan enintään 25 kuutiota kerrallaan. Meillä on tallilla esimerkiksi tämmöinen käytäntö. Siirtolava täytyy tietenkin sitten tyhjentää säännöllisin väliajoin. Siirtolava on keskimäärin 17 kuution kokoinen eli se vetäisi vain yhden hevosen lannan per vuosi. Meillä lava tyhjennetään 2-3 kertaa vuodessa ja heppoja, erikokoisia löytyy max 5kpl.

Siirtolava tulee olla sijoitettuna kovalla alustalla katettuna.

Ja mihin lanta sitten hävitetään.

Eniten käytettyjä hävityspaikkoja ovat ympäristöluvan alaiset vastaanottajat kuten mullantuottajat, fortum joka myös vastaanottaa hevosenlantaa sekä viljelijät.

Viljelijällä ei tarvitse olla ympäristölupaa vaan lannan saa vastaanottaa ja levittää lannoitukseen pelloille ilman lupia.

Mutta sinulla ja vastaanottajalla tulee olla kirjallinen lannanvastaanottosopimus. Sopimus tulee olla jos viranomainen sattuu tulemaan tarkistamaan ja sitä kyselee. Jotenkin on todistettava että tyhjennyt onnistuu. Tässä kohtaa minunkin täytyy tehdä korjaus nimittäin minulla ja meidän lannan vastaanottavalla tilalla on vain suullinen sopimus. Täytyy heti tämän kirjoituksen jälkeen sellainen kirjoitella. Hevostietokeskukselta suositeltiin että kannattaa tehdä hyvinkin pitkäaikainen sopimus lannan vastaanotolle ettei tule yhtäkkiä tilannetta ettei olekaan minne lantaa viedä.

 

Huom tarkistakaa myös kuntakohtaiset eroavuudet oman kunnan sivuilta.

Siirtolavoja myy esimerkiksi www.fincumet.fi josta me ostimme oman lavamme

(Täältä hevostietokeskuksen sivulta viralliset ohjeet)

 

Kivoja kakkahetkiä kaikille =) esittäkää lisäkysymyksiä jollei ollut tarpeeksi selkeää.

 

-Mari-

4 kommenttia

  1. Iina kirjoitti:

    Moikka! Tämä nyt ei liity aiheeseen, Mut ollaan hankkimassa 3veelle turvaistuinta ja muistelin että oliko teillä Cypex Pallas? Oletteko tykännyt siitä ja onko teidän Mila viihtynyt siinä?

    • Mari Valosaari kirjoitti:

      Meillä on Kiddy merkkinen ja sen verran oon ollu tyytyväinen siihen että ajattelin hommata pojalle samanlaisen.

  2. Ansku kirjoitti:

    Voisitko järjestää vaikka sellaisen arvonnan, jossa arpoisit päivän teidän tilalla? Olisi mahtavaa päästä katsomaan teidän hevosia ja muutenkin kotia ja jutella elämäntavoista yms. sun kanssa. 🙂

    • Mari Valosaari kirjoitti:

      No mutta kyllähän sellaisen voisi toki järjestää =) koitanpa tehdä sen tässä kesän aikana =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *