Hae
Mari Valosaari

Epäonnistuin imetyksessä..

imetys

Mä ehdin jo olla murtunut, epäonnistunut äiti. En saanut imetettyä lastani. Nyt vauvani ei saanutkaan rintaruokaa tarpeeksi pitkään.. Nämä ajatukset pyöri hetken aikaa päässäni kun piti aloittaa kiinteiden maistelu, selkeästi maito ei aivan riitä koska kahden tunnin välein yöllä poika herää syömään.

 

Sitten tajusin että höpsis, poika on 4 kuukautta vanha ja niin kuuluukin tehdä! Tässä iässä ainakin lähes kaikki aloittaa maistelemaan kiinteitä. Lisäksi lääkäri suositteli meille kiinteiden aloitusta. Vitsi tämä äitiys tekee meistä hupsuja. Ja miksi ajattelin näin nyt toisen kohdalla? Milasta muistan innolla odottaneeni että saa alkaa maistelemaan, nyt podin siitä huonoa omaa tuntoa. No pistetään äitiyden piikkiin –sinne mahtuu =) Me äidit ollaan välillä liian ankaria itsellemme. Koitetaan antaa armoa itselle ja toisillemme <3

 

Imetys siis jatkuu ihan normaalisti mutta kiinteitä maistellaan päivisin. Vielä toistaiseksi tämä ei ole auttanut yösyöttöihin. Jospa pian auttaisi. Velliä poika ei oikein suostu juomaan, en tiedä miksi. Makupaloilla ja tissillä siis mennään.

lisäys kommenteista oppineena: nykypäivänä on yleistä myös ettei vielä 4kk iässä aloiteta maisteluja. Ja huomautusta myös että yöheräilyt ei välttämättä ole maidon riittämättömyyttä. Ja tämä tieto yösyötöistä oikeesti lohduttaa ja varmasti auttaa myös jaksamaan. Koska oletus tosiaan on ollut ettei maito riitä. Painosta ja pissoista kun annettin myös neuvoja niin meidän tapauksessa painoa on kyllä tullut ja pissaa myös mutta ihan vähän kasvukäyrät ovat laskussa. Lääkäri sanoi että ei mitään hälyyttävää , mutta kehoitti kiinteisiin ja tarkistetaan 5kk neuvolassa tilanne. Niin ja nyt menen facebookiin liittymään ryhmään imetyksentuki ry =)

 

(p.s. kaikillahan imetys ei onnistu lainkaan. Te joilla ei onnistu: TE ETTE OLE YHTÄÄN HUONOMPIA ÄITEJÄ KUIN KUKAAN MUUKAAN! Tulee se maito pullosta ihan yhtä hyvin (jollei paremminkin) pullosta kuin tisseistä =) )

 

Imetyksestä tuli mieleen Imettäminen julkisilla paikoilla

 

Paljon puhutaan ja on puhuttu siitä onko imettäminen julkisesti tai julkisilla paikoilla hyväksyttyä. Mä oon ite sitä mieltä että se on täysin hyväksyttyä ja jokaisen oma asia. Itse imetän oikeestaan just siellä missä lapsella sattuu nälkä yllättämään. MUTTA kun imetän ja jos ympärillä on muita ihmisiä joita en tunne peitän tapahtuman. En niinkään tosin peitä imetystä itsessään vaan rintani. Musta ei oo kiva ajatus että joku tuntematon tiirailee mun tissejä =) Vaikka ne kuinka ovat lapsen ravintoa on ne kuitenkin mun henkilökohtaista aluetta =) Mites sä peitätkö vai annatko kaiken näkyä?

Tässä noin 3 vuotta sitten Milan kanssa

Tässä noin 3 vuotta sitten Milan kanssa

Aika haastavaa tämä on kyllä välillä. Ois kiva jos en yhtään välittäis vaikka tissi näkyis. Aikamoinen duuni on kiinnitellä esim harsoa (mitä minä ja monet muut tehdään) rintsikoihin olkapäälle jotta saisi homman hoidettua suht piilossa. Ois aika kätevää jos imetysvaatteessa olis tämmöinen ominaisuus itsessään. Onkohan sellaisia muuten olemassa? Ootteko törmänneet missään?

 

Olis tosi kiva kuulla miten te suoritatte imetyksen julkisilla paikoilla. Vai etsittekö aina esim jonkun paikan missä ei ole katseita? Ite teen niinkin välillä, esim ruokakaupassa oon mennyt sovituskoppiin imettämään. Ja tuo tietty vaan isommissa kaupoissa, mutta onneks itellä citymarket ja prisma on lähikaupat.

 

Taannoin junamatkalla joutui taas turvautumaan harsoon ja oisin kyl tarvinut kaksi, yhden peittämään ja yhden alapuolelle ottamaan vastaan valumista. Pojulla kun on tapana tehdä jotain niin että maitoa valuu paljon myös ohi..

imetys

-Mari-

0 kommenttia

 1. Mimmi kirjoitti:

  Mä oon imettäny missä vaan, mutta en lyö ”tissiä tiskiin”, vaan mahdollisuuksien mukaan peitän imetystilannetta, ihan juuri siitä syystä etten halua esitellä omaa tissiä. Ja etsin mahd. Rauhallisen paikan. Kerran muistan syöttäneeni vauvaa samalla kun katsoin yhtä muotiesitystä, ja hetken päästä kaveri vieressä kysy että pitäskö sun päästä kohta syöttämään vauvaa. Ei siis edes huomannut että imetin samalla 🙂 tokihan ihan pienen vauvan imettäminen on helpompaa kuin jo isomman 🙂

 2. Sari kirjoitti:

  Hei

  Laitan varalta sinulle linkin imetyksen tuen sivuille. Kyse voi olla myös nelikuisen hulinoista, suora linkki: http://www.imetys.fi/index.php/tukea-tietoa/imetystietoa/nelikuisen-yohulinat
  Sivustolla on paljon hyvää tietoa imetykseen liittyen. Fb:ssä on myös keskustelupalsta, jossa koulututetut tukiäidit vastaavat tukipyyntöihin ja antavat neuvoja. Paljon tietoa saa jo keskustelua seuraamalla ja tietysti myös tuolla nettisivuilla on hyvin tietoa. Monesti neuvolan imetysohjaus on puutteellista.

  Imetyksen tuen sivut: http://www.imetys.fi/
  Mukavia syyspäiviä!

 3. Marjaana kirjoitti:

  Itse kyllä imetän oikeastaan missä vain, mutta peitän rintani myös. Inhoan sitä jos ihmiset vahtaa rintojani 😀 ja toinen mulla esikoisen aikaan oli ”suihkutissi” ongelmaa, joten ihan senkin takia peitin tissit ja vauvan, kun tyttö irrotti otteensa yhtä äkkiä kun maitoa tuli liikaa:/
  Mulla on se oikein imetyssuoja ja se on kyllä kätevä, vähä niinkuin essu 😀

 4. J kirjoitti:

  Ihan pakko korjata, että vauvan yöheräily ei kerro mitään maidon riittävyydestä. Vauvan kasvu ja pissavaipat kertoo sen. Moni vauva syö ihan jatkuvasti ja silti kasvaa hirveetä vauhtia. Kannattaa lukea imetyksen tuki ry:n sivuja tai liittyä niiden facebook-ryhmään, siellä on paljon informaatiota imetyksestä ja kumotaan monia uskomuksia imetyksestä ja maidon riittämättömyydestä.

  Ps. Vellejä ei suositella edes enää 🙂

 5. Niina kirjoitti:

  http://www.imetys.fi/index.php/tukea-tietoa/imetystietoa/nelikuisen-yohulinat

  Vauva ei välttämättä heräile koska on nälkäinen. Kannattaa lukea oheinen teksti 4 kk hulinoinnista. 🙂 t: 4 kk vauvan äiti

 6. Vee kirjoitti:

  Lapsi on saanut rintaa tarvittaessa esimerkiksi kirkon penkissä, näin Isovanhemman hautajaiset saivat jatkua rauhassa kaikkien osalta. Olen siis ruokkinut vauvaa/ taaperoa ihan siellä,missä nälkä tai läheisyydenkaipuu on päässyt milloinkin iskemään.

  Tuohon 4 kk tiheään heräilyyn muuten sen verran, että se kuuluu ikään. (Googlaa esim. ”4 kk hulinat”) Aivoissa tapahtuu valtavasti, ja se vaikuttaa yöuniin. Rintamaitosi ihan varmasti riittää vauvallesi ravinnoksi, nuo makuannoksethan ovat vain pikkuisia harjoittelulusikallisia, ja maito on se pääasiallinen ravinto aina 1 vuoden ikäiseen saakka. Se on sitäpaitsi todella ravinteikasta, vaikkakin todella hyvin sulavaa, mistä johtuen noin pienen vauvan on syötävä tiheästi.

 7. miina kirjoitti:

  Joo mä en tiedä mistä tää ”maito ei riitä” höpinä aina tulee?? Siis maito ei riitä silloin jos pissavaippoja ei tule tarpeeksi ja vauvan paino ei nouse tai se laskee.
  Vauvat vaan oikeesti heräilee yöllä jopa joskus todella usein ja se on täysin normaalia! Vauva hakee läheisyyttä ja turvaa ym.
  Tietämättömyydestähän nämä väärät luulot tulee eikä se varsinaisesti ole imettävän äidin vika jos hyvää imetysneuvontaa ei ole saanut. Koska voin sanoa esim itseni puolesta että olen saanut synnäriltä(jopa lääkäriltä) täysin väärää tietoa ja neuvolassakaan ei oteta äitien imetyshuoliin kuin pinnallisesti kantaa (ei tietenkään kaikkialla).

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Sulla vissiin on kans lapsia ja oot ehkä tuntenut pientä epävarmuutta joskus? Veikkaan että kaikki äidit tuntee tuota epäilyä joskus kun vauva itkeskelee ja syö useasti vaikka kuinka tietäisi että hän vain tilailee lisää maitoa.

   vaikeaa, mutta eipä äitiyttä ole koskaan helpoksi väitettykkään =)

 8. miina kirjoitti:

  Piti vielä kommentoida että vauvat tilailee maitoa myös yöllä seuraavaksi päiväksi eli toisin sanoen yöimetys pitää maidonerityksen paremmin yllä 🙂

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   joo tilailu on kyllä tuttua. Raskasta mutta tuttua =)
   mutta mitäpä sitä ei lapsensa eteen tekisi <3

 9. Maya L. kirjoitti:

  Hienoa, että imetys on sujunut. Vauvan yöheräilyt eivät kerro maidon riittävyydestä kuten eivät myöskään itkut, rintaraivarit tai pumpulle herumiset. Vain painonnousu ja pissavaipat. Suosittelen Imetyksen tuki-ryhmää Facebookissa, sieltä saa paljon vertaistukea että tukiäitien kommentteja kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin imetykseen liittyen. Kiinteiden aloitus ei monilla vauvoilla vähennä yöimetysten tarvetta – vauvahan hakee rinnalla myös äidin läheisyyttä ja turvaa. On hienoa, jos jaksat tämän yövanhemmuuden vaikeankin vaiheen. Vauvavuotena koettu tarpeisiin vastaaminen tulee kannattelemaan häntä myös jatkossa pettymyksiä kohdatessaan. Itse lopetin yösyötöt (koko vuoden 3-10x/yö, yleensä 1-2h välein) vähän aika sitten lapsen 1v. synttäreiden jälkeen. Uskon, että tämä oli oikea aika sille, ja vauva suostui tähän muutokseen vähin protestein.

  Itse imetän missä vain ja ilman harsoa, mutta kaivan rinnan esiin vaivihkaa, niin että minua saisi kyllä tuijotella jos sitä nänniä haluaisi todella nähdä.

 10. Marja kirjoitti:

  Aloitettiin kiinteät myös vähän aikaisemmin neuvolan suosituksesta (5kk), mutta huomaa hyvin ettei tytöllä ole vielä valmiuksia kiinteän ruoan syömiseen. Koitin antaa velliä nokkamukista -tehosi! Juotavat soseet (siis ne pussit) on myös hyviä, kun niistä saa imettyä suoraan. Ootko koittanu?

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Mila on kyllä nyt vanhempana niitä syönyt. Vauvalle sit joskus myöhemmin testiin =)

 11. SannaK kirjoitti:

  Mulla nyt toinen poika, joka on kohta kolme viikkoa ja olen muutaman kerran kerennyt julkisesti imettämään ja antanut kyllä kaiken näkyä:D esikoisen kanssa ujostelin ja harvoin imetin missään missä joku voisi nähdä. Imettämisestä tulee heti paljon vaikeampaa kun rupee harsoilla ja muilla säheltämään:D ja siinä vaiheessa meillä huudettaisiin jo kovaa:)

 12. Vera kirjoitti:

  Meillö on käytössä söpön imetyssuoja. On muuten kätevä eikä pääse tissit vilkkumaan ??

 13. Mirva kirjoitti:

  Oisin Halunnut imettää tyttöäni pitkään mut maidon tulo lakkas ku opetettiin pullosta juomaan maitoa niin vierottui rinnalta pois

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   =( mua pelottaa kans että vieraantuu kun välillä joutuu kuitenkin pulloa antamaan kun olen silloin tällöin hetkiä pois kotoa. mutta toiv ei.

   Harmi että teillä niin kävi. Mutta tyttäresi ei tule sinua siitä tuomitsemaan. Joku ulkopuolinen saattaa niin tehdä, mutta sillä ei ole merkitystä. Vain sillä on että teillä on kaikki hyvin <3

 14. Pinja kirjoitti:

  ”Maito ei riitä” on yksi niistä äitiyden myyteistä. Siihen uskotaan ihan turhan sokeasti, samoin kuin vaikka sellaiseen harhaan, että hiusten leikkaaminen auttaa niitä kasvamaan.
  Jos maidontuotantoa ei ulkoisilla tekijöillä häiritä (esim. Pullo) ja imetystä maltetaan tarkastella pidemmällä aikavälillä kuin kaksi viikkoa, huomataan kyllä, kuinka luonto hoitaa. On tiheän imun kausia, on kasvukausia, on rintaraivoa ja muuta levottomuutta.
  Järjellä ajateltuna kukaan tuskin uskoo, että teelusikallinen porkkanaa pitäisi nälkää jotenkin paremmin kuin rasvainen maito.

  Eikä sillä, kukin tekee tyylillään. Viimeistään sitten, kun lapset koulun aloittavat, ketään ei oikeasti enää kiinnosta, kuinka pitkää nuo ovat rintamaitoa aikanaan syöneet vai ovatko laisinkaan.
  Mutta tuosta maidon loppumisen myytistä toivoisin jo päästävän.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Mä uskon kans että kun vaan imettää niin maitoa riittää. Mutta on totta että usko on usein koetuksella..

   Ja uskokaa minä kyllä yritän ahkerasti imettää vaikka kiinteitä jo maistellaan =)

   JA pelkään kyllä kokoajan että se tai joku muu häiritsee imetystä.. mutta pelko ei myöskään ole hyväksi. stressittömyys olis parasta mutta sitä ei kai äidit saa koskaan täysin =)

 15. Siikalatvalainen :P kirjoitti:

  Tärkeä aihe. Itsellä kuusi vuotta sitte. Maidon tulo loppui kuin seinään tytön täyttäessä 3 viikkoa. Laitoin kuuman kesän piikkiin eikä itsekkään tullut omasta syönnistä jne huolehdittua. Itselle asia oli ok, mutta neuvolan täti piti semmoisen päpätyksen, että tuli mieleen että olen huono äiti. Mutta hyvin kasvoi isoksi tytöksi ilman tussimaitoa 🙂

 16. Noora kirjoitti:

  Meillä on tyttö nyt 1v 8kk. Silloin kun ruvettiin antamaan maidon lisäksi muutakin, ei esuositeltu vellejä pullosta. Koska tarkoitushan on oppia syömään lusikasta ja turha siihen on sitä pulloa opettaa väliin. Vaikkakin meillä tyttö sai maitonsa pullosta, tissi loppui kuukauden ikäisenä.

 17. Maria kirjoitti:

  3-4kk kohdalla tulee täysimetetyille painon notkahdus mikä on täysin normaalia. Tässä kohtaa vaan neuvolassa suosittelevat kiinteiden aloitusta, mikä on väärin. Pitäisi kertoa että se on normaalia ja vanhemmat saisi itse tehdä päätöksensä kiinteiden aloituksesta. Itse imetän missä vain ja niin paljon, kuin sattuu näkymään,(tosin tämä on kolmas lapsi, aiempien kanssa peittelin) 😉 ps. Ei ne kiinteät ikinä meillä ole auttanut öihin, edelleen tissitellään meidän 8kk ikäisen kanssa öisin ❤️ Aloitettiin kiinteät 6kk kohdalla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.