Hae
Mari Valosaari

iPad 1-vuotiaalle

Varmaan pieni paskamyrsky nousee ja sataa mun niskaan tästä, mutta mä en voi olla yksin tämän asian kans. Nimittäin sen että annan iPadin mun 1 vuotiaalle pojalle ja hän tuijottaa sitä silmät lasittuneena. Näppäilee itse youtuben päälle ja valitsee mitä videoita haluaa katsoa. Ja kyllä oikeesti ihan olen ”opettanut” eli näyttänyt toiminnot hänelle ja toivonut että alkaisi katsomaan ruutua. Ja nyt hän sitä katsoo ja katsoisi pitkiäkin aikoja ja on tullut kiukkua kun tabletti on otettu pois.

Ja syy tähän toimintaan on yksinkertaisesti se että mä haluan tehdä esimerkiksi ruuan rauhassa, ilman että joudun pitämään poikaa sylissä. Jäbä on niin kiinni minussa että ilman nimenomaan iPadia tai muita ohjelmia telkkarista en saa rauhaa. Leikkikalut ei jaksa kiinnostaa tarpeeksi pitkään. Hän roikkuu koko ajan lahkeessa tai haluaa olla sylissä. Muina hetkinä se onkin ok, mutta juurikin ruuan laitto on hankalaa ja sillon kun heilutaan puukon tai kuumien juttujen kans niin jopa vaarallista jos lapsi on sylissä.

Ku mä en oo mikään Olga Temonen. Ja tämä siis kaikella kunnioituksella ja hatunnostolla hänen suuntaan. Hänellä on ilmeisen hyvä taito ottaa lapset mukaan ruuanlaittoon jo hyvin pieninä. Mutta en kyl tiedä onko jo 1v ollut mukana? Itselläni ei riitä rohkeus ottaa poikaa mukaan. Oon ihan varma että jos ottaisin niin vahingossa katseeni kääntyessä muualle, lihapullat sais lisälihaa lapsen sormista kun sais puukon käteen tai joku kuuma kiehuva juttu kaatuis lapsen päälle.

Oon siis ehkä turhankin varovainen ja toisaalta tunnustan myös että haen sitä helpompaa reittiä myös. Onhan se iisimpää tehdä se ruoka vain itsekseen kuin kokoajan olla vahtimassa lasta ja sanomassa ”ei älä ota sitä”, ”älä tee tota”..

Olen siis varmaan huono äiti ja opettanut lapseni katsomaan ruutua. Toisaalta en pode tästä huonoa omaa tuntoa koska tälle on hyvä syy ja onhan tabletit/ohjelmat aika iso osa tätä päivää. Eikä poika kuitenkaan koko päivää mitään ruutua sentään tuijota =)

Ja sen verran koitan ajatella pojan tulevaisuutta ja hänen niskojaan että vahdin asentoa missä hän ruutua katsoo. Kuten huomaatte kuvassa 1 jos täbi ja poika on molemmat sohvalla niska taittuu, mutta jos laittaa esim tyynyn iPadin alle kuten kuvassa 2 niin ongelma poistuu. Tai kuten kuvassa 3, laitetaan iPad sohvalle ja poika seisomaan sohvan viereen.

Kuva 1, huono asento

Kuva 2, parempi asento

Kuva 3, seisten

Nostan hattua myös kaikille muille äideille kuin Olgalle ja lastenhoitajille jotka ovat niin taitavia että saavat lasten kans kaikki asiat hoidettua ilman että ”liimaavat” lapsen ruudun eteen <3

-Mari-

32 kommenttia

 1. Nimetön kirjoitti:

  Jos tämä teksti olisi kirjoitettu samaisen lehden keskustelupalstalle, se olisi kerännyt monta ”provo” ja ”huono provo” -kommenttia.
  Varhaiskasvatuksen ammattilaisena tyydyn vain surullisena toteamaan, kuin ”pihalla” lasten kasvusta ja kehityksestä voidaankaan olla. Tosi kurjaa, mielestäni.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Hei,
   en saa selvää kommentistasi että oletko nyt siis samaa mieltä että iPadin käyttö on ok, vai sitä vastaan?

   • Elisa kirjoitti:

    Iso peukku!! Rohkea postaus ja täysin totta varmasti suurimmassa osassa perheitä, vaikka kaikki eivät sitä myönnäkkään.
    Itse työskentelen ”lastenhoidon ammattilaisena” päiväkodissa ja nostan hattua silti! Go Mari!

  • Mutsi tälläinen kirjoitti:

   Mikähän kommentti se tämäkin nyt oli, kun piti oikein alleviivata että olet varhaiskasvatuksen ammattilainen.. Hohhoijaa! Varmaan nyt pidät itseäsi niin paljon parempana ku muut.
   Ja kyllä itsekin työskentelen lasten kanssa ja kyllä minun alle 3v katsoo Pipsa possua ja muita ohjelmia mitä esim pikku kakkonen sisältää tabletilta. Ihan sama se on katsotaanko lasten elokuvia televisiosta vai juuri tabletilta.

 2. Laura kirjoitti:

  Moikka. Meillä myös 3 ja 2 vuotiaat katsovat padia kun teen kotitöitä. Ruuanlaitossa, imuroidessati muussa vastaavassa. Se on niissä hetkissä pelastus kun haluaa saada asiat ripeästi hoidettua, ainahan siis tänäkään ei onnistu ja lapset on menossa mukana. Ipadi on siis oiva pelastus näissä tilanteissa ja muissa. En siis tuomitse ketään tässä tai muussakaan asiassa. Kivaa syksyä teille ?

 3. Af kirjoitti:

  Moikka,

  Hyvä juttu että oot löytäny jotain mikä toimii siihen et pysyy edes hetken paikoillaan ? siis tietty hyvä just kuten kirjotit, että ei tietty koko aikaa. Tasapaino kaikessa. Meillä energinen tyttö 15,5kk enkä oo vielä näyttäny tabletista mitään, koska en oikein tiedä mitä näyttäis kun ei ainakaan mitään lastenohjelmia tvstä jaksa vielä seurata. Eli olisko suositella jotain ohjelmaa/appia? ? Meillä kohta lomamatka ja lento edessä ja ajattelin ottaa sinne tabletin mukaan..

  • Jenni kirjoitti:

   Suosittelen Dr. Pandan Appseja. Heiltä löytyy monenlaista mielenkiintoista. Meillä tuon ikäisenä tykättiin paljon peleistä missä sai puhkaista esimerkiksi palloja tai ns. puhaltaa sormella saippuakuplia.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   saitkin tuohon tuon dr. Pandan. toinen on suomalainen aplikaatio Kapun Metsä mikä on aika kiva ja muutama niistä helppoja joita pienikin lapsi osaa.

 4. Teresa kirjoitti:

  Peukku rohkeudesta jakaa asia joka, herättää mielipiteitä. Mutta en silti itse hyväksy tai voi käsittää miten pienten lasten annetaan nykyään katsoa tvtä koko päivän, tai i-padia ruokapöydässä,automatkalla jne. Joo varmasti helpottaa arkea, mutta kummanko hyvinvointi on tärkeämpää lapsen vai äidin? Joskus kannattaisi pysähtyä lukemaan ja tutkimaan mitä haittavaikutuksia on, puhumattakaan siitä mitä kaikkea p*skaa media on nykyään pullollaan. Ja kuinkas sitä on pärjätty ennen,aikaa ennen televisiota esimerkiksi. I-pad kuuluu nykyaikaan mutta tarvitseeko kaikki mikä ”kuuluu nykyaikaan” opettaa lapsille..ja päästä sieltä mistä aita on matalin.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Hei Teresa, meillä eikä varmasti monella muullakaan katsota pädiä KOKO PÄIVÄÄ =) kyse vain hetkistä silloin tällöin. Ja kyllä, arvostan niitä äitejä jotka jaksaa tehdä kaiken niin että lapset roikkuu jaloissa, itse en kuulu heihin. Ruokapöydässä meilläkään ei katsota ruutua, mutta autossa pitkillä matkoilla kyllä.

 5. Nimetön kirjoitti:

  Lapset voi opettaa kotitöihin mukaan tai keksiä heille jtn muuta tekemistä.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Samaa mieltä, mutta oma näkökulmani on että vasta hieman vanhempana. Vielä en tosiaan uskalla ottaa ruuan valmistukseen. Tänään ikkunoita pestessä molemmat lapset olivat rätit käsissä mukana =)

 6. Anne kirjoitti:

  Jos pienen lapsen ruutuaika pysyy kokonaisuudessaan n. 1h/päivä se on täysin ok. Siis mun mielestä. Sit jos sen ruudun ääressä ollaan tunteja joka päivä, pitää toimintaa muuttaa terveellisempään suuntaan.
  Minäkin istutan taaperon 2,5v. ruudun ääreen juuri kun tarvitsen hetken ilman jatkuvaa sähläystä. Meillä siis pikku kakkosta ja muumeja ei katsota oikeisiin lähetysaikoihin vaan vanhemmille hyödyllisimpään hetkeen.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   On todella tärkeää tarkkailla aikaa munki mielestä. Ja mä oon kans pyrkiny siihen että päivän kokonaisaika olis max 1h. Varmasti on menny joskus yli, mutta monena päivänä myös alle.

 7. Mutsi tälläinen kirjoitti:

  Meillä isompi lapsi ei jotenkin kauheasti osaa katsoa televisiosta pikku kakkosta vaan mielummin katsoo tabletilta sen jonkun vastaavan ohjelman ?
  Monellehan se on myös apuväline autoreissuilla, kun lapsi ei muuten viihdy pitempiä aikoja. Meillä myös esim skypetetään paljon isovanhempien kanssa, joten tabletti on myös yhteydenpitoväline lapsien ja isovanhempien välillä.
  Tälläiset laitteet on myös nykypäivää, lapsillemme tuleevat aikaisemmin tutuksi kun meille. Kyllä meillä pienempikin lapsista on kiinnostunut tabletista ja kännykästä ollut, eikä todellakaan ole ainut lapsi.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Oon muuten monesti miettiny että MITÄ IHMETTÄ me tehtiin pitkillä automatkoilla kun oltiin pieniä.. kiusattiin kai sisaruksia =)

 8. Retupee kirjoitti:

  Meillä jo 6v lapsi ja hän katsoo täppäriä myös. Perinteiset pikkukakkoset ei meinaa enää kelvata, vaan katsoo täppäriltä itse valitsemiaan ohjelmia. Ja tykkää katsoa nimenomaan tulta pikkulaitteelta. Mutta välillä siirrämme täppärin ohjelmat telkkariin Chromecastin kautta niskoja säästääksemme.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Joo niskoja kannattaa tarkkailla. Ja meillä on kyllä sama että tv ei oikein ole kiva.. sekä 1v että 4v mielestä

 9. Riikka kirjoitti:

  Meillä mennään kirpparilla esimerkiksi Pipsa Possua tuijottaen, jos äiti löytää ihanan pöydän, jota on pakko penkoa. Vaihtoehtona kun on se, että 2v kiipeää kärryistä pois ja tippuu tai jätän kokonaan käymättä kirpparilla. Katseita saan tästä, mutta en välitä. Nämä ovat nykyajan lapsia ja maailmaa muuttuu. Koko totuus lapsen elämästä ei kuitenkaan ole se puoli tuntinen, jonka joku vierestä kävelevä mummo näkee vaan kunhan itse tietää, missä menee kohtuus ja järkevä laitteiden käyttö. Meillä 2v on erittäin taitava käyttämään iPadia ja enemmän olen siitä ylpeä kuin häpeän asiaa.

 10. Anna kirjoitti:

  En usko että kyse on niinkään äidin taidoista, vaan lapsesta, miten onnistuu mukaan ottaminen/itsekseen leikkiminen ruuan tekemisen yhteydessä. Itelläni on ollut kaksi ihan samanlaista lasta, kokoajan sylissä ja lahkeessa. En antanut katsoa telkkarista, padia, en mitään. Ja ajoin itseni tällä toiminnalla lähes hulluuden partaalle koska meidän poikia ei saanut otettua mukaan (hasardeja!!) eikä leikkimään piirtämään EI MITÄÄN Ellen ollut itse kokoajan läsnä siinä.
  En näe mitään syytä kiduttaa itseään sillä tavalla, joten kaikki keinot käyttöön! Mutta tarkkana saa olla, että Ruutu ei koukuta ja valkoista liikaa aikaa lapsen elämässä. Tässäkin asiassa vanhemman hetkellinen vapaus tuo mukanaan lisää vastuuta – ruutuajan rajoittamisessa.
  Mutta kaikki lapset ovat erilaisia, kaikki tilanteet erilaisia ja kaikilla hyviä neuvoja ja sääntöjä. Ja kaikki tietää itse parhaiten miten omassa perheessä homma hoituu parhaiten niin, että kaikkien mielenterveys säilyy. Tsemppiä! PS. Nyt neljävuotias osallistuu jo ruoanlaittoon 🙂 sekin aika koittaa.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Ihana kuulla sun palaute kun itse et antanut katsoa vaikka oli vaikeaa. Nostan hattua sinullekin. Itse tosiaan valitsin tämän ”helpomman” tien. Ja kiitos tsempistä nimittäin välillä se iPadikään ei riitä vaan ainoa vaihtoehto joka sopii on äidin syli =)

 11. Mammali kirjoitti:

  Kantoreppu avuksi? Meillä aika saman ikänen touhukas lapsi ja kannan ergossa aina kun täytyy tietyt kotityöt saada tehdyksi.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Tuota käytän välillä tallitöissä. Meillä on kiddyn rinkka käytössä ja siellä poika viihtyy niin kauan kun touhuan ja kuljen. Mutta jos pysähdyn niin hän haluaa pois =)

 12. YAMK opiskelija kirjoitti:

  Hei!

  Perheblogien seuraajat, vastatkaa kyselyyn blogien vaikutuksesta ostokäyttäytymiseen.
  Kysely on osa YAMK-opintoja ja vastaaminen kestää n. 5 min. Kysely on avoinna 24.9.2017 saakka.

  https://www.webropolsurveys.com/S/FC0241C27C3A2B15.par

 13. 2 kirjoitti:

  Näillä varhaiskasvatusten ammattilaisilla ei taida olla omia lapsia.. ? meillä kattoo molemmat telkkaria, ei vaa mistää tulis mitää ilman. Tv padi tietokone..samoja kaikki! ? kysehän on töllötetäänkö niitä koko päivä ja onko aina vaa joku vempain nenän ees.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Samoilla linjoilla kanssasi.

  • Saakelin ammattikasvattaja kirjoitti:

   Vastaan tähän, vaikka vanha ketju jo onkin.
   Tällä ammattilaisella ainakin on lapsia. Useampiakin.
   Ruutu ei ole tärkeä itselleni, eikä näin ollen lapsillenikaan.
   Keittiössä vuoden vanha ei aloita harjoittelua veitsi kädessä. Hänelle annetaan kannuun vettä ja kulho, johon kannusta saa kaataa. Kauha jolla omaa kulhoaan sekoittaa.
   Jos oma keittiö ei ole vedenkestävä, voi veden sijaan antaa vaikka kuivia makaroneja tai näkkileivän palasia.
   Jos leikkaat ruokaasi kasviksia, voihan sille tenavalle antaa kulhoon kokattavaksi ja maistettavaksi myös niitä.
   Meillä lapset ovat tulleet myös melko nuorina mukaan hellan ääreen. Kaatamaan ja sekoittamaan. Vilkkaat pojat on saanut näin silmiensä alle ja mukaan puuhaan. Esimerkiksi leivotareseptit valitsen usein niin, ettei niissä ole teknisesti vaikeita vaahdotuksia tms. vaan mittaaminen ja sekoittaminen riittää. Mitatessa oppil samalla myös matemaattisia taitoja.
   Siivouksessa lapset ovat olleet aina mukana. Moppaaminenhan on useimman lapsen mieleen, joten meillä on ollut pikku moppeja ja sanoja jokaiselle omansa. Moppaamaan pääsee, kuin lelut ja muut tavarat on kerätty lattialta ja lattia imuroitu. Sillä aikaa, kun minä imuroin, keräävät lapset tyhjäksi jo seuraavaa huonetta. Moppaus on sitten palkinto tästä työstä. Hyvin on sujunut näin!

 14. Anna kirjoitti:

  Meillä 1v5kk ikäinen tytär. En anna katsoa kyllä mitään ipadia, joskus sylissä okalan joku youtube lastenlaulu video katottu. Pikku Kakkonen laitetaan telkkarista, silloin kun se siellä kerran päivässä näkyy ja aamulla lastenohjelmat mitä telkusta näkyy. Mutta ei muuta. Musta sen Ruuan voi ihan hyvin tehdä kun lapsi nukkuu tai voi antaa pienellekin lapselle jotai kapustaa tms , jolla saa kiinnitettyä huomion vähäksi aikaa muualle. Välillä meilläkin neiti enemmän mussa kiinni, mutta jos annan vaikka porkkanan niin jyrsii sitä itekseen vähä aikaa, Kunnes ruoka on uunissa /padassa yms! 🙂

  Ja lounaaksi teen yleensä niin ison annoksen että siitä riittää myös päivälliseksi tai sitten päivällisellä on esim joku keitto jne. .
  Meillä on semmoinen lukutoukka pikkuneiti, että välillä myös tykkää itekseen kirjoja lukea , niitä muutenkin paljon on luettu ja kirjastossa käysään usein ja on käyty jo kun hän oli ihan vauva. Mitä muuten sun esikoinen tekee sillä välin kun teet ruokaa,? Eivötkö lapset yhdessä touhua vielä ? Tsemppiä arkeen ja hyvää syksyä teihän perheelle !

  Onhan se vähän sumplimista, kuten tiskikoneen täyttö (ei helppoa, kun pientä kiinnostaa myös, mutta varmasti on parempiakin tapoja kuin ipad )

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   Mun mielestä tuo iPadin käyttö ei ole ollenkaan huono juttu. Kun se tapahtuu näin kuten meillä eli rajoitetusti.
   Mahtavaa että teillä toimii myös muut keinot. Meilläkin varmasti toimisi mutta minun mielestä tosiaan tämä on ihan hyvä keino.iPad on tätä päivää ja ihan ok että lapsi oppii sitä käyttämään.
   Esikoinen leikkii jo hienosti omia leikkejään tai ymmärtää olla häiritsemättä jos häneltä sitä pyydetään. Hän myös välillä osallistuu ruuan laittoon. Nyt lapset on alkaneet enemmän ja enemmän leikkimään ja touhuamaan yhdessä, mutta eivät vielä kovinkaan kauaa. Pian se muuttuu ja leikkivät varmasti pitkäänkin yhdessä

   • Se saakelin ammattikasvattaja taas kirjoitti:

    Se, mikä ruudusta tekee ”pahan” on sen passiivisuus.
    Samoin nopea tempo ja jatkuvasti inspiroiva virkkkeellisyyys. Tuleehan siinä lapselle tylsää kirjan ääressä, jos on tottunut vilkkuviin valoihin ja vaihtuviin ääniin.
    Lapsen hermosto vaan kaipaisi sitä rauhallisempaa menoa kehittyäkseen tasapainoisesti.

    Ei ole mitään perustetta sille, miksi lapsi tarvitsisi kelmeää ruudun valoa lainkaan. Edes sitä tuntia tai rajoitettua aikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.