Hae
Mari Valosaari

Äidin uusi poikaystävä, isän uusi tyttöystävä

Kerroin lapsille että on tulossa sekä poikaystävä että tyttöystävä. Hämmästynyt ilme lasten kasvoilla oli hyvin oletettava reaktio.

mari valosaari poikaystävä

Syy miksi tällaisesta halusin puhua on se, että meidän erosta on kulunut aikaa jo reilu yhdeksän kuukautta ja on hyvin luonnollista että jossain kohtaa kummallekin tulee uusia kumppaneita.

 

Lapset ottavat asiat paremmin vastaan, jos heitä niihin valmistellaan. Esimerkiksi aina kun meillä on ohjelmien katseluaika päättymäisillään, annan pienen varoituksen etukäteen ”kohta sanotaan ohjelmille hei hei” (tämä ”lapsellinen” lause on jäänyt päälle alkuajoista Milan kanssa) Näin ohjelmien loppuminen ei tule shokkina lapselle.

 

Samoin ajattelin nyt uusien kumppanien kohdalla. Parempi jo alkaa puhumaan, että sellaisia on tulossa, jotta se ei tulisi niin suurena shokkina. Just tänään en ole esittelemässä ketään lapsille poikaystävänä eikä Jontte tyttöystävää, mutta se päivä kuitenkin oletettavasti joskus tulee ja toivoisin sen menevän mahdollisimman hienovaraisesti.

 

Itse koin lapsuudessani shokin, kun yhtäkkiä äidille tulikin mies kylään ja hän alkoi viettämään siellä aina vaan enemmän ja enemmän aikaa. Muistan joskus kysyneeni äidiltäni: ”mitä tuo täällä tekee” kun kotiin tullessa huomasin miehen olevan meidän asunnossa.

 

Siinä vaiheessa, kun joku alkaa viettämään meidän kanssa aikaa pyrin keskustelun avulla tuomaan asian esille niin että tämä on hyvin normaalia ja että niin kuuluukin olla. Koska näinhän se kuuluu olla. Me molemmat Jonten kanssa ansaitaan olla vielä onnellisia jonkun toisen ihmisen kanssa. Suuri toive on että lapsemme hyväksyvät meidän molempien uudet kumppanit. Ja siinähän me vanhemmat näyttelemme suurta roolia, jos me olemme hyväksyväisiä ja ajattelemme positiivisesti toistemme kumppaneista, se tulee välittymään myös lapsiin.

 

Tänään kuulin myös ikävän tarinan jossa ystäväni lapsi oli nyt jälkeenpäin kertonut kuinka hän ei ollutkaan vihannut äidin uutta poikaystävää, vaan käyttäytyi sillä tavalla koska isä ei ollut tykännyt äidin uudesta poikaystävästä.. Ikävää, tämmöistä ei toivo kenellekään <3

 

Jos teillä siellä on jollain samanlainen tilanne niin suosittelen olemaan rehellinen ja avoin lapsille aiheesta, vaikka toisaalta enpä minä vielä tiedä onko se hyvä näinkään.. Jos sinulla on jakaa teidän kokemuksia aiheesta niin arvostaisin jos kirjoitatte niitä tänne kommentteihin <3

 

-Mari

5 kommenttia

 1. Logan kirjoitti:

  You are still beautiful as the first time I saw you 19 years ago. I have a great respect for you and also proud of you! Keep up the good work.

  BR
  _xoxo

 2. Mama kirjoitti:

  Samalla logiikalla hoidin itse myös. ”Valmistelin” lapsia (olivat n. 5-7v)
  etukäteen. Olin mm. Kertonut joitain asioita tästä miehestä. Esim missä asuu, ym pieniä juttuja joita lasten oli helppo sisäistää. Sitten kun tapasivat, oli jo ”tuttu” jollain tasolla.
  Ennen ko. miehen astumista lasten elämään, olin kertonut jo aiemmin että äidillä voi joskus olla uusi poikakaveri jne. Nää asiat tapahtui suunnilleen kuukauden aikajanalla ja tuntui että oli sopiva tahti omaan elämäämme.

  • marivalosaari kirjoitti:

   Tuo on aika hyvä että kertoo itse miehestä/naisestakin jotain jo etukäteen. Ihana kuulla että toimi myös teillä <3

 3. Ville kirjoitti:

  Uusioperheen jäsenenä muutamia omia huomioita ja ajatuksia:
  – Kannattaa heti tuoda ilmi, että uusi ihminen ei ole korvaamassa tai syrjäyttämässä isää tai äitiä. Uuden tulokkaan kannattaa puhua lapselle siitä toisestakin vanhemmasta kunnioittaen ja tukien sitä suhdetta.
  – Lapselle uuden ihmisen muuttaminen taloon voi olla hämmentävä tilanne, ja lapset reagoivat eri tavalla. On myös hyvin tavallista että lapsi reagoi eri tavalla kun oma vanhempi on paikalla tai poissa. Tärkeintä on antaa lapselle tilaa ja aikaa. Normaaleja käytöstapoja voi vaatia, mutta ketään ei voi pakottaa tykkäämään kenestäkään. Mikäluitämä uusi perheenjäsen teoillaan ja käytöksellään osoittautuu turvalliseksi ja luotettavaksi, lapsikin hänet ennen pitkää hyväksyy. Toisilla se tapahtuu heti ja toisilla voi mennä melko pitkäänkin. Lapsen mielipiteitä ja tunteita pitää arvostaa ja kertoa että niissä ei ole mitään hävettävää. Pakottamalla ei tule kuin traumoja.
  – Parhain tilanne on se, että uusi kumppani tulee toimeen exän kanssa ja lapsi näkee että he eivät ole toistensa kilpailijoita.
  – Ensivaikutelmaan kannattaa panostaa siten, että uusi kumppani on oma itsensä. Lapsilla on hyvä kyky havaita esittäminen, mielistely yms. Kun alussa kohtaa lapsen aidosti ja kuuntelee lasta, lähtee uusi suhde heti alusta oikeille raiteille.

  Terveisin, Milan entinen lto. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.