Hae
Mari Valosaari

Rusinagate jatkuu

Hetki sitten tuli kiellettyä rusinat Milalta hetkeksi kokonaan kun niistä tuli kova kiukku au pairillemme. Se kannatti.

Ja aiheesta kirjoitti tänään iltasanomat kun eilen tapasin toimittajan Nestlen tapahtumassa.

Voit käydä lukemassa jutun tästä

ja tiedoksi että ranchilla kaikki hyvin eikä rusinoiden takia ole tarvinut enää taistella =)

Muista asioista kyllä kuitenkin kuten lasten kanssa on tapana. Minä olen aika ”ankara” kasvattaja. Tai en ehkä ankara vaan johdonmukainen. Ja olen sellainen että ”uhkailen” vain asioilla jotka oikeasti voin pitää. Ja jos jokin asia kielletään niin se myös pidetään kiellettynä.

kuva Kaks Plus lehdestä, kevään ulkoilumuotia

kuva Kaks Plus lehdestä, kevään ulkoilumuotia

-Mari-

0 kommenttia

 1. Opettaja kirjoitti:

  Älytön meininki sulla! Kaksivuotias ei voi ymmärtää tuota rusinarangaistusta! Mistä tiedät, oliko hänellä ikävä sinua ja se kulminoitui niihin rusinoihin? Tyttäresi ei osaa sanoa sinulle puhelimessa eikä muutenkaan, että on äitiä ikävä! Eikä hän ymmärrä tosiaan sitäkään, että puhelimessa annetaan rangaistus ja että se tulee vielä kiukuttelusta! Lapsen täytyy saada näyttää myös kielteisiä tunteita! Sinä olet se henkilö, jolle hänen pitääkin voida kiukutella. Vaikka jäähy olisikin, niin ei kaksivuotiaalta kielletä mitään viikoksi! Ei hän ymmärrä myöskään tuota viikon käsitettä! Olet ihan pihalla, lue kirjoja tai opiskele alasta lisää, ihan jo lapsesi vuoksi! Puhuuko au pairinne suomea? Aika tiukan stressin alle lapsesi laitat, jos hän on tuossa iässä vieraankielisen au pairin kanssa kahdestaan! Ja au pair on lisäksi ollut vasta noin vähän aikaa teillä… Rajat ja kuri pitää olla, mutta olet kyllä mielestäni kohtuuton, *kun ottaa lapsen iän huomioon*. ”Jos rupeat kiukuttelemaan ja teet väärin, niin joudut jäähylle.” -mainittiin myös lehden tekstissä. Muista tosiaan, että lapsen täytyy tehdä oikeasti väärin, pelkästä kiukuttelusta ei pitäisi rangaista. Jokaisella on oikeus olla eri mieltä ja näyttää kiukkunsa (kunhan se tosiaan pysyy niissä rajoissa ettei mitään satu jne). Tuntuu että sinulla on murrosikäisen menetelmät käytössä parivuotiaan kanssa. Parivuotiaan kanssa rajoista joutuu vielä joustamaan silloin tällöin. Kaikkea hyvää, viisautta ja älyä elämäänne! PS. Lapsellenne tulee uhmaikä noin vuoden kuluessa eli lisää on luvassa.

  • noora kirjoitti:

   Hei haloo!! Ei lapsia kasvateta kirjoja lukemalla! Jokainen lapsi on erilainen ja parhainten sen lapsen tuntee omat vanhemmat!! Kyllä te opet ootte…

   • Opettaja kirjoitti:

    NOORALLE: niistä kirjoista löytyy aika hyvää tutkimustietoa ja kokemuksia ihan kaikenlaisten lasten kasvatuksesta eli ei siellä neuvota vain yhtä tapaa! Ja tietoa voi sitten myös hakea sen oman lapsen tilanteen mukaan jos sattuu olemaan jotain tiettyä taustalla. Siinä olen kanssasi samaa mieltä että kirjoilla ei kasvetata vaan niistä saatavalla tiedolla, jonka jokainen opettaja tai vanhempi voi siis muokata siihen omaan lapseen soveltuvaksi tavaksi toimia.
    Tässä tapauksessa voisi esim. perehtyä paremmin siihen 2-vuotiaan maailmaan, että millaisia asioita sen ikäinen voi ymmärtää, millaisia yhteyksiä ja merkityksiä tuon ikäinen asioille antaa, miten käsittää asioita ja tätä maailmaa jne. Siitä ymmärtää mm. sitten sen, että esimerkiksi viikon rangaistus tai aiempaan käyttäytymiseen vetoaminen (kiukuttelit silloin tietyn asian takia tietylle henkilölle) on tuon ikäiselle aivan liian pitkä. Lapsia ei voi kasvattaa jokaisessa iässä samalla tavalla, siihen sitä osaamista ja herkkyyttä vaaditaan 🙂

    • Ope jatkaa kirjoitti:

     Ja Mari on aivan varmasti upea ja hyvä äiti, paras lapselleen ja terveellisten elintapojen ym osalta keskivertoa parempi, siitä tässä ei ole kyse 🙂 Mutta tiettyjä juttuja kannattaa miettiä tarkkaan. Jos kiukuttelusta ja rusinoista tulee kieltoa ja siitä muistutetaan vielä myöhemminkin, niin mitä tulee sitten myöhemmin ”vakavemmista” jutuista? (Ja ei, en odota vastausta kysymykseeni.)

     • Kasvatussadness kirjoitti:

      Joo, tätä en halua edes ajatella… 🙁

  • Mustapää kirjoitti:

   Hyvä Opettaja! Lapsen kannalta todella mielivaltainen tilanne. Hän ei voi mitenkään yhdistää rusinoita ja kiukuttelua. On yksi asia olla ikävä lastaan kohtaan ja kokonaan toinen julistaa julkisissa medioissa kuinka erinomainen on. Joidenkin sitä pitää päteä jopa lasten rankaisemisessa! Ja Opettaja on siinä oikeassa, että näistä asioista löytyy tutkimustietoa, vaikka joku mari valopää toista väittää. Kts. esim. IS lastenpsykiatri tänään.

   • Annatar kirjoitti:

    Opettajan kirjoitus on todella hyvä! Sanoo asiasta kaiken mitä itsekin haluaisin sanoa. Ehkä ei ole niin hyvä idea Mari että tällaista blogia pidät ja lastenkasvatuksesta kirjoitat kun olet oikeasti noin pihalla. Jo neuvolat ja muut vastaavat vapaehtoista lapdityötä tekevät järjestöt jajavat hyviä oppaita lasten kehitystasosta, jos et laajempia kokonaisuuksia jaksa lukea.

 2. Hanna kirjoitti:

  Esikoisella voi tulla kiukuttelua muuttuneesta elämäntilanteestakin. Au pair ja pikkusisarus tulossa yms. Siinä on jo paljon tunteita käsiteltäväksi pienelle. Tsemppiä koko perheelle ja ihanaa kevättä!

 3. Opettaja jatkaa kirjoitti:

  Ja nimenomaan, ei niitä rusinoita olisikaan pitänyt antaa, sitä en tarkoita vaan sitä että rangaistusta tuosta ei olisi pitänyt tulla eikä muustakaan (rajojen sisällä tapahtuvasta) kiukuttelusta.

 4. Natsi kahelle kirjoitti:

  Voihan rusinat 😀 Pikkusen tuntuu käyvän tunteisiin joillain.. Luulin lehtijuttuu eka vitsiks…

  T. toinen rusinanatsimutsi!

 5. Saajapitääkasvattaa! kirjoitti:

  Hei kaksivuotias ymmärtää kyllä jo ihan valtavasti asioita! Jos ei ole pumpulissa kasvatettu ja jätetty puhumatta lapselle. Ehkä Mari tuntee lapsensa paremmin, kuin sinä ensimmäinen kirjoittaja, joka niin kärkkäästi kritisoit. Ehkä Mari tietää kyllä, mitä hänen lapsensa osaa ilmaista/ymmärtää parhaiten!

  • Tapaus Rusina kirjoitti:

   No joo sinähän olet lastenpsykiatri ja tiiät! Haha kyllä paska temppu kasvattaa siten mihin kehitys ei vielä riitä. Mut jos haluu laosesta tunnevammaisen neurootikon, siitä vaan…

 6. Johanna / Eau de Cologne kirjoitti:

  Rusinagaten innoittamana kirjoitin vanhemmuuden ”vaikeudesta” omaan blogiini 🙂

  http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/eau_de_cologne/miten_kasvattaa_lapsi_oikein

  • Lopeta blogisi Mari kirjoitti:

   Tässä toinen joka kannattaa natsismia kaksivuotiaalle! Menee kysymään omalta lapseltaan millainen äiti on ja omakehu haisee!

 7. Nimetön kirjoitti:

  ”Ensimmäinen lapsi kasvatetaan kurilla, toinen rakkaudella” sanotaan.

 8. Mirkku kirjoitti:

  Hah ha voihan rusinagate 😀 Kylläpä kauhea haloo kun kieltää omalta lapselta rusinat! On tämä maailma. .. Miten sinä Mari jaksat niellä tämän soopan?

 9. Ulla/unelmien elämistä kirjoitti:

  Huoh. On ihmisillä kyllä mahtavat elämät, kun on aikaa puida toisten rusina rangaistuksia, ei voi muuta sanoa:D
  Oot kyllä rautainen nainen, kun jaksat kritiikkiä joka tuutista kuunnella, varmaan olis kumminkin VÄHÄN oleellisempiakin asioita mietittävänä kuin rusinat.
  Tsemppiä!!!

 10. Minttu kirjoitti:

  Ensimmäinen kurilla, toinen rakkaudella, kolmatta ei edes yritetä, sanoi mun mummoni aikoinaan 😀 mä en olisi itse noin pitkäksi aikaa antanut kieltoa, mutta ehdottomasti jos on raja laitettu niin paras siitä on nyt pitää kiinni. Mä olen nykyään perhepäivähoitaja, mutta alunperin olin nuorisotyöntekijä, ja arvatkaa miten ihania v***upäitä niistä kullanmurupullamössöipanoista tulee kun niillä ei ole kotona mitään rajoja tai kunnioitusta opetettu missään vaiheessa. Erityisesti tässä työssä, puistojen hiekkalaatikoilla ja muutenkin liikkuessa, huomaa johdonmukaisuuden tärkeyden. Sori, mutta ei tuu hommista yhtään mitään 4-6 lapsen kanssa liikkuessa (ikähaitari 1-10v, osa omia ja osa hoidossa), jos ei ole tasan tarkkaan selvä jo 2-vuotiaalle että kun mä sanon että tehdään näin, niin sitten niin tehdään ihan taatusti. Tiedän, että joillekin yhden kanssa tuskaileville se on raskasta katsottavaa, ei ole nimittäin ihan harvinaista että joku tulee suoraan kysymään että miten sä onnistut tossa kun mä en saa tätä yhtäkään tottelemaan. No, olinhan mäkin yhden äitinä aika noviisi, mutta kiitos sen entisen ja silloisen työurani, olin hyvin selvillä millaisia lapsia haluan kasvattaa, ja se nyt vaan ei ole aina kivaa. Aikuisuus nyt ei muutenkaan oo aina kivaa, on kaikkia tyhmiä tiskivuoria ja pyykkikasoja ja sellasta, mikä on pakko hoitaa ennemmin tai myöhemmin. Yleensä nekin on helpompi hoitaa ennen kuin on hirvee nälkä ja huomaa ettei oo yhtään puhtaita astioita, tai pitäisi kiireellä lähteä johonkin ja huomaa siinä vaiheessa että kaikki vaatteet onkin pyykissä… Samoin lasten kanssa, mitä aiemmin se tuttu ja luotettava, turvallinen auktoriteetti on olemassa, sitä helpompaa sen lapsen on kasvaa ja tulla kasvatetuksi siinä rinnalla.

  • Lempeä kasvatus ei ole vapaata kasvatusta kirjoitti:

   Ehkä niitä v#ttupäitä, jotka eivät osaa kunnioittaa toisia ihmisiä tai käytöstapoja, tulee niistä lapsista, jotka ovat saaneet saman mallin kotoa, ”mitä väliä lapsen tunteilla on, minä olen vanhempi ja määrään sinua”. Jos lapsen kasvattaa lempeydellä kunnioittamaan muita ihmisiä ja muiden rajoja ja rakastamaan myös itseään, niin ehkä ne opit säilyvät myöhemminkin. 🙂

 11. Mami kirjoitti:

  Peukut sulle Mari =) Ihanaa kevättä ja kesän odotusta sinulle ja perhellesi =D

 12. tirppa kirjoitti:

  Voihan rusinat! Ihan oikein on toimittu, jos rusinoista oli tullut kiukuttelun aihe. Meillä ”kiellettiin” sokeriton mehu välipalalta, kun poika 2v alkoi rääkyä sitä joka tilanteessa eikä muut juomat kelvanneet. Se ei siis hetkeen ollut vaihtoehto ollenkaan ja oppi olemaan vaatimatta sitä.

 13. Signe kirjoitti:

  Suomessa oli tapana rangaista lattialle laskeneita koiria milloin piiskaamalla milloin hakkaamalla. Asiaa ei auttanut vaikka kokeneemmat koiratutkijat ja -kasvattajat valistivat, ettei koiran muisti riitä yhdistämään pissaamista ja rangaistusta. Näkyypä täälläkin kaikenlaista asuantuntijaa, joiden mielestä kaksivuotiasta pitää rangaistuksin kiukuttelusta vierottaa. Hyvä että lastenosykiatri lausui IS:ssä kuinka mieletön tällainen asenne on. Kaksivuotias ei yhdistä kiukuttelua ja rusinarangaistusta, koska hänen kehitystasonsa ei riitä siihen. Mutta tällainen natsimeininki auttaa kyllä lasta kasvamaan kieroon, kuten IS:n psykiatri kertoo. Ikävä että kaksplussallakin on tällaisia häiriintyneitä blogisteja, jotka antavat esimerkin lapsia kohtaan todella epäreilusta kasvattamisesta.

 14. www kirjoitti:

  Hyvä Mari! Kannattaa jatkaa samalla linjalla! Tämän päivän opettajat ja lastenpsykiatrit tuntuvat olevan omassa kuplassaan… Mahtaako olla omia lapsia monta heillä? En itsekään anna kiukuttelevalle lapselle palkinnoksi herkkuja. Tervettä järkeä kannattaa käyttää. Aurinkoista kevättä!

  • Pesunkestävä kirjoitti:

   Kyllä opettajilla ja psykiatreilla on itselläkin lapsia, yllätys yllätys. Rangaistuksen idea on se, että sen saaja ymmärtää mistä on kysymys. Ei tässä ollut noin yksinkertaisesta asiasta kysymys, kuin että annetaan herkkuja kiukuttelevalle, vaan siitä, että kiellettiin pitkältä ajalta rusinat koska oli joskus muinoin kiukutellut. Kyllä luotan lastenpsykiatriaan siinä määrin, että tuollainen syy-seuraus -suhde on kaksivuotiaalle käsittämätön. Ei taida www olla mikään kovin iso asiantuntija itsekään.

 15. Mimmi kirjoitti:

  En ole aikaisemmin blogiisi kommentoinut, mutta nyt on kyllä pakko. Mari älä välitä näistä kritisoijista! Jokainen kasvattaa lapsensa miten parhaaksi näkee, eikä toisen haukkuminen auta asiassa laisinkaan! Myöskin kuinka moni teistä on ollut kuulemassa Marin ja Milan keskustelun?? Niinpä, eli miten voitte tietää mitä tilanteessa on tapahtunut, kun tekstin välityksellä ei voi kaikkea kertoa..

  Luota itseesi lapsesi vanhempana, ja kasvata häntä niin kuin parhaaksi näät! Tsemppiä tulevaan ja hyvää jatkoa 🙂

  • Antifascist kirjoitti:

   Ei sillä ole väliä mitä on kuultu, kun tämä pöntto julkisesti kirjottaa, saa siihen kai reagoida. Marilla ei oke selvästikään eväitä antaa kasvatusneuvoja julkisesti. Sitäpaitsi natsit kiduttivat ja murhasivat miljoonia. Kuka ylpeilee sillä että on natsiäiti. Taitaa olla tosiaan hakusessa tämä homma…

 16. Eloveena kirjoitti:

  Natsiäiti!

 17. Connected kirjoitti:

  Lastenpsykiatrin kommentti IS:ssä oli hyvä! Ei taida Marin kantti riittää vastata siihen. Kaikenlaista kirjoittajaa meille esimerkkiä rupeaa antamaan.

 18. Nimimerkki kirjoitti:

  Teetkö Mari mitään kivaa lapsesi kanssa vai onko hän sinulle pätemisen välikappale, pikku esine jota määräät mielivaltaisesti ja esittelet häneltä kysymättä muotikuvissa? Ai niin, unohdin että hän on lapsi ja saat tehdä hänelle mitä haluat.

 19. Sara kirjoitti:

  Mietin pitkään kannattaako tunkea päätä tähän soppaan mutta tungempa nyt. Tuskimpa kukaan on suuttunut siitä että lapselta nimenomaisesti on kielletty rusinat. Suurin ihmetys itsellänkin on että miten voi kaksi vuotiasta rangaista tunteiden näyttämisestä=kiukuttelusta. Toivottavasti asenne ei jatkuvasti ole että lapsi saa näkyä mutta ei kuulua. Johdonmukaisuus ei liity mitenkään siihen että lasta ei opeteta käsittelemään niitä tunteita eikö sanoiteta mikä tämä kyseinen tunne on. Onko edes mitenkään mahdollista että kiukuttelu johtuu siitä että lapsi joutuu viettämään aikuisen seurassa aikaa joka ei ymmärrä häntä.. Jokainen toivottavasti tekee parhaansa lasten kasvatuksessa mutta harva osaa ajatella että mistä se lapsen kiukku aidosti kumpuaa. Kaikkea hyvää teidän perheelleenne.

 20. Sadenainen kirjoitti:

  Ei sun Mari tartte uskoa lastenpsykiatreihin, sä olet varmasti viisaampi kuin sadoissa yliopistoissa tunnollisesti ja huolellisesti asiantuntijouden toimesta toteutettu tutkimustyö! Lapsi vaan hiljaiseksi ja tahdottomaksi, sillä tavalla hyvä tulee. Kaikille blogin lukijoille ilmaiset rusinat korviin!

 21. Kia kirjoitti:

  Miettikää nyt kaikki rusinamutsit, kuinka haastava tilanne kaksivuotiaalle on olla lastenhoitajan kanssa, joka ei edes ymmärrä mitä yrität sanoa! Ei mikään ihme, että vähän kiukuttaakin. Aika pervoa on, että äiti sitten julkusesti ylpeilee, miten hienosti on lastaan rangaissut! Hyvä, että IS:n psykiatri edes lausui muutaman järjen sanan.

  • Huoh kirjoitti:

   Hyvä se on lapsen oppia olemaan tekemisissä kaikenlaisten ihmisten kanssa ja oppia kunnioitusta muita ihmisiä kohtaan. Nykysin näkee ihan liikaa huonokäytöksisiä ja pumpulissa kasvaneita lapsia, joille vanhemmat eivät uskalla asettaa minkäänlaisia rajoja. Onko hyvä opettaa lapselle, että tahtonsa saa läpi kun kiukuttelee tarpeeksi? Ei se pieni lapsi mitään elinikäisiä traumoja kanna siitä ettei vähään aikaan rusinoita saanut. Hyvät vanhemmat tuntevat lapsensa ja tietävät mikä tehoaa parhaiten turha siitä muiden on kitistä. On niitä pahempiakin ja oikeasti kamalia kasvatustapoja kuultu.

   • Seesami kirjoitti:

    On eri asia opettaa lapselle ettei saa kiukuttelemalla tahtoaan läpi kuin rangaista lasta kiukuttelusta tavalla jota lapsi ei oikeasti ymmärrä. Valosaari on ihan ihan pihalla. Pieni lapsi oppii tuollaisesta rusinarangaistuksesta lähinnä sen, että läheiset on mielivaltaidia ja toisia pitää manipuloida.

    • Huoh kirjoitti:

     Ootko sä aina saanut tahtos läpi? Kyllä mä ainaki muistan, että kun tarpeeks kiukutteli niin ei kyseistä asiaa enään tullutkaan enkä ole siitä yhtään traumatisoitunut. Päinvastoin olen ihan kunnollinen ihminen ja tiedän mikä on oikea tapa toimia. Ei tästä mitään tule jos jokainen pelkää asettaa rajoja lapsilleen.

     • Huoh kirjoitti:

      Enkä oikeesti ihmettele yhtään miks nykysin kasvaa niin hirveitä pentuja ku lukee näitä teiän kommentteja siitä kuinka mitään ei saa kieltää ja laps suurimpiirtein traumatisoituu kun ei saanut hetkeen rusinoita :’D voi elämä..

     • Voi sua kirjoitti:

      No kuule Huoh et taatusti muista mitä sulta kiellettiin 2-vuotiaana! Buahhahhahhaaa!

     • Salli kirjoitti:

      Jeps HUOH tuskin muistat kaksivuotiaana kokemaasi, ja juuri siitä tässä on kysymys.

     • .. kirjoitti:

      Mistäs tiedätte vaikka muistaisinkin?

     • Itiootti kirjoitti:

      No mistähän?

     • ? kirjoitti:

      Eli et voi tietää.

     • Minä taas kirjoitti:

      Et oo tosissas????????? No joo, olet sit aika ihme tapaus psykologiassa, jos muistat kaksivuotiaana kojemiesi rangaistusten syy-seuraussuhteet. Huutonaurua.

   • Seesami kirjoitti:

    Lastenpsykiatri sanoo selvästi Iltasanomissa, ettei kaksivuotias kykene ymmärtämään tällaista rangaistusta. Täällä vaan jotkut lyö päätään seinään. Kyllähän se koirakin puhumaan oppii, kun vaan tarpeeksi lyödään, vaikka miten ei jehitystaso riitä.

    • Haha kirjoitti:

     Joo ja ku lastenpsykiatri niin sanoo nii sehän pitää aina paikkansa!!! Omaa järkee ei saa yhtään käyttää tai muutenkaan toimi ilman ”ammattilaisen” mielipidettä tai googlea.

     • Voi sua kirjoitti:

      Joo, kyllä myös koiratutkijat sanoo, ettei koira opi puhumaan, mutta joo, kun mä tarpeeks uskonm nii varmaa oppii. Mitäs nyt nousta asiantuntijoista. Kyllä koira käsittää ku mä vaa sanon kyllä käsittää ku uskon äh kohta se puhuu…….

     • . kirjoitti:

      Ja kyllä minun tuntemani 2 vuotiaat ihan hyvin ymmärtävät mikä on oikein ja mikä väärin ja osaavat sen mukaisesti käyttäytyä. Jos vanhemmat lapsiaan tyhminä pitävät niin kai ne myös sellaisiksi kasvaa.
      Mutta mikäs siinä jos ei osata enään kasvattaa omia lapsia ilman koulutuksen käyneen mielipidettä. Sekään kun ei tarkoita että yksi tutkimus pätee jokaiseen lapseen.

     • Huohhh kirjoitti:

      Ja se sun koiras ei opi puhumaan vaikka sitä kuinka hakkaisit eli sinänsä harvinaisen paska vertauskuva.

     • Anna mun kaikki kestää kirjoitti:

      Kyllä lapsi ymmärtääkin, että vanhempi on tyytymätön jne. Tässä ei ole kysymys siitä, ymmärrä jo. Siis pliis. Kyse on siitä, ettei lapsi muista aikaisempaa käytöstään – tunteja, päiviä sitten eikä käsitä sitä, että rusinakielto johtuu tuosta aikoja sitten tapahtuneesta käytöksestä. Siis miten kaksivuotias voisi käsittää kun selvästi sinäkään aikuinen et käsitä edes rautalankaa vääntämällä :D.

     • Niimpä anna mun kaikki kestää kirjoitti:

      Hahah siis miksei lasta saa opettaa? Mitä sillä on väliä jos se ei sitä muista xD miten voitte vetoo siihen et se traumatisoituu siitä jos sei edes sitä sitten muista jälkeepäin? Mikä sulta meni ohi.

     • Anna mun kaikki kestää kirjoitti:

      Ei tässä kukaan ole traumatisoitumisesta puhunut, lastenpsykiatri sanoi jotain sinne päin, että lapsi oppii tällä tavalla vääränlaisia vuorovaikuttamisen keinoja joista voi olla hänelle haittaa myöhemmin. Tässä nyt on tällainen fitnessäiti, jonka pitää kontrollifriikkiyttä kohdistaa pieneen lapseen. Minua pistää silmään kovasti, miten tunteettomasti blogisti suhtautuu siihen, että lapsi kiukuttelee ventovieraan vuerasta kueltä puhuvan ihmisen vuoksi.

     • Joo o kirjoitti:

      Niin lapsi kiukutteli rusinoista ja tekstin mukaan Mari ei pidä sitä soveliaana tapana osottaa haluavansa rusinoita ja siksi tämä kielto. Lapsi myös halusi rusinoita ennen ruokaa joka ei ollut ok eikä kiukutellut siksi että aupair puhuu englantia. Mutta jokaisella on omat tapansa eikä kaikkee tartte ylianalysoida.

     • Apua kirjoitti:

      Onko sull oikeesti älyssä jotain vikaa? Kysymys ei ole siitä, että lapsi kiukutteli, eikä siksi saanut rusinoita, vaan että tämä umpeloäiti luulee, että lapsi ymmärtää ja muistaa kiukutelleensa joskus ja käsittää että rusinat kielletään viikoksi (2-vuotias ei esim käsitä mikä on viikko) sen takia. Lapsi ei hahmota näin monimutkaisia ketjuja.

     • Ttttt kirjoitti:

      Ei mun älyssä mitään vikaa se ei vaan jaksa ymmärtää tollasia mielensäpahoittajia. Oli lapsi kaks tai viisi vuotias olis ihmiset silti vetäny tästä jonkun paskanmyrskyn.
      Se kiels rusinat lapselta hetkeks, kaatuuko sun maailmas siitä?

     • . kirjoitti:

      Ja tarpeeks usein ku samasta asiasta kiukutellaan ja sama asia kielletään niin kyllä se sinne lapsen muistiin menee?

     • Apua kirjoitti:

      Ei kaadu mun elämä ei, mutta pidän ihan sairaana ihmistä joka intopinkeenä esittelee blogeissa ja lehdissä näitä kaksivuotiaan rangaistusmetodeja. Mutta fitness on kontrollia, ja kun pää ei ole kunnossa yltää kontrolli vääriin asioihin. En ole aikoihin kuullut, että kaksivuotiaan kasvatuksessa eangaustukset olisfomennaisimpia. Ja ihan vaan nyt että varmasti ymmärsit: käytin sanaa rangaistus. Rangaistus. Kaksivuotias.

 22. Hahahahaha kirjoitti:

  Tää on taas tätä aikaa ku ihmisten pitää kaikesta itkee. Voi elämä lapsi ei saanut rusinoita hetkeen sai varmaan elinikäset traumat!!!!!

 23. Hihihihi kirjoitti:

  Musta olis kyllä kiva lukea jotain mukavaa blogia Kaks Plussasta kuin jonkun ihan pihalla olevan mutsin itsekehuista hölynpölyä. Tätäkin rusinajuttua on editelty kuin se llisi jokin suurempikin kasvatuksellinen saavutus.

 24. Äiti -64, 3 lasta kirjoitti:

  Noh, mielestäni todellinen kasvatus on vasta edessä. Minusta kaikessa on hyvä yrittää löytää kultainen keskitie. Ja kyllä ne lapset sitten myös opettavat ajanmyötä. Aikoinaan minulle yksi työkaveri sanoi, että pienet lapset pienet surut, isot lapset isot surut. Ehkä toi rusinakiukuttelu nyt ei ollut niin vakavaa. Lapset kokeilevat rajojaan aina ajoittain. Kieltää voi ja olla antamatta periksi, mutta jos lapsi osaa ottaa siitä opikseen ja pyytää seuraavaksi nätisti niitä rusinoita niin eikö silloin voisi äitikin nöyrtyä ja antaa niitä ja kehua, että kun osasit noin nätisti pyytää niin toki saat

 25. Nolottaa teidän käytös kirjoitti:

  Milloinkos sitä lapsi käytöstavoille oppisi jos ei jo pienestä? Ei se ainakaan teini-iässä enään tehoa jos kasvatus laiminlyönti on tapahtunut jo alusta asti.
  Kyllä saa taas ihmetellä miten ihmiset jokasesta asiasta jaksaa keksiä jotain väärää vaikka tuollaisia kasvatustapoja ollut tiedosaa jo KAUAN.

  • Sirje kirjoitti:

   Lapsia on lyötykin historiassa tosi KAUAN mutta ei se todista että on hyvä metodi.

   • .. kirjoitti:

    Onko joku puhunyt lapsen lyömisestä vai onko sulla lukihäiriö?

    • Edes taas kirjoitti:

     Tiedossa kauan… tämä oli kriteeri!

     • Tiedoksi kirjoitti:

      Niin? Oliko sulle vai joku yllätys että lapsia kasvatetaan erilaisilla menetelmillä nykysin eikä me välttämättä ole ainoita oikeita.

 26. Huoh.. kirjoitti:

  Enkä kyllä yhtään ihmettele miks nykysin kasvaa niim huonokäytöksisiä lapsia ku lukee näitä kommentteja siitä miten ei mitään saa kieltää ja laps tyylii traumatisoituu kun sai rusina kiellon :’D voi elämä..
  Eikös se oo ihan selvää kaikille että parhaiten oppii pienestä pitäen.

  • Positiivi kirjoitti:

   Missä olet tavannut tälkaisen määrän huokokäytöksisiä lapsia? Miten olet laskenut että heitä on enemmän kuin ennen? Minä tunnen ainakin todella paljon hienoja nuoria. Bloginpitäjä on pihalla.

   • . kirjoitti:

    Kiertelen työkseni paljon päiväkoteja monen vuoden takaa ja kyllä huomaan eron jopa parin vuoden takaiseen.

    • Rusinakorva kirjoitti:

     Ja tulit sitten siihen lopputulokseen, että rusinat pitää kieltää 😀

     • Haha kirjoitti:

      Sanoinko niin? Tietääkseni puhuin siitä että nykyisin on hyvin huonosti käyttäytyviä lapsia ja sen olen itse nähnyt. Sinä ja sinun rusinat ei liittyny aiheesee mitenkään.

    • Rusinakorva uudestaan kirjoitti:

     Lapsia kasvatetaan ja heitä pitää kieltää. Se on selvä. Mutta että joku on näin innoissaan kaksivuotiaan rankaisemisesta kuin bloginpitäjä, on kieltämättä pysäyttävä aihe. Tulee oikeasti paha olo moisesta. Varsinkin jos yhtään on ammattitietoutta kasvattamisesta, ja tietoa mitä lapsi oikeasti tuossa iässä ymmärtää.

     • Kyllä kirjoitti:

      Varmasti on hyppinyt seinillä ilosta rankaisemisen jälkeen.

 27. Johanna kirjoitti:

  Linkkaatko Mari tähän tuon IS:n tämän päiväisen jutun, syntyy selkeämpi kuva mitä noista sinun rangaistusmenetelmistä ollaan mieltä. Kaikki pätee tavallaan, toiset lasten rankaisemisessa!

 28. Pumpuli kirjoitti:

  Voi rusina, mikä soppa! Olen seurannut tilannetta ihan siitä ekasta postauksesta ja silloin jo toivoin, ettei ihmiset rupea tästä vääntämään liikaa. Haluan toivoa kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi sekä hurjasti voimia ja tsemppiä loppuraskauteen!!

  • Anna Ahven kirjoitti:

   Blogisti kirjoittaa ja hekumoi ja antaa haastatteluja kaksivuotiaan RANKAISEMISESTA. Ei kasvattamisesta, kieltämisestä, ohjaamisesta vaan rankaisemisesta. Sen pitäisi soittaa hälytyskelloja arvon lukijat.

  • Mari Valosaari kirjoitti:

   <3

 29. Äityliini kirjoitti:

  Meistä jokainen hinkuaa julkisuutta tavallaan. Tämä Mari tekee sen kaksivuotiaan rankaisumenetelmiä kehittämällä. En itsekään seurannut lastenpsykiatreja kasvattaessani, mutta jotenkin yritin ajatella mitä lapsi kulloinkin käsittää. Eikä tosiaan noin pienellä lapsella tullut ihan päällimmäiseksi nuo rankaisumenetelmät. Marihan valistaa miten lapsi voidaan eristää portaikkoon ja kaikkea muuta, ja vielä oikeasti kehuskelee asialla. Miettikää oikeasti, mitä luette, vai ettekö ymmärrä lukemaanne. Suhtaudun myös todella nihkeästi äiteihin, jotka tuovat lapsen julkisuuteen: lapsihan ei siinä saa itse päättää asiasta ja kuvat ovat ikuisesti internetissä. Nyt esimerkiksi tämän lapsen kuvat yhdistetään tähän paskagateen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.