Hae
Mari Valosaari

Apua, mulla menee 6 kananmunaa päivässä -saisi mennä KUUKAUDESSA

Hupsista, VAIN 6 kananmunaa kuukaudessa.

Kananmuna Mari Valosaari

 

Mun rajoitetun ruokavalion johdosta kananmunia menee vähintään 6 PÄIVÄSSÄ. Mun ruokavaliosta on poissa mm viljat, peruna, riisi, sokeri.. eikä siihen kuulu myöskään maissi, hirssi, tattari tms..  Kuulostaa helpolta eikö, heh heh

WWF julkaisi tänään ilmastoystävällisen ruokasuosituksen ja minä en muuten noudata sitä juuri lainkaan. Voit käydä lukemassa koko artikkelin ylen sivuilta

Mutta kieltämättä tämä pisti kyllä miettimään. Kananmunia tuskin tulen pois jättämään, mutta kasvis puolta lisään miellelläni.

Broileri olis kuulema lihoista paras, mulle tarjottiin vastikään Kalkkunaa kotiintoimitettuna.. Oiskohan se myös ok? ehkä.

Kuinka paljon teillä ajatellaan ilmastoa ruoka valinnoissa?

-Mari

 

13 kommenttia

 1. Tanja kirjoitti:

  Heippa, itse olen hieman huono ottamaan kantaa tuohon kananmuna kysymykseen sillä kotoonta löytyy omat kanat ja omat munat, mutta se pistää miettimäön että miten munantuotanto voi olla enemmän ilmastoa kuormittavaa kuin kanojen kasvatus, kuljetus ja teurastus?? Se ei tuossa wwf:n artikkelissa tule esille….

  • marivalosaari kirjoitti:

   Mulla on kans aina kesäisin omat kanat ja niiden munat.. tosiaan tuo jää auki..

 2. Hanna kirjoitti:

  Mitä sinä sitten syöt? Pähkäilen täällä tärkkelysherkän lapsen äitinä että mitä ihmettä meillä voidaan jatkossa syödä..

  • marivalosaari kirjoitti:

   Yritän saada ruokailu postaukseb pian ulos! Kerron siinä sitten lisää

 3. Marko Uskelin kirjoitti:

  Ite en syö kananmunaa lainkaan. Ei sovi. Riisi, pasta ja kana on mun ruokavalio. Kasviksetkaan ei käy kun eivät pirut sula. WWF:n mukaan ei tarvitse potea syyllisyyttä vaikka päivittäin söisin kanaa ? Tuli juteltua heidän kanssa. Tsempit messuihin ?

 4. Riikka kirjoitti:

  No tuota, tuo raportti jätti myös riistalihan pois kokonaan luvusta, joten mä ainakin lihana pelkkää riistaa käyttävänä syön sen 3-6 munaa päivässä jos tilanne niin vaatii. Kasvisten lisääminen ruokavalioon on varmasti hyvä ja niitä mulla on runsaasti mut sitten se tilanne että kaikki vetäisi ravinnokseen pääasiassa kasviksia ei ole kestävä tilanne sekään. Tuo karjakanan syöminen on minusta eettisesti todella kyseenalaista enkä sen lisäämistä noin suurena määränä listalle ymmärrä, toki sen ilmastorasite on pienempi kuin naudan. Soijan tuotanto taas sitten sitoo melkoisen määrän maa-alaa sekin ja tuohoaa siinä samassa luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi se allergisoi. Jostain se proteiini on saatava joten mistä sitten jos ei voi syödä maitotuotteita eikä kananmunia?

 5. Maria kirjoitti:

  Munia suuhun vaan! Itsekin viljat ja sokerit jättäneenä en syö pastaa, pottuja tai mitään muutakaan mitä mainostetaan ”ilmastoystävällisenä”. Margariinit ja rypsiöljyt on myös jäänyt kauppaan, meillä käytetään ehtaa voita ja oliiviöljyä. Kunnon lihaa, kasviksia ja rasvapitoisia avokadoja ja kyllä on energiaa kuin pienessä kylässä! Meille on oma nimityskin mikä saa virallisterveellisen porukan takajaloilleen 😉

 6. @theguru_mentality kirjoitti:

  Heh, heh.. Uusimmat suositukset on, kuin sää.. Ne vaihtelee milloin mihinkin suuntaan. Kanamunia jos tykkää syödä pikkasen enemmänkin niin.. Tässä hyvä NYRKKISÄÄNTÖ.. ?????? Yhdistä aina kanamunan syöntii hyviin rasvoihin niin kokonaisuus kaikin tavoin pysyy tasapainossa!

  • marivalosaari kirjoitti:

   Tässä oli kai kyse kananmunien menekistä ilmastoa ajatellen. Muutoin tuo tapa on niinku ravinteellisesti hyvä sääntö =)

 7. Nimetön kirjoitti:

  WWF:n suositukset olivat nimenomaan ilmastolähtöisiä. Niiden tarkoitus oli käsittääkseni herättää ajatuksia ja keskustelua, ei toimia yhtenä totuutena.

  Terveydellisistä syistä olen joutunut rajaamaan omasta ruokavaliostani myös pois mm. kotimaisia viljoja. Soijan, riisin tai avokadon kasvatus (ja lennätys tänne pohjoiseen) on mielestäni taas niin älytön ympäristörasite, että olen mielummin ilman.
  Oma ruokavalio siis toisin sanoen koostuu yhdistelemällä näitä mustavalkoisia totuuksia. Oma terveys on toki hoidettava ykkösenä, mutta sen jälkeen voi vähän valitakin:
  Järvikalaa voi syödä norjalaisen lohdn sijaan ja valita vaikka ohran riisin sijaan (niille kenelle nyt terveydellisesti käy).
  Meillä ruokalistalle on tullut viimeisen vuoden-parin aikana selvästi enemmän kasvisruokia. Lihaa syömme edelleen, mutta pyrin siinäkin käyttämään lihaa monipuolisesti. Siis myös niitä ruhon osia, joita ei tavallisesti niin osata hyödyntää (esim. tällä viikolla keittelin taas kieliä. 400 gramman jauheliha on lähds tyystin jäänyt meiltä pois käytöstä).
  Kotimaiset mustikat ja puolukat, sekä puutarhan viinimarjat ravintolisäksi pakattujen teollisuusjauheiden ja puristeiden sijaan.

  Ruuasta ei ylipäätään pitäisi tehdä niin ihme juttua. Sairaudet ka niiden hoito erikseen, mutta loput on pelkkää ruokaa.

 8. Marika Lundelin kirjoitti:

  Ei nyt liity tämän postauksen aiheeseen, mutta mikä teillä on aupair tilanne? Muistan sen postauksen au paistin lähdöstä ja huvikseni vähän tutkin asiaa. Netissä on paljon sivustoja joiden kautta haku helpottuu esim. Nordic nannies. Ajattelin vaan vinkata, jos teillä on vielä haku kesken, vai onko uusi au pair kenties jo löytynyt? Olisi kiva kuulla prosessista.

  • marivalosaari kirjoitti:

   Moikka, tilanne on vähän auki. Taidettiin saada suomalainen hoitaja =) kerron lisää kun se on aiheellista. Nordic nanniesien kans olinkin yhteydessä ja heitä käytän kun seuraavaa ulkomailta etsin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.