Hae
Mari Valosaari

Eikö tosiaan vanhemmat tiedä näitä viittä asiaa?

kerholainen

Nyt jaetaan facebookissa ja mediassa ylipäätään kuinka portugalin ja ruotsin kautta nyt monissa maissa koulussa on ollut viisi kohtaa jotka vanhmpien tulee ottaa huomioon kasvatuksessa.

On toki todella hyvä että sitä jaetaan, olen samaa mieltä artikkelin kanssa. Mutta se ihmetyttää että tämä puhuttaa näin paljon. Tämänhän pitäisi olla itsestään selvyys. Onko tosiaan näin että tänä päivänä vanhemmat eivät opeta lapsilleen perus käytöstapoja kotona? Ja nyt en todellakaan pääse sanomaan että ”kyllä minä ainakin” ”minun lapset ainakin käyttäytyy hyvin” ei, varmasti Mila ja tulevaisuudessa myös Mio käyttäytyy huonosti, ei aina mutta varmasti joskus vaikka kuinka yrittäisin kotona hyviä tapoja opettaa.

Mulla ainakin on juurikin kotona ollut kasvatus jossa sanat hei, kiitos, ole hyvä ja anteeksi on tulleet tutuksi. Ja lupaan että parhaani teen että omat lapset tämän myös oppii ja käyttäytyisivät edes suht hyvin kun joskus kouluun menevät

Nämä on ne viisi asiaa jotka pitäisi kotona opettaa ja jotka koulun seinällä on nähty: (lähde: newsner)

Hyvät vanhemmat,

 • Muistattehan, että on kodin tehtävä opettaa lapselle taikasanat: Hei, kiitos, ole hyvä, anteeksi.
 • Kodin tehtävä on myös opettaa heitä olemaan rehellisiä, ahkeria, suvaitsevaisia, saapumaan ajoissa ja kunnioittamaan muita oppilaita ja opettajia. 
 • Kotona tulee myös oppia, että täytyy käyttäytyä siististi, ei saa puhua ruoka suussa, eikä heittää roskia maahan.
 • Kodin täytyy opettaa myös järjestelmällisyyttä, omista tavaroista huolehtimista ja toisten omaisuuden kunnioittamista.
 • Täällä koulussa opetamme äidinkieltä, matematiikkaa, luonnontiedettä, historiaa, fysiikkaa, englantia ja liikuntaa. Vahvistamme sitä kasvatusta, jonka lapset ovat saaneet kotona.

koko jutun voit käydä lukemassa newsner sivustolta tästä

-Mari-

3 kommenttia

 1. Anne kirjoitti:

  Kyllä nämä asiat tulisi olla itsestäänselvyys lasten kotikasvatuksessa. Valitettavasti oon huomannu vuosien alakoulun työssäni, että valitettavan moni vanhempi odottaa tämän tapahtuvan koulun toimesta. Tai päiväkodin.
  Ja toisaalta nykyään tuntuu rajojen ja odotuksien asettaminen vanhemmista ahdistavalta, koska kuvitellaan että lapsilla pitäisi olla aina kivaa ja sitä ”laatuaikaa”.
  Pitäisikin muistaa että kasvatamme aikuisia. Siis pysähtyä miettimään miten odotamme fiksun aikuisen käyttäytyvän ja pyrkiä ohjaamaan aktiivisesti lapsia kasvamaan siihen suuntaan pienestä asti, ikätaso huomioiden.
  Kiitos taas Mari!

 2. www kirjoitti:

  Joo oon niin samaa mieltä. Tosin nykyään on näitä kaverivanhempia jotka huolehtivat vain siitä ettei omalle lapselle vaan tule paha mieli.

 3. Mari Valosaari kirjoitti:

  Onhan se todella inhottavaa kun omalle lapselle tulee paha mieli, olis ihanaa kun hänellä aina vaan ois kivaa.. mut totuus on se että ei elämässä kaikki oo kivaa. Ja varsinkin se hauskuus loppuu meiltä vanhemmilta kun lapset alkaa sanelemaan asioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.